Skocz do zawartości

[E60] Problem z zamykaniem auta z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam BMW E60 530d z 2006 roku i mam problem z zamykaniem auta z pilota.

Otwieranie auta jak i bagażnika działa poprawnie.

Co może być powodem i jak to naprawić? Będę wdzięczny za pomoc.

Może ten błąd w module CAS to powoduje?

http://student.zsl.gda.pl/~krystian/bmw/e60/cas.png

http://student.zsl.gda.pl/~krystian/bmw/e60/cas2.png

Opublikowano

Sam nie wiem czy to jest związane z uszkodzonym stycznikiem w pilocie czy coś innego.

Nie chcę rozcinać pilota bez potrzeby.

Jeszcze muszę sprawdzić w INPIE czy reaguje on na klik każdego przycisku z pilota.

Można to ponoć sprawdzić gdzieś w module CAS i status.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym powiedzial ze bateria do kosza, podladuj prostownikiem i zobacz czy pomoglo. Laduj przy klemie pod maska, nie w bagaziku!

Sprawdz tez jakie masz ladowanie. Powinno byc wyzsze jak 14V

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ladowanie mozesz sprawdzic w ukrytym menu, w inpie tez ale gdzie to znalezc to z glowy Ci nie powiem ale wazniejsze jest jakie napiecie masz na wylaczonym silniku.

W szczegulach bledu powinienes miec podane napiecie baterii

Ps. nie dostajesz komunikatu o slabej baterii?

a jakies inne bledy jeszcze masz?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Sprawdziłem w DIS baterie od pilota i są ok. Wszystkie 10 wskaźników pokazuje OK.

Sprawdziłem również reakcje na przyciski. Otwieranie auta i bagażnika działa, zmieniają się wartości w module, a przycisk zamykania auta nie.

Czy tzn, ze na pewno uszkodzony jest przycisk?

Jak go można najłatwiej naprawić? Mam pilota bez klapki baterii z tyłu, czy muszę go rozcinać? Czy tam są jakieś zatrzaski.

Czy ten błąd nie ma wpływu na zamykanie auta?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem że nie masz drugiego klucza.

Raczej wątpię żeby błąd był w kluczu bo jeśli przycisk nie działa to nie wysyła sygnału i nie powoduje błędu.

Poszukam w iście jak ten cały system działa.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Nie mam drugiego klucza.

Mi się wydaje, że stycznik w przycisku zamykania jest uszkodzony bo inne przyciski działają normalnie i w INPIE jest reakcja na nie, a na przycisk zamykania nie.

Opublikowano

Nie wydaje mi się by problem leżał po stronie kluczyka skoro jest błąd w sterowniku auta może sterownik świruje?

Jeśli wina leżała by po stronie kluczyka nie było by błędu w sterowniku, Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpisałem błąd w rheingold-zie i wyskoczyl mi opis po niemiecku, angielskiego nie znam :D

Wychodzi że to błąd skrzyni.

Z automatem masz wszystko w porzadku?

Z bledu wychodzi ze cos jest nie tak z blokada wyboru biegu i pewnie dla tego nie zamyka Ci drzwi bo ma problem z P

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

O widzisz, możesz mieć racje.

A może być tak, że nie zamyka auta z pilota bo pokazuje, że P nie jest wrzucone?

Ogólnie skrzynia chodzi dobrze, nic się nie dzieje... może jakiś czujnik w niej albo dźwigienka coś tam... widziałem gdzieś jakiś manual.

Ale teraz przypomniało mi się, że sprawdzałem w INPA pilota... wysyła sygnał do otwierania drzwi po naciśnięciu przycisku w pilocie, tak samo do otwierania bagażnika, a do zamykania ani drgnie.

Wartości się nie zmieniają... także może być coś z pilotem?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ten błąd nie ma wpływu na to, że nie mogę zamykać auta z pilota?

Rozebrałem pilota, wyczyściłem mikrostyk ale nadal nie działa... chyba będę musiał wymienić mikrostyk jeśli ten błąd wyżej nie ma wpływu na zamykanie auta.

Opublikowano
Wiem już o co chodzi z lewarkiem i zrobię ale to raczej dwie różne rzeczy... w kluczyku muszę mikrostyk wymienić bo nawet nie wysyła sygnału zamknięcia auta.
Opublikowano
no widzisz rozcięcie kluczyka i wszystko jasne, a nie jakies moduly,blędy skrzyni czy inne głupoty ps.będzie to następna typowa usterka tym razem kluczyka e60 też go robiłem w zeszłym roku tylko trochę podginałem tą blaszkę w microstyku i działa