Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, tak więc powracam z moim problemem już kiedyś pisałem ale nie mogę znaleźć tematu mianowicie samochód od 4 biegu przy przyspieszaniu zaczyna drgać, wpadać w wibracje.

Co zrobiłem wymiana poduszek pod skrzynią i silnikiem lemforder, podpora wału, gumowy łącznik i ostatnio nawet kupiłem nowe opony bo mówie może to wina opon ale nic to nie dało ;/

Byłem na podnośniku i zero luzów, jedynie co mechanik powiedział że mogę spróbować wymienić Półsie bo wygląda jak by ktoś jedną już kiedyś wymieniał a drugą nie i mówi że nie wiadomo czy ta jedna też nie jest jakaś krzywa czy coś.

Co wy o tym myślicie bo już trochę rzeczy wymieniłem a to dalej nie to, warto spróbować z tymi półosiami ?

Na 4 biegu jeszcze nie ma tragedii ale na piąty to się jechać nie da ( tylko przy przyspieszaniu i utrzymywaniu prędkości trochę też czuć, podczas jazdy na luzie zero wibracji )

tak jak lewarek drga na tym filmiku to mi mniej wiecej zaczyna drgać przy przyspieszaniu buda pedały fotele, drgania tak jak bym czuł z przodu pod pedałami pasażerowie też czują drgania sam już nie wiem.

Opublikowano
niestety raczej to nie to ponieważ takie problemy miałem już w zimę na zimowych oponach i zimowych felgach po zmianie na letnie zero zmian
Opublikowano
Hej czy miałeś to już przed wymianą podpory wału?? Bo wygląda to na wał który kwalifikuje się do wywazenia.
Opublikowano
tak było tak samo do tego mechanik mówi że żadnych luzów na wale nie ma, jechałem nawet autem na podnośniku i też wszystko sztywno ale w aucie czułem wibracje nawet jak byłem w górze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem kiedyś w FOCUSIE wibracje przy przyspieszaniu bardzo odczuwalne na 3 biegu, na reszcie właściwie wcale. Okazało się, że przegub zewnętrzny miał wyłamane ząbki.
Opublikowano
Ok dzięki ;) w takim razie jak wrócę zza granicy to od razu się tym zajmę, dowiem się czy mój mechanik takie cos robi czy muszę szukać kogoś co specjalnie się tym zajmuje ?
Opublikowano

Witam,

Podepnę się do tematu. U mnie występują wibracje na każdym biegu, ale tylko w zakresie mniej więcej 2500obr. Niżej ani wyżej kompletnie nic nie czuć.

Nawet jak stoję w miejscu na luzie i przeciągnę go do 2500obr również jest to odczuwalne. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Postaram się nagrać i wrzucić filmik żeby było jasne o co mi chodzi. Wydaje mi się, że coś wpada w rezonans ale nie mam pojęcia co to może być. Wymieniałem ostatnio tuleje na przednich wahaczach i mechanik niestety nie był w stanie nic stwierdzić, dlatego szukam pomocy u Was.

Opublikowano (edytowane)

Tak były wymieniane na nowe lemfordera

P.s - nie zauwazylem że to do kolegi wyżej :lol:

Edytowane przez gibek2
Opublikowano

Dym0 witaj !

Tak jak Ci już podpowiedział Kamyk27 poduszki pod silnikiem pod skrzynią i dla świętego spokoju zawieszenie wydechu.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Jeżeli pytasz mnie to poduszek nie sprawdzałem. Podjadę do mechanika i sprawdzę ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Na tą chwilę mam filmik ale nie wiem czy usłyszycie to o co mi chodzi. Jeszcze burza musiała dać o sobie znać w międzyczasie :/

https://youtu.be/2G9jmdh0jCg - mimo słabej jakości dźwięku można to dosłyszeć

Sprawdzę również ten wydech, jednakże mam wrażenie przynajmniej z kabiny, ze dźwięk ten wydobywa się gdzieś z okolicy turbo, ale nic nie kopci i ładnie równo ciągnie

Opublikowano
Jeżeli pytasz mnie to poduszek nie sprawdzałem. Podjadę do mechanika i sprawdzę ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Na tą chwilę mam filmik ale nie wiem czy usłyszycie to o co mi chodzi. Jeszcze burza musiała dać o sobie znać w międzyczasie :/

https://youtu.be/2G9jmdh0jCg - mimo słabej jakości dźwięku można to dosłyszeć

Sprawdzę również ten wydech, jednakże mam wrażenie przynajmniej z kabiny, ze dźwięk ten wydobywa się gdzieś z okolicy turbo, ale nic nie kopci i ładnie równo ciągnie

Poduszki najpierw potem wydech, wieszaki wydechu, osłony termiczne.

Sprawdzić oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wracam do tematu ponieważ dalej problem nie został rozwiązany wał wyważony i jest tak samo jak było ;/

natknąłem się gdzieś na podobny temat i ktoś tam pisał że podobne objawy ustąpiły po wymianie tuleji bocznej dyfra chyba o takie coś chodziło http://allegro.pl/tuleja-mostu-dyfra-bmw-e46-x3-z4-x1-lemforder-mbk-i5246197361.html

Jak myślicie to dobry trop warto spróbować ? czy może to być winowajcą czy nie ma to nic wspólnego z moimi objawami ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A mocowanie wózka do podłogi całe?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

tłumik drgań dyferencjału jest ?

jego stan ? Guma nie popękana ? Tam sa takie dwie małe gumowe tulejki, z wiekiem pękają i nie spełniaja w 100% swojej roli ale prawde mówiąc watpie aby to generowało te wibracje, sprawdzić nie zaszkodzi...

sporo zrobiłes a problem nierozwiązany... hmmm :roll:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Podpora wału jak i łącznik elastyczny nowy.

No sporo i do tego sporo kaski przy tym poszło jazda drogami poza autostradowym jest luzik i ok natomiast jazda autostrada to się zaczyna.

Nie wiem czy to pisalem ale gdy powiedzmy odpale samochód i od razu wjade na autostradę ( do wjazdu mam ok 3-4km ) to drgania mniejsze są o 50 % gdy osiągnie pion i przez ten czas się trochę pojezdzi to zaczyna być gorzej.

Na klimie jest jeszcze gorzej może to nie wina elementów podwozia sam już nie wiem czy warto dalej szukać przyczyny bo za rok dwa mam zamiar przesiąść się na 330d

Opublikowano

ale nie chodzi o podpore i łacznik a tlumik drgan samego dyfra

masz na koncu dyfra taki odważnik, to jest tłumik drgań, wkrecony na 2 sruby, widziałem przypadki ze ludzie bez tego smigają ;) jak ktos zmienil dyfrer a na szrocie ktos sobie wczesniej ten element wykrecil :wink:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg