Skocz do zawartości

Jak krok po kroku wymienic olej w wspomaganiu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, temat ten powraca jak rzeka :) Czy ktoś mógłby mi napisać (pewnie już gdzieś to było) jak krok po kroku wymienić olej we wspomaganiu (pewnie jest to proste jak budowa cepa, ale jestem świerzym posiadaczem bejcy i niechce czegoś spierniczyć) aha na korku mam napisate ATF, więc tutaj chyba DEXTRON II czerwony prawda??Dziekuje za każdy odpis...POZDRAWIAM!! Aha i jeszcze jedno w pracy mam poloneza ze wspomaganiem i jak nim jezdze to mam jakies glupie odczucie ze w poldku kierownica chodzi ciut lżej niż u mnie w aucie...Może być przyczyną mała ilość oleju w zbiorniczku wspomagania??Jak jest zimny to wskazuje tylko do pierwszej kreseczki... :?

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Oczywiście że było, ale niech ci będzie.

Spuszczasz stary płyn poprzez odkręcenie przewodów od spodu zbiorniczka.

Myjesz zbiorniczek w środku. Na dnie jest szlam i opiłki.

Przewody nachylasz na dół i owijasz je szmztą, żeby nie pochlapać auta.

Zapalasz silnik i robisz na średnich obrotach kilka pełnych skrętów, ale tylko przez chwilę, aby pompa nie chodziła na sucho.

Składasz wszystko do kupy i zalewasz ATF Dextron 2.

Zapalasz auto i robisz kilka pełnych skrętów, aż pompa przestanie wyć.

Możesz się przejechać.

Sprawdzasz ponownie poziom płynu i uzupełniasz.

Ilość płynu potrzebna do wmiany to ok. 1L.

Opublikowano
Ehhehe...dzieki za odpowiedz...wiec dzisiaj albo jutro to sobie zrobie...a splokac swierzym olejem tak? O ile dobrze zrozumialem :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Hej Kowal to jeszcze raz ja :D...Zakupilem wlasnie olej niemieckiej firmy RAVENOL Dexron DII to chyba cos takiego prawda??I on jest mineralny, co nie przeszkadza mam nadzieje :) Aha i na zbiorniczku mam niestety czarny korek :shock: ale na ktorym, jest napisane ATF, wiec chyba dobry zakupilem co nie ?

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Aha i jeszcze jedna rzecz na tym oleju nie jest nic napisane ze jest do wspomagania, napisane tylko jest ze jest do przekladni mechanicznych i do automatycznych skrzyn biegow...ale reszt sie zgadza, czyli jest to DEXRON DII i jest koloru czerwonego...wiec jak, moge wymieniac ?????????????? :roll:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz, bo Twoje wspomaganie wymaga olju ATF czyli Automatic Transmision Fluid czyli olej do przekładni automatycznych :)
Opublikowano
Nom, no tto teraz wszytko jasne :) Dzieki za pomoc :modlitwa:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl