Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z brakiem pokazywania temperatury na OBC w e36 compact. Ciągle wyświetla się -40. Znalazłem pod maską przewód i podpiąłem czujnik oraz termistor ale nic to nie zmieniło. Wymontowałem obc i sprawdziłem przejścia między przewodami. Jeden z nich ma bezpośrednie połączenie, a drugi (masa) jest na wielu pinach. Chciałbym na krótko podłączyć czujnik bezpośrednio i zobaczyć czy zadziała.

Czy ma ktoś schemat co dokładnie jest na kostce wpinanej w obc lub przynajmniej może podac kolor tego konkretnego przewodu?

Czy jest szansa, że samo obc jest uszkodzone?

Czy czujnik powinien bezpośrednio być wpinany do obc?

ps. znalazłem coś takiego do e30 ale chyba jest tam mniej przewodów, pomijając kolorystykę

http://www.autolib.diakom.ru/CAR/BMW/1990/325%20Series/WIRING%20DIAGRAMS/fig05.pdf

Opublikowano

Pin nr 1: kabel do manetki kierunkowskazów (brązowo\czerwony)

Pin nr 2: kabel diagnostyczny TXD (biało\fioletowy)

Pin nr 3: kabel diagnostyczny RXD (biało\żółty)

Pin nr 4: kabel TI \ekonomia z komputera głównego (biało\czarny). Uwaga! Przy silniku M43TUB19 trzeba połączyć ten kabel z pinem nr 25 niebieskiej kostki licznika (X17). W gniazdku X20 pod maską nie ma kabla odpowiedzialnego za spalanie, OBC bierze sygnał z licznika.

Pin nr 5: kabel zasilania stały 12V, (Terminal 30), (czerwono\żółty)

Pin nr 6: kabel masowy (razem z masą czujnika temp.), (brązowo\pomarańczowy)

Pin nr 7: kabel poziomu paliwa (brązowo\żółty)

Pin nr 8: kabel czujnika temperatury (brązowo\szary)

Pin nr 9: kabel czujnika prędkości (czarno\biały)

Pin nr 10: kabel sterowania ze stacyjki 12V (Terminal Ra), (fioletowo\żółty)

Pin nr 11: kabel podświetlenia (szaro\czerwony)

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję bardzo mr18.

Czyli podłączając na krótko

Pin nr 8: kabel czujnika temperatury (brązowo\szary)

i masa powinien zadziałać.

Jeśli jednak nie pójdzie to istnieje możliwość że samo obc jest uszkodzone? Dodam, że cała reszta tj spalenie, czas itd działa ok.

elukaes, podłączyłem termistor 3.3kOhma i nic to nie zmieniało. Teraz wyciągne obc i podłącze na krótko wszytko. Zostawie na kilka minut to będzie widać czy coś się z tym dzieje. Rozumiem, że wystarczy przekręcić kluczyk aby obc działało.

Edytowane przez azizi
Opublikowano
Na allegro od 50zł obc można kupić, więc jakiejś tam tragedii nie ma ale lepiej wydać to na coś innego :)