Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kupić dla siebie e46 coupe albo sedan ( właśnie sprzedałem wczoraj e36 320 sedan) Mój problem to taki że nie mogę się zdecydować czy coupe czy sedan??? Przeważnie samemu będę jeździł i myślę o coupe, fajniejsza linia , ale czy nie jest trudno wsiadać pasażerom z tyłu , chodzi o komfort z tyłu???

Czy w Coupe E46 typu 328ci 330, taki chcę kupić bardzo twarde jest zawieszenie???

Z góry dziękuję za porady przy zakupie

Opublikowano
Ja jestem fanem sedana i jak sam posiadąłes go wczesniej to wiesz ze w 90% przypadków jedziesz sam, ale te pozostałe 10% to niekiedy wypadki,że praktycznie nie da rady bez normalnych drzwi(powieśc rodzine, dziadków wsadzić coś do tyłu). Nawet gdy kumpli chcesz wysadzic nikt nie musi wychodzi wysiadać. Jedanak tak jak mówisz cupema ładniejszą linie. No ichyba lepiej auto potem odsprzedac 4 drzwiewe. Cupe kupują fani , zapaleńcy i osoby nieco młodsze, a sedana to i dziadek kupi.
Opublikowano

Witam

Moge ci tylko podpowiedziec,ze karoserie Coupe sa mocniejsze.

Co do wygody ,to coupe jest moze troche gorzszy przy duzej rodzinie.

pozdrawiam

Opublikowano
coupe ma sztywniejsza bude i lepiej wykonczone wnetrze. A dziadek niech jedzie tramwajem :twisted2: jak mu sie nie podoba ze musi sie przeciskac na tyl.
Opublikowano
coupe ma sztywniejsza bude i lepiej wykonczone wnetrze.

Niestety ale bude ma sztywniejsza sedan i to ten z nierozkladanymi tylnimi siedzeniami.

Sedan (bez skladanych siedzen) - 18000Nm

Sedan (ze skladanymi siedzeniami) - 13000Nm

Sport wagon (ze skladanymi siedzeniami) - 14000Nm

Coupe (ze skladanymi siedzeniami) - 12500Nm

Convertible - 10500Nm

Jakosc wykonczenia jest mniej wiecej taka sama.

Sedan ma ta zalete ze wewnatrz jest zdecydowanie ciszej. Uszczelki w drzwiach coupe do bardzo szczelnych nie naleza i przy duzych predkosciach szum wiatru jest zdecydowanie bardziej slyszalny niz w sedanie.

Pod warunkiem ze pasazerowie nie maja wiecej jak 190cm wzrostu tylnie siedzenia w coupe beda dla nich bardzo wygodne. Osobiscie wole siedziec na tylniej kanapie niz na przodnim fotelu pasazera. Wsiadanie tez nie jest nie wiadomo jak skomplikowane. Fotel ladnie odsuwa sie do przodu i zajecie miejsca z tylu nawet dla niedoleznych :worried: osob nie bedzie problemem . Wiadmo nie jest to to samo co dodatkowa para drzwi.

Zawieszenie w coupe instalowane z pakietem sportowym nie jest zbytnio sztywne jednak zdecydowanie bardziej niz jego odpowiednik w sedanie.

Pomimo mniejszej sztywnosci nadwozia coupe lepiej pokonuje ostre zakrety niz sedan.

Opublikowano
A orientuje cie się czy poza utrudnionym wsiadaniem do coupe jest tyle samo miejsca na nogi z tyłu co z w sedanie???
Opublikowano
A orientuje cie się czy poza utrudnionym wsiadaniem do coupe jest tyle samo miejsca na nogi z tyłu co z w sedanie???

Zalezy jak ustawiony jest fotel pasazera i kierowcy. Mam 180cm wzrostu i siedzac na tylnim siedzeniu w coupe w przypadku gdy fotel pasazera jest ustawiony w polowie nie mam problemu z moimi nogami. Z tylu jest wystarczajaca ilosc miejsca. W sedanie jest tego miejsca troszeczke wiecej (srednio o 2.5cm w kazda strone) i pozycja pasazera z tylu jest troszeczke inna. W coupe pasazer siedzi nizej niz w sedanie.

Tutaj masz specyfikacje coupe

a tutaj masz sedan-a