Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj kupiłem auto. Dojechało do mnie na kołach, jednak skończyły się opłaty i dziś już stało pod domem i nim nie ruszałem. Odpalałem parę razy, raz przeparkowałem pod domem. Wszystko ok. W pewnym momencie rozrusznik zaczął tykać, a auto nie odpalało. Na pych zapalił bez zająknięcia. Objaw identyczny jak tu:

Co to może być? Szczotki?

Opublikowano
Tak się wydaje na pierwszy rzut oka, ale dziwne jest, że radio, światła działają. Nic nie wskazuje na aku. Kontrolki w 2 pozycji kluczyka normalnie się świecą. Jak zaczynasz kręcić, to migają. Popchniesz - pali na dotyk.
Opublikowano
Zaczynam się przekonywać, że to aku, bo np. jeśli włączam światła, to siłowniki słychać dość długo, to samo z załączeniem klimy. Myślicie, że to wszystko od aku się bierze?
Opublikowano

Niema co gdybać tylko zmierzyć napięcie na aku.

uważaj na zapalanie na pych (zacią) bo jeszcze dojdą inne problemy.

Z twojego opisu by wyglądało że jest za niskie napięcie aby rozrusznik zakręcił.

Podstawowe przyczyny:

1. Aku nie trzyma

2.Małe zwarcie w instalacji

3.Brak lub słabe ładowanie

4.jakiś odbiornik pożera prąd 24h na dobę

itd

Zacząć od podładowania aku i mieć pod ręką kable do odpalania .

Jak masz trochę smykałki do grzebania w aucie to sobie poradzisz.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jeszcze jedna mała uwaga... Mi swego czasu włączał się sam nawiew nawet jeżeli nie było kluczyka w stacyjce (objawy były te same co na filmiku podczas próby zapalenia samochodu). Winowajcą był "Jeż", czyli rezystor dmuchawy. Proponuje posiedzieć w zgaszonym aucie jakiś czas, jak już podładujesz aku i obserwować. Czytałem w necie, że dość często to się niby zdarza w E46.