Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni stałem się MAM nadzieję szczęśliwym posiadaczem BMW e90 325d.

Mam do was, profesjonalistów kilka pytań. ;)

1) Mam wersje z dużą navi i tam w ustawieniach jest zaznaczona czyli chyba aktywna opcja "świateł dziennych" ale gdy aktualnie wracam po 6 rano z pracy gdy jest juz według mnie dostatecznie jasno, zauważyłem że palą się normalnie xenony. Poprzedni właściciel miał wgrane menu polskie więc czy jest możliwe że auto w menu ma tą opcje włączoną lecz światła nie są jakoś do tego przystosowane?

2) podobnie jak w pierwszym pytaniu, mam też zaznaczoną opcję odprowadzania światłami do domu, lecz jak zamknę autko to żadne światła nie chcą mnie odprowadzić :cry: a tez niby ta opcja jest włączona :roll:

3) centralny nie zamyka klapki wlewu paliwa, z tego co na waszym forum wyczytałem jest prawdopodobnie złamany bolec który blokuje klapke ale nie jestem do końca pewny. Czy ten bolec przy odryglowanych drzwiach powinien być widoczny, czy raczej jest on jakoś schowany, wsunięty do środka? Bo nie wiem teraz czy nie dochodzi jakiś impuls czy poprostu jest złamany ten bolec, a nie chce już od początku rozbierać auta :/

4) pytanie do samego silnika, czytając jakiś post na waszym forum poruszony był temat różnic pomiędzy 325d a 330d, z tego co na szybko wyczytałem to niektorzy mowili ze to te same silniki tylko o innych mapach a inni że jest to podobny lecz nie ten sam, rozne turbo, wtryski itp itd chodzi mi o to czy można jakoś sobie ładnie zCHIPować ten silniczek pod parametry własnie 330d nie bojąc się że coś sie może zaraz rozpaść :?

5) ostanie pytanko, poprzedni właściciel jeździł na castrolu 5w-30 i nie wiem teraz czy kontynuować jego dzieło czy raczej zalać coś innego? Z tego co troszkę czytałem castrol jest jako taki, lecz poprzedni własciciel sobie zachwalal mowiąc że silnik ciszej chodzi niż tam na jakims jego innym oleju :wink: a może jednak zalać jakiegos motula? ponoć bardzo dobry olej :) tak mowią przynajmniej... :D

Pozdrawiam was wszystkich i z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Po lifcie? Wogole CI sie nie wlaczaja?

2. Wlaczaja sie tylko po pociagnieciu manetki, tej lewej. Mozna zakodowac z pilota ale klapa bagaznika nie bedzie sie otwierac za kazdym razem. U mnie wogole nie dziala ta opcja z pilota.

3. Przystae ucho i posluchaj czy wogole dziala :D jak nie to sprawdz czy ma ekstra bezpiecznik a jak nie to prawdopodobnie do wymiany.

5. jest watek o olejach, tam sie zapytaj.

viewtopic.php?f=88&t=195183

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
1) Mam wersje z dużą navi i tam w ustawieniach jest zaznaczona czyli chyba aktywna opcja "świateł dziennych" ale gdy aktualnie wracam po 6 rano z pracy gdy jest juz według mnie dostatecznie jasno, zauważyłem że palą się normalnie xenony. Poprzedni właściciel miał wgrane menu polskie więc czy jest możliwe że auto w menu ma tą opcje włączoną lecz światła nie są jakoś do tego przystosowane?

Zapewne nie masz zakodowanych świateł dziennych. W takim wypadku jak włączysz sobie opcję świateł dziennych w iDrive to będą się cały czas palić światła mijania. Podskocz do jakiegoś kodera i zaaktywuj sobie światła dzienne na lampach do świateł drogowych. Wtedy dopiero będą działały dzienne. Jak masz do tego czujnik światła to będą się automatycznie włączały po zmroku przy pokrętle świateł w pozycji "auto".

4) pytanie do samego silnika, czytając jakiś post na waszym forum poruszony był temat różnic pomiędzy 325d a 330d, z tego co na szybko wyczytałem to niektorzy mowili ze to te same silniki tylko o innych mapach a inni że jest to podobny lecz nie ten sam, rozne turbo, wtryski itp itd chodzi mi o to czy można jakoś sobie ładnie zCHIPować ten silniczek pod parametry własnie 330d nie bojąc się że coś sie może zaraz rozpaść :?

Z tego co wiem to oprogramowaniem (mapy) różnica jest we wtryskach i braku klapek wirowych w kolektorze dolotowym (to akurat na plus). Turbo, IC oraz koło dwumasowe powinny być takie same. Słabsza natomiast jest skrzynia biegów w wersji automatycznej - w wersji manualnej jest taka sama jak w 330d.

Sam zastanawiam się nad lekkim chipem - właśnie tak w okolice 330d.

Opublikowano
1. Po lifcie? Wogole CI sie nie wlaczaja?

2. Wlaczaja sie tylko po pociagnieciu manetki, tej lewej. Mozna zakodowac z pilota ale klapa bagaznika nie bedzie sie otwierac za kazdym razem. U mnie wogole nie dziala ta opcja z pilota.

3. Przystae ucho i posluchaj czy wogole dziala :D jak nie to sprawdz czy ma ekstra bezpiecznik a jak nie to prawdopodobnie do wymiany.

5. jest watek o olejach, tam sie zapytaj.

viewtopic.php?f=88&t=195183

1. Przed liftem

2. po pociagnieciu jakiej manetki? od kierunkow?

3. ekstra bezpiecznik jest gdzies za schowkiem?

