Skocz do zawartości

M50 bez vanosa. Brak mocy i nierówne obroty silnika.

axelr

Rekomendowane odpowiedzi

Sa dwa czujniki spalania stukowego, wiazka nie ma dla nich podlaczenia.

Pytanie mam. Czy w czujniki te, w ilosci 2, wystepowaly w m50b20 zarowno na siemensie jak i boschu?

Do czego zmierzam. Siemens ma inne bebechy pod czujnika wałka. Silnik byl zmieniany, moze pochodzi z siemensa, a wiazka jest pod bosch.

Nr silnika

http://zapodaj.net/images/74a9e4acca33c.jpg

emir55 i to by wyjasnialo, dlaczego czujnik wałka nie bangla, ktos potwierdzi?

1

http://zapisz.net/images/228_20150826_174038.jpg

2

http://zapisz.net/images/974_20150826_174104.jpg

3 nr odlewu bloku

http://zapisz.net/images/989_20150826_174139.jpg

bonus

4 czujnik powietrza dolotowego wykrecony z kolektora ;o

http://zapisz.net/images/341_20150826_184356.jpg

Hah, kilka dni temu jeszcze raz zdejmowalem pokrywe bo mi sie zle uszczelka ulozylal;p jutro ponownie zdejme i zerkne..

czy ta blache impulsatora mozna wymienic bez ingerencji w rozrzad? czy to jakas grubsza sprawa? jej, gdyby to bylo to, to chyba kamien spadlby mi z serca

,ale tak nie da rady,bo różnią się wałki

tego nie rozumiem

czyli jest ingerencja w ustawienia rozrzadu i trzeba do tego fachowaca?

jeszcze sie do tego nie dobralem, nie bylo czasu

gdzies mi sie przewinela na forum rysunek podgladowy obu impulsatorow, teraz nie moge znalezc

szkoda, ze z czujnikiem siemensa nic nie mozna wyczarowac, bylby latwiej ;) bo gdzie ja teraz kupie blache impulsatora wałka rozrzadu do boscha :cry2: a jeszcze ja wymienic trzeba ;p yhh

sprzedam chyba w calosci, po taniosci, bo juz zapal sie konczy :?

blacha impulsatora Bosch jest przykręcana do wałka ssącego na cztery śruby

a w simensie na trzy

więc nie da rady przełożyć tych blach,trzeba by wymienić wałek ssący,ale nie jestem pewny,czy krzywki na tych wałkach są takie same

według mnie jeżeli blok okaże się pod simensa,to trzeba by przejść na osprzęt simensa

marna sprawa,ale silnik bez czujnika wałka nie będzie normalnie pracował

emir55 moze latwiej bylby zmienic wiazke, jesli wchodzilaby w gre tylko ta w komorze silnika i osprzet - czyli czujniki wału, wałka - po 50zl, przeplywka 100zł, komp 100zł, plus koszt wiazki... i byc moze sondy, razem 350-400zł

alternator rozrusznik i inny osprzet byl taki sam w obu wersjach czy tez musialbym zmieniac? bo jesli zmieniac, to tez slaba opcja

jeszcze jedno - w sumie nie dziala mi tylko czujnik wałka i byc moze zostala sonda od siemensa, jeszcze nie sprawdzilem

czy czujnik wałka odpowiada jedynie za czas pracy wtryskow? ta 320 ma lpg 2 gen, wiem, ze nie prawilne do tego silnika, ale zmierzam do tego, czy bez czujnika wałka moze pracowac prawidlowo ?

pisząc o przejściu na osprzęt simensa miałem na myśli właśnie wiązkę i wszystkie czujniki razem z sondą i oczywiście komp

alternator i rozrusznik może zostać

z kompem trzeba wiedzieć,że jeżeli posiada immobilizer to trzeba mieć do niego cały komplet łącznie z pestkami do kluczyków modułem EWS i antenką do stacyjki,albo go wywalić,ale to też kosztuje

czujnik wałka odpowiada przede wszystkim za moment w którym następuje wtrysk,bez niego silnik żle chodzi i pali ile chce

na gazie za bardzo się nie znam,ale druga generacja raczej nie bierze info z czujników,tylko zasysa gaz przez otwarte zawory

chyba,że mylę instalacje

emir wielkie dzieki za pomoc, jako jeden z nielicznych probowales mi konkretnie pomoc

nie mam juz za bardzo czasu przy niej grzebac, w dodatku wyczerpalem juz chyba cierpliwosc goscinnosci kuzyna ;)

poskladam ja do kupy i wystawie na sprzedaz za 1500 to chyba uczciwe pieniadze

taki, ze z tego co pisal Emir, trzeba wymienic rowniez walek, bo impulsatory siemens/bosch mocowaniami sie roznia

lancuch trza zrzucac z walka ssacego

no i wez mi znajdz impulsator bosch do m50b20, to kupie

oraz pod uwage, ze jestem informatykiem, nie mechanikiem :)

btw

odlaczam przeplywke zadnej zmiany w pracy silnika, podczas pracy

podlaczam, zadnej reakcji tzn caly czas silnik pracuje tak samo