Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Posiadam E87 120d, 163KM, 2004r.

Od jakiegoś czasu strasznie jedynka kopciła, więc auto poszło do mechanika, gdzie okazało się, że jeden wtrysk praktycznie martwy, a reszta do regenracji. No i wszystkie były regenerowane. Auto niestety nadal kopci jak kopciło. Wszystkie rury, rureczki, doloty powietrza podobno były sprawdzane. Poczytałem trochę na necie i sprawdziłem też odmę, która nie była wymieniana chyba od nowości (jeszcze filterek filcowy) filterek można było wyciskać i kapał olej. Wymieniłem dziś całą odmę i zamiast filtra teraz jest plastikowy separator - proszę mi powiedzieć czy po wymianie odmy efekt byłby widoczny od razu, cz trzeba trochę pojeździć? No i jeszcze jedna kwestia. Mianowicie przed regeneracją wtrysków, jadąc na niskim biegu stałą prędkością przy około 1,5k-2k obrotów auto troszkę szarpało, jakby się krztusiło, po wymianie odmy przejechałem jakieś 15km i szczerze tego raczej juz nie zauważyłem, ale kopci dalej. Co sprawdzać dalej ???

Jeszcze dodam, że gdy robiłem przegazówkę na postoju to auto kopciło głównie zaraz po mocnym wciśnięciu gazu - tak jakby wypluwał, a później ustawało.

Zakupiłem sobie OBD2 Elm 327 i mam TORQUE na androida, czy z tego programu można wyciągnąć jakies istotne informację które mogłyby wskazać przyczynę?

Opublikowano
Gdy odma jest zatkana kopci na siwo i niebiesko jak turbo?? Jak kierownice turbo? Czy intercooler jest czysty czy dolot jest szczelny za turbo aż do kolektora. ..
Opublikowano
Z racji, ze jestem "mechanik" amator i grzebie tylko wtedy w silniku jak mam, że tak powiem "tutorial" jak się gdzie dostać, to turbiny dolotów itp nie sprawdzałem. Jak/którędy najszybciej dostać się do turbiny, żeby wszystko posprawdzać ?
Opublikowano
Jak się turbo kręci sprawdzisz demotujac rurę między przeplywomierzem a turbo gorąca strona tylko po demontażu... Sprawdź czy wszystkie złącza rur doladowujacych i intercooler jest suchy czy występują pocenia olejem .. Tam można spodziewać się nieszczelności