Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z Was stanął już przed dylematem w jaki sposób sfinansować sobie BMW :)

Dziś podczas podpisywania umowy leasingu na inny samochód Pani z Getin wspomniała, że kredyt może mieć czasami większy sens, dlaczego?

- VAT (a konkretnie 50% VATu) odpisujemy od razu od całej kwoty, w przypadku leasingu tylko od wpłaty początkowej (resztę VATu odliczamy przy kolejnych ratach);

- amortyzujemy samochód w ciągu 2,5 roku, w przypadku leasingu amortyzacja trwa tyle co leasing (amortyzuje leasingodawca)

- większa elastyczność przy szybkiej sprzedaży - leasingu praktycznie nie można zakończyć wcześniej niż po 2 latach (US zakwestionuje koszty związane z użytkowaniem samochodu)

Zakładając więc:

- samochód za ok. 100 000 PLN brutto (80-85 netto)

- chęć uzyskania niskiej raty (niezależnie czy kredyt, czy leasing - pewnie na 5 lat)

Co się bardziej opłaca?

W uproszczeniu rozumiem to tak:

1.

- kredyt: od razu odliczam 50% VAT, drugie 50% idzie do kosztów. W efekcie natychmiast mam 10 tyś zysku na podatku VAT i płacę 1800 (18% * drugie 50%) mniej dochodowego

- leasing: wpłacam załóżmy 10%, czyli 10 tyś brutto. Odliczam 1000 VAT i 180 dochodowego

2.

- kredyt: amortyzacja trwa 2,5 roku, w dużym uproszczeniu: 80 000 / 30 miesięcy = 2666 PLN netto do kosztów, czyli 480 PLN mniej podatku co miesiąc

- leasing: amortyzacja 5 lat, 2x dłużej - czyli 240 PLN podatku mniej co miesiąc (ale w sumie oczywiście tyle samo); odliczam też VAT co miesiąc

Jak widać z mojej bardzo ubogiej wiedzy wynika, że kredyt wygląda bardziej korzystnie - i tutaj pytanie dlaczego w takim razie wszyscy biorą w leasing?

- niższy %, więc koszt kredytu?

- odsprzedaż po okresie leasingu/kredytu? Różni się czymś?

- coś innego, o czym nie pomyślałem?

Temat skomplikowany, wiem :)

Opublikowano
Weź pod uwagę to, że przy kredycie możesz w koszty wrzucać tylko odsetki od raty, a w leasingu całą ratę (pomijając kwestię VATu, bo odliczasz go i tu, i tu).

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

To wiem i dlatego pisałem o samochodzie za ok. 80 tyś netto - więc sprawa mnie nie dotyczy :)

Poczytałem trochę artykułów i jakoś wszyscy radzą jednak leasing - dlatego, że do kosztów wrzuca się całą ratę, a w przypadku kredytu tylko część odsetkową - w efekcie leasing wychodzi po prostu taniej. Tę sprawę mamy więc z głowy.

Ale przy tej okazji pytanie dodatkowe - chcąc osiągnąć pewien założony maksymalny poziom raty mam do wyboru albo:

a) dłuższy okres leasingu

b) wyższą kwotę wykupu

Która opcja jest lepsza i dlaczego?

BMW nie odkupuje samochody po leasingu (np. 5-letnie) po wartości rezydualnej, tylko wycenia je indywidualnie

Jeśli sam wykupię samochód (załóżmy za 30% - ok. 30 000), czy mogę go od razu sprzedać, czy musi pozostać w firmie na jakiś czas (tak mi się obiło o 6 m-cach)?

A może w ogóle warto nie robić wykupu? Nie ma problemu, że trzeba odprowadzić VAT + dochodowy od sprzedanego samochodu... tylko pewnie wartość rezydualna jest znacznie niższa niż wartość rynkowa na ten moment (pytanie czy niższa o te kilkadziesiąt procent, które stracę na sprzedaży - VAT, PIT).

Opublikowano
Wykupując auto na firmę musisz je później sprzedać z pełnym VAT-em, weź to pod uwagę w swoich kalkulacjach :)
kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano
Poczytałem trochę artykułów i jakoś wszyscy radzą jednak leasing - dlatego, że do kosztów wrzuca się całą ratę, a w przypadku kredytu tylko część odsetkową - w efekcie leasing wychodzi po prostu taniej. Tę sprawę mamy więc

No nie. W kredycie auto wpada Ci w majątek firmy i amortyzujesz przez 5 lat (nowy) lub 2,5 roku (używany ponad 6 miesięcy). Czyli koszt masz nie tylko z odsetek lecz także z kwoty, która zapłaciłeś za auto.

• 2 tygodnie później...