Zapewne nie masz zakodowanych świateł dziennych. W takim wypadku jak włączysz sobie opcję świateł dziennych w iDrive to będą się cały czas palić światła mijania. Podskocz do jakiegoś kodera i zaaktywuj sobie światła dzienne na lampach do świateł drogowych. Wtedy dopiero będą działały dzienne. Jak masz do tego czujnik światła to będą się automatycznie włączały po zmroku przy pokrętle świateł w pozycji "auto".

Kurcze teraz chyba strzelilem gape, bo nie jestem pewny czy mam owy czujnik zmierzchu wogle ;/ gdy rozkoduje VIN jest wypisany czujnik deszczu, swiatla tam nie widze, i nie wiem teraz czy moze on byc wpisany wraz z innym pakietem czy go poprostu nie mam.

Opublikowano
Kurcze teraz chyba strzelilem gape, bo nie jestem pewny czy mam owy czujnik zmierzchu wogle ;/ gdy rozkoduje VIN jest wypisany czujnik deszczu, swiatla tam nie widze, i nie wiem teraz czy moze on byc wpisany wraz z innym pakietem czy go poprostu nie mam.

Prosta sprawa: zerknij na pokrętło świateł. Jeśli ma cztery pozycje (w tym pozycję "auto" w lewo od 0) to znaczy, że masz.

Czujnik deszczu powinien być zintegrowany razem z czujnikiem światła w jednej puszce w mocowaniu lusterka wstecznego, więc jak masz czujnik deszczu to i światła powinien być.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Xenony = czujnik zmierzchu :mrgreen:

Masz ustawiony wlacznik swiatel na AUTO,

Miga zielona dioda przy wlaczniku,

Ustawienie w nawigacji zaznacza sie ptaszkiem i tak zostaje?

Manetke pociagasz do siebie od swiatel dlugich. Powinny zapalic sie xenony na czas zaznacony na ekranie

Bezpiecznika raczej nie ma ale tak napisalem bo sam nie wiem :mrgreen:

Sluchakes czy zamek pracuje podczas zamykania i otwierania.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza sie,

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VC31-EUR-12-2005-E90-BMW-320d&diagId=61_1839

Nawet nie wiedzialem ze taka opcja wyposazenia byla.

To rozumiem ze czujnika deszczu tez nie miales .

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miga CI zielona dioda Obok wlacznika?

Jak nie to wszystko o.k. trzeba by zakodowac.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Nie miga, chyba że chodzi Ci o jakies mrugnięcia raz na jakiś czas :P

Przy okazji ( póki jeszcze ktoś prowadzi ze mną dyskusje ) zadam jeszcze z dwa pytania:

chciałbym wymienić subwoofery pod siedzeniami na te od Logic7, czy można poprostu wypiąć stare i podłączyć nowe czy trzeba jakiegoś kodowania lub dodatkowych wiązek kabli?

Następny problem jest taki, mianowicie od prędkości ok 140 w górę czuję lekkie wibrację ale nie na kierownicy, praktycznie nie czuć ich dopóki nie oprę dokladnie pleców do fotela, mniej więcej czuć je jakby z prawej strony z tyłu i pierwsza myśl laika była taka że możę trzeba wyważyć koła z tyłu. Co o tym myślicie? Może być to jakaś poważna awaria? Dodam że zadnych stukow przy ruszaniu nie slychac tam samo dyfra od wewnatrz podczas jazdy tez nie slychac. Jeśli to nie opony to na co zwracać uwagę następnie? W ten weekend będę miał dostęp do kanału więc mógłbym sprawdzić tylko muszę wiedzieć mniej więcej na co zwracać uwagę ;)

Opublikowano
Co do problemu wibracji to dobry trop z oponami :cool2: , od tego warto zacząć diagnozę, możesz też sprawdzić felgi czy są proste bo to też częsta przyczyna wibracji.
Opublikowano

Sprawdze sprawdze jak będę miał troszeczkę wolnego :)

Następny problem to mokra podloga pasażera na wysokości pierwszego słupka i UWAGA...

Chwilowy "BŁĄD SILNIKA" ale uprzejmie auto poinformowało mnie że mogę kontynuować jazdę ale auto będzie miało ograniczoną moc.

Błąd zniknął gdy zgasiłem auto, więcej się nie pojawił... może to i dobrze,

Co do mokrej podłogi zna ktoś jakiś trop w tej sprawie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Drzwi do rozebrania i podkleic mate.

Jednorazowy błąd nic strasznego, jeśli się powtórzy to możesz się martwić Ale jak planujesz trasę to konieczna diagnostyka. Może się powtarza ale nie wywala lampki. Może PDF się zapach itd. Bez kompa nikt nic nie powie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dziś byłem zakładać dodatkowe zabezpieczenia, i pan powiedział że kilka błędów miał, które kiedyś wystąpiły i są zapisane w histori, lecz nie było tam błędu który by sprawiał że silnik gorzej chodzi, nie ma straty mocy. Błąd wyskoczył mi przy wyprzedzaniu na 3 biegu, baardzo mocno przydusiłem ( poprzednie auto honda więc obroty konieczne przy wyprzedzaniu ) obroty chyba na maksa i wyskoczyła informacja na navi ze blad silnika ograniczona moc itp itd. Ale jak mowilem po uruchomieniu sam zniknął, planuje tak autkiem pojeździć i za miesiąc pojechać zobaczyć czy wyrzucił jakieś błędy :)

A co do tych drzwi, nie powiem że nie czytałem forum :P ale nie moge w to uwierzyć że woda przez nieszczelne drzwi potrafi sie wlać do środka do auta, bo według mnie ta woda nie jest na progu, hmmm a może troszeczkę... ale raczej nie, ta woda jakby od dołu sie wlewała xD a z kanału sprawdzałem i tam ni chu chu, nie ma zadnej dziury ;/