Skocz do zawartości

[E39] 3.0dA 2003r Biały dym na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytałem już dziesiątki tematów dotyczących dymienia, ale takiego problemu nigdzie nie znalazłem. Auto po odpaleniu nie dymi, wszystko jest dobrze, po rozgrzaniu też przez chwilę jest dobrze, przy 10-15 minutowej jeździe po mieście, stojąc na światłach na wolnych obrotach mam kłęby białego dymu po ruszeniu puszcza kłębek i jak się "turlam" po miescie to jest ok, gdy auto jedzie i dam kickdown, to nie puści nawet najmniejszego dymka. Zauważyłem że mam troszkę osmolony poziom w zbironiczku z płynem chłodniczym, poziom oleju jest lekko powyżej "MAX". Dodatkowo pękła mi "chłodniczka spalin", jest lekko nieszczelna. Zastanawiam się czy gdyby to turbo brało olej, to cały czas by dymiło przy jeździe prawda? W najbliższym czasie wymieniam chłodniczkę, olej i odmę, ale chciałem posłuchać waszej opini.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kwestia gdzie kapie płyn chłodniczy....i ile oleju dostaje się z turbo na przepał do komory spalania...

ale skoro piszesz że tylko na wolnych obrotach jak stoisz na światłach to kopci.... to możliwe że jak płyn ma już obieg i jest nagrzany, węże rozszerzają się i w trakcie jazdy pęd powietrza sprawia że nie kapie... a jak staniesz na światłach pare kropel kapnie gdzie nie powinno i kopci...

Biały dym to wg mnie przyczyna oleju...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla potomnych:

1. Wyciek był na odpowietrzniku przewodu wodnego, normalnie nic nie kapało, a jak odpowietrzyliśmy po wymianie płynu hcłodniczego to rozsypał się w rękach.

2. Wymieniłem odme, i zanim zabraliśmy się za wymianę oleju, to rozgrzaliśmy płyn chłodniczy, dymił po wymianie odmy jak cholera na niebiesko, wymiana oleju pomogła. Akutalnie dymi na biało na wolnych obrotach, ale delikatnie, zapewne wina tego że wyciąłem katalizatory i wywaliłem EGR.