Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Czy ktos z Was wymienial nerki, dzis probowalem sie za to zabrac ale jest tam tyle uchywtow ze obawiam sie demolki. Ma ktos sprawdzony sposob?

Thx

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano

Generalnie sposoby są 3.

1.

- dla wprawionych kamikadze :)

2. http://f15.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1117489&highlight=grille - mimo potrzyceby odkręcania zderzaka jet to ponoć dość łatwa operacja

3. Metoda bez zdejmowania zderzaka. Wymaga cierpliwości i znajomości rozmieszczenia zatrzasków (jest ich 7). Wystarczy za pomocą plastikowych kart podważyć wszystkie zatrzaski i przy użyciu zdecydowanego szarpnięcia wyciągnąć nerkę z komory.

Dziś zakupiłem sobie czarne nerki z serii M performance, bo jakoś mi moje tytanowe nie leżą. Rozmawiałem ze swoim dealerem i zgodzili się wymienić mi nerki bez dodatkowych opłat, tylko muszę poczekać dwa tygodnie (specjalnie mi się nie spieszy więc sam nie będę motał). Wyjaśnili mi jednak, że dla nich optymalnym jest opcja 2 czyli odkręcenie zderzaka z racji na ułatwiony dostęp do zatrzasków. Z forum w USA wyczytałem jednak że jak masz duże paluchy to trzeba będzie przelać trochę krwi zanim będziesz mógł się cieszyć z owoców swojej pracy :P

Zastanów się jednak czy aż tak bardzo ci zależy na wymianie nerek samemu. W salonie zajmuje to całe 20min i kosztuje niewspółmiernie mniej niż wymiana całego zderzaka (jeśli nie odbezpieczysz wszystkich zatrzasków to połamiesz "kieszonki" w zderzaku i będzie pozamiatane).

Pozdrawiam,

Patgor

Opublikowano

Ogarnalem temat sam, jest banalnie prosty i trwa 3 min.

Demontaz zderzaka jest srednim pomyslem.

Jesli jestes z okolic Wawy moge Ci pomoc

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano (edytowane)
Gratuluję ogarnięcia tematu:) Mieszkam w Luksemburgu wiec dzieki, ale nie skorzystam z twojej pomocy. Jak mozesz to napisz na forum co i jak dokladnie zrobiles, to moze komus sie przyda. I wrzuc jakies fotki z owocow swojej pracy :cool2: Edytowane przez Patgor

Pozdrawiam,

Patgor

Opublikowano
Wyszlo super, dokladnie takiego samego efektu oczekuje u siebie za 2 tygodnie:) (mam ten sam kolor). Jak mozesz to napisz jak wygladal proces zmiany nerek.

Pozdrawiam,

Patgor

Opublikowano
Czytałem ten post i rzeczywiście jest to najlepsza metoda. Pokrywa się to jednak z moją sugestią odkręcenia zderzaka, by ułatwić sobie dostęp do zaczepów :) tak czy inaczej jeśli cała operacja zajęła ci 3 minuty to szacun!

Pozdrawiam,

Patgor

Opublikowano
Muszę przyznać @henake, że trochę pozazdrościłem ci efektu i nie czekając na dealera zabrałem się za zmianę nerek samemu. Zajęło mi to trochę dłużej, bo całe 20 minut, ale demontaż uważam za relatywnie prosty. Była to druga pozycja na liście moich modyfikacji (pierwsza to pomalowanie chromowanych końcówek wydechu na czarny połysk) i do finalnego wyglądu brakuje mi jeszcze tylko odpowiedniego przyciemnienia szyb :D

Pozdrawiam,

Patgor