Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam duży problem ze skrzynia smg, przeczytałem poprzednie tematy na tym forum i jeden z wpisów zgadzał sie z moimi objawami, ale po wymianie wysprzeglika nie jest lepiej.

Trzy tygodnie temu kupiłem moje BMW 330ci, no i normalnie wróciła na kołach, zrobiła 500 km, bez żadnych oznak tego, ze skrzynia moze sie posypać. Przejeżdżałem tak jeszcze tydzień, wymieniłem olej, nabilem klimatyzacje itp. Pierwsza oznaka ze coś jest nie tak, były lekkie drgania przy ruszaniu, podobne miałem w e39, i okazało sie ze mam pogięta podporę wału. Dlatego myślałem ze to to...

Pare dni pózniej, na obwodnicy przy 100 na godzinę lekko mna zarzuciło, (taki test łosia, praktycznie w miejscu) myślałem , ze wpadłem w poślizg (przez deszczowy wieczór) ale to powtórzyło sie jeszcze ze dwa razy i to na prostej drodze. Od tego momentu skrzynia dziwnie sie zachowywała. Na zimnym silniku normalnie ruszał i zmieniał biegi, kiedy silnik sie rozgrzewał, samochod ruszał z 3000-5000 obrotów ( po dłuższej jeździe skrzynia strzelała ze sprzęgła). Zauważyłem ze na zegarach czasami pojawiają sie kontrolki tak jakby rozłączyła sie kontrola trakcji. BMW trafiło do mechanika, komputer wykrył tylko błąd związany z absem, ale nie była to dla mnie recepta na źle działająca skrzynie biegów. Przeszukałem cały internet i trafiłem na osobę która miała taki sam problem i wymieniła przeróżne części, ale dopiero po wymianie wysprzeglika samochod jeździł normalnie. Zrobiłem tak samo, ale u mnie to nie zadziałało, wczoraj po adaptacji skrzyni, samochod jeździł tak samo, po zgaszeniu i ponownym zapaleniu, dojechał do warsztatu normalnie, ale pózniej pojawiał sie ten sam problem. Czy ktoś moze w jakiś sposób pomoc?

Pozdrawiam

Edytowane przez osinka
Opublikowano
Opublikowano

Wgraj nowy soft i zobaczysz poprawę.

A sprawa ABS ?

Czy masz dobry poziom oleju ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jak na razie okazuje sie, ze nowy wysprzeglik ma wycieki, mechanik próbuje temu jakoś zaradzić. Ale czy ktoś moze mi powiedzieć, czy to na pewno problem wysprzeglika? Albo softa?
Opublikowano
A z tym absem to w sumie nic nie robię na razie, chce ruszyć samochod z warsztatu i wtedy będę sie tym przejmował. A poziom oleju jest dobry
Opublikowano

Po pobieżnym opisie niedomagań to żaden fachowiec się nie odważy postawić diagnozy odnośnie automatycznej skrzyni biegów.

W twojej sytuacji to ja bym najpierw jeszcze raz sprawdził poziom oleju i wgrał nowy soft.

Dla przypomnienia to poziom oleju w skrzyni sprawdzamy na pracującym silniku a lewarek zmiany biegów na P a kiedyś było zalecane na N.

Kiedyś były zalecenia aby na pracującym silniku przed sprawdzaniem poziomu oleju na postoju na hamulcu powoli przejść wszystkie stopnie biegów aby się olej rozprowadził i zatrzymać sie na pozycji N i odkręcić korek spustowo-wlewowy i jak olej wycieka to jest dobry poziom a jak nie to większą strzykawką dolewać aż się przeleje.

Pisząc wyprzęgnik miałeś na myśli konwerter ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.