Skocz do zawartości

[e46] 320d drgania kierownicy przy 100-120km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj mechanik wymienił mi tuleje wahacza przedniego na meyle hd+ lewy cały drążek kierowniczy.. natomiast dzisiaj została ustawiona zbieżność przodu na warsztacie coś tam gadali +3 -4 tzn przykładali takie coś na koła i jeden mechanik patrzył z jeden strony a drugi z drugiej a na tylnym kole była jakaś tablica z numerami i tak ustawiali laserowo w czym problem to jeszcze przed wymianą tulei

jak zmieniłem opony z zimowych na letnie.. to podczas jazdy zaczęło drgać kierownicą... przemieniłem tylne na przód i drganie o 80% ustało... ale teraz na nowych tulejach jest taki efekt:

do 90km/h nic cisza.... ale od 100km/h do 120km/h kierownica wibruje jak nie wiem co PODCZAS JAZDY mechanik mówi bym jutro przyjechał by sprawdzić koła tzn wyważyć jeszcze raz... co to może być..

Opublikowano

przemieniłem opony przednie tzn lewa na prawą i odwrotnie i wibracje zmniejszyły się o 85% jakim cudem? do tego pojechałem na wyważenie kół teraz i 3 koła były okej tylko jedno tylne koło trza było zrobić tzn dwa cięzarki dać

spytam.. będę planował zakup tarcz przednich..ale klocki 2 tygodnie temu kupiłem nowe ferodo premier... czy do klocków nowych bo co one się zużyły nic można założyć nowe tarcze? dogra sie to?

Opublikowano
.....spytam.. będę planował zakup tarcz przednich..ale klocki 2 tygodnie temu kupiłem nowe ferodo premier... czy do klocków nowych bo co one się zużyły nic można założyć nowe tarcze? dogra sie to?

dograją się bez problemu ...ale to bezsens zakładać nowe klocki ...jak się za 2 tygle ma zmienić też tarcze :]

Opublikowano

Czy Ty masz ciągle te same felgi po przygodach z sarną ?

Jak zmieniasz koła miejscami i objawy się zmieniają to by wynikało że winowajcą są felgi lub opony.

Skrajny przypadek to krzywa piasta i felga .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam kola wyważone dobrze

koła zamienione wszystkimi kombinacjami i w każdej kombinacji jest wibrowanie kierownicy od 100 już całkowicie w górę..

Opublikowano
Witam trasa 390km dzisiaj zrobiona i tak jadąc do 100km/h drżenie kierownicy jest znośne... ale jadąc od 120 w górę kierownica telepocze dość mocno
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stanisławie pomijając te 15-letnie miszeliny..po trasie sprawdź felgi czy nie grzeją się nadmiernie, możliwe, że tłoczek/tłoczki nie odbijają, znam to z autopsji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

ok jutro i tak jadę na geometrię pełną 3D + sprawdzenie przed geometrią całego zawieszenia

Za tydzień profilaktycznie wymienie dwa przednie tłoczki z gumkami

Opublikowano

Witam byłem dzisiaj na ustawieniu ale niestety nie ustawili bo tylna lewa spręzyna pęknieta i pierw kazali wymienić..

odnośnie wibracji kierownicy na nowo wyważyli koła i ciężarki dali już w środku felg a nie jak wcześniej na zewnatrz ale też nic to nie dało do tego sprawdzili czy podczas wyważania opona nie bije i nie było nic takiego... co lepsze zawieszenie przód i tył igła.. nawet dwukrotnie pytałem się o sworznie na wahaczach sprawdzili powiedzieli IGŁA

to co się dzieje... strach powyżej 130km/h jechać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A widzisz to co inni piszą? Czy masz tylko sarny w oczach?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

w piątek wymieniam u mechanika 2 tłoczki przednie (zestaw naprawczy) bo zauważyłem jak sie zahamuje to też bije kierownica ale po hamowaniu podczas jazdy jeszcze gorzej bije przez jakiś czas a potem trochę się uspokaja

następnie w piątek wymiana tarcz przednich na zimmeran :norty: klocki mam ferodo 1mc temu kupione więc sie powinno dograć

kolejno wymiana dwóch tylnych sprężyn na Monore :norty:

tarcze i spręzyny sam wymienię bo nawet od picu dzisiaj sprawdzilem czy dam radę i spręzyny tylne wyjąłem :norty: żadna filozofia wystarczyło lewarkiem pierw podnieść amortyzator by odkręcić a potem wahacz w dół i wyszły :norty:

tak,że już z 50zł jestem do przodu :norty:

ciekawe ile za wymianę tłoczków krzyknie byle nie 50zł 30 mogę dać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:duh: targuj się, może zejdziesz do 25..

skasuje 50,- ale za jedną stronę, może dorzuć trochę dziczyzny to będzie 45.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
jak 60zł wziął za wymianę tulei wahacza z przodu +lewy drązek kierowniczy bo to znajomy mechanik tak,że maks 40zł a nawet te 50 to kij dam za dwie strony ale nie wiecej bo jak wiecej to sam sie tym zajme
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie to..Stanisław już chyba 3 razy wymieniał koło pasowe :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
zobaczę co to będzie.W tyg wpadną nowe tarcze na przód,nowe tłoczki,dwumasa+sprzęgło,pełna geometria 3D i jeszcze doważanie kół na samochodzie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

geometria zrobiona,koła 3x razy wyważane,tarcze przód nowe,klocki nowe,tłoczki nowe

no i wibracje na prostej drodzę są ale np.. widać,że kiera lekko wbiruje ale tego nie czuć..

natomiast przy hamowaniu ze 130/120 kierownica telepocze...

dodam rok temu tylne tarcze na nowe tez i klocki wymienione

co jest grane

tutaj wyniki geometrii 3D na maszynie Hunter

http://zapodaj.net/d2242d8a7d43e.jpg.html

Opublikowano
Prawie wszystko nowe ze starych gratów tylko Ci pozostały felgi i piasty , przemyśl to jaki to miało związek z polowaniem na sarny

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

No nic poczekam na zmianę opon na zimowe...

spytam tylko na zimę lepiej 4 stalówki nowe brać za około 500zł czy 4 używane alufelgi? bo jak kupię a okaże się,że może na maszynie alufelga wychodzi ok a tak na prawdę krzywa jest.. a stalowe nowe to bicia nie powinny mieć..