Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, pomóżcie.

3 lata bezawaryjnej jazdy to najwyraźniej zbyt wiele ;-) Dzisiaj zaczęło mi coś zgrzytać przy redukcji w automacie na wyższych biegach.

Przyspieszam powiedzmy do 70-80km/h, skrzynia działa bez zarzutu, chwilę jadę taką prędkością po czym wciskam gaz, skrzynia redukuje ładnie ale dochodzi z niej dźwięk, który mogę opisać jako zgrzyt :-( także dosyć martwiący objaw jak sądzę.

Posłuchajcie proszę dźwięku na filmiku, trochę słychać w 10 sekundzie ale jeszcze lepiej w 31. Przepraszam za słabą jakość, kręciłem telefonem.

https://www.youtube.com/watch?v=7lfDMfY-IOQ

Dźwięk się nie pojawia w trybie manualnym przy redukcji, w automacie możliwe, że dzieje się tak tylko przy redukcji o dwa biegi. Trudno mi też określić czy przy zmianie konkretnych biegów - bo dźwięk nie zawsze się pojawia.

Auto ma 108tys km przebiegu (dosyć prawdopodobny przebieg).

I teraz pytanie czy dalsza jazda nie zabije całkiem skrzyni? Może nie ma oleju? :-( Wycieku żadnego nie widać, od spodu wszystko suche.

Opublikowano

A nie uszkodziła się czasami poduszka od skrzyni biegów ?

To raczej uderzenie a nie zgrzyt i to obija o karoserie moim zdaniem.

Opublikowano

Moze dźwięk z telefonu źle oddaje sedno sprawy, ale to jest dzwiek jeszcze znim skrzynia zredukuje bieg i jakby tarcie mechanizmów, nie wiem jak dokladnie dziala skrzynia ale jakby jakies elementy mechaniczne sterujace biegami byly zatarte. To nie jest stukanie tylko trwajacy pół sekundy zgrzyt.

Jestem juz umowiony z Kolegą Gorik na diagnozę.