Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Potrzebuję porady, od dłuższego czasu walczę z drganiami całej karoserii. Wczoraj zacząłem przyglądać się jak pracuje wał:

Nakręciłem tez film pokazujący pracę tulei belki tylnej:

Czy to normalne ze wszystko się unosi do góry czy tez powinienem wymienić te tuleje ?? Łacznik elastyczny i podpora nowe oryginał. Koła wyważone, felgi prostowane, nowe opony, zawieszenie nie pokazuje luzów, brak słów i kasy na kolejne inwestycje :(...

z góry dzięki za porady.

Opublikowano

może zacząłbyś od opisania kiedy te wibracje są... przy jakiej szybkości. czy bardziej odczuwasz je z tyłu czy z przodu ? czy po nagrzaniu auta czy jak jest zimne ?

wróżek tu brak. To co masz na filmach jest normalne - przynajmniej dla mnie.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Wibracje pojawiają się zawsze po nocnym postoju, na podkarpaciu ci co maja wulkanizacje to juz mnie wszyscy znają :) takze felgi odpadają. Coz ten typ tak ma, ale ja tego nie moge zaakceptowac.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli wibracje pojawiają się po nocnym postoju to wygląda na opony.

Rozgrzane po zatrzymaniu odkształcają się i po rozpoczęciu jazdy powodują drgania.

Opublikowano

co masz za opony ?

i inne pytanie... grzebałeś/ wymieniałeś coś związane z hamulcem ręcznym ?

Ja bym pojechał na podnośnik i na tym rozpedził koła. Wtedy wyjdzie okiem skąd idą wibracje.... a przynajmniej tył auta tak sprawdzisz ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Z recznym nic nie robilem :), ale z tym podnosnikiem dobry pomysl, kupilem nowe opony i zobacze jak sie to zachowuje, przy okazji poprosze mechanikow o ten test na podnosniku --dam znać jak to wyszło :)
Opublikowano

Nowe opony zalozone, inne felgi (proste) i oczywiście było cudownie przez pierwsze 20 km, pozniej drgania narastały az do dzisiejszego poranka gdzie byly juz ogromne przy predk 60,90 i mega przy 120 km/h.

Najciekawsze jest to że (to juz pewne na 100%) autko zachowuje sie rewelacyjnie jak zostanie podniesione na podnosniku i postoi tak przez pol godz. pozniej zawsze drgania znikają ale tylko na około 1 dzien.

teraz czeka mnie proba z podnosnikiem i obserwatorem pod autem. ale boje sie ze bez obciazenia te drgania znikna.

Coz próby trwają :mad2:

Opublikowano
Kolega ma racje, ja u siebie zmieniłem felgi na 18-stki DEZENTA i przy 120 myślałem, że wylecę z drogi. Wulkanizator założył mi pierścienie centrujące i spokój, nic nie buja. Za pierścienie z wymianą zapłaciłem 60zł:)
Opublikowano
Felgi to styling 122,oryginalne, proste, nowe opony , otwor pod piaste idealny. w pon jade do kumpla na podnosnik jesli to nie pomoze to sprzedaje :( nie dam rady :(. Skutecznie wyleczylem sie z BMW. :duh:
Opublikowano
Felgi to styling 122,oryginalne, proste, nowe opony , otwor pod piaste idealny. w pon jade do kumpla na podnosnik jesli to nie pomoze to sprzedaje :( nie dam rady :(. Skutecznie wyleczylem sie z BMW. :duh:

a kiedy je kupiłeś..

Oczywiście Ci tego nie życzę ale identyczny problem możesz mieć w również w innej marce :norty:

Masz Dynamic Drive? Kiedyś czytałem o tym że jak stabilizator aktywny już nie był ciekawy to pojawiały się drgania, ale tematu Ci nie znajdę i nie będę ręczył własną głową..

Opublikowano

felgi takie jak moje, a jakiego rozmiaru masz opony oraz firmy ?

pod czas tego objawu zmieniałeś opony tak ? i mimo to dalej są drgania na nowych oponach ?

jaką masz skrzynie ? oraz czy sprawdzałeś amortyzatory ? może jakiś nie trzyma

mamy podobną sytuacje w oplu, jedne felgi, opony zimowe, brak bicia, lato, przełożone letnie, wyważone, te same felgi, wali i drga kiera przy ponad 120km/h im szybciej tym coraz gorzej (opony już do wywalenia)

Opublikowano

Panowie temat wstepnie ograniety :), w Sobote umylem podwozie samochodu- drgania ustaly.

Sam nie wiem moze cos sie usztywnilo i problem za chwile sie pojawi - nie wnikam - drgan nie ma :) :cool2: