Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zabrałem się za wymianę filtra w mojej E91.

Wszystko szło gładko do momentu aż natrafiłem na wyrobioną śrubę w obudowie samego filtra, konkretnie śruba nr 3.

Imbus się obraca w główce śruby i nie mam pomysłu jak się do niej teraz dobrać.

Naciąć aby śrubokrętem