Skocz do zawartości

Wysokość bieżnika w oponach - pytanie

Brk88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przydałoby się w końcu wymienić opony zimowe na letnie :oops:

Nie zrobiłem tego jeszcze po zakupie samochodu. Do samochodu dostałem dwie opony letnie. Chciałbym dokupić dwie opony tego samego producenta z tym samym bieżnikiem. Niestety nie jest to popularny model opony, więc już od jakiegoś czasu przeglądam allegro.

Trafiły się dwie dobre opony niestety na dwóch różnych aukcjach. Jedna opona ma wysokość bieżnika 8mm, druga 7,5 mm. Czy mogę założyć do samochodu dwie opony z taką różnicą w wysokości bieżnika? Czy taka różnica może mieć wpływ na jazdę?

Aha i zapomniałem dodać - niestety nie ma już mozliwości kupienia nowych opon tego modelu.

• Zasłużeni forumowicze
Nie możesz kupić nowych, więc te muszą być dramatycznie stare, nic nie da ten wysoki bieżnik :nienie: Kupuj 2 nowe "współczesne" a na przyszły sezon kup 2 kolejne, to jest jedyne sensowne rozwiązanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Skoro producent juz nie produkuje to po co się pchać w takie coś ?a jak uszkodzi się ponownie ktoras z opon i wtedy juz nie znajdziesz takiej samej o identycznym bieżniku ?

Możesz kupić dwie sztuki normalne ogólnodostępne opony i nie mieć problemu z doborem w przyszłości ; ) a moxna dobrać wizualnie podobne do twoich .

Jest to opona Maxxis Victra Asymmet M35. Są to opony z rocznika 2011 lub 2012. W zasadzie te opony są nadal produkowane - ale w Polsce chyba niedostępne jako nowe.

Biorę też pod uwagę możliwość niezmieniania opon do wiosny przyszłego roku i zakup nowego kompletu właśnie wtedy. Opony zimowe mam jak nowe, a moje przebiegi to 500 km miesięcznie, więc do jesieni przejadę jakieś 2-3 tyś km - może nie warto już zmieniać tych opon i przeznaczyć kasę na inne cele :)

• Zasłużeni forumowicze
Jest to opona Maxxis Victra Asymmet M35.

Maxxis to główny producent opon do quadów .

U mnie w Gryzzly sprawdzają się dobrze ,ale jak zakopie się po ramę w błocie .

Do bmw nigdy bym nie kupił opon takiej marki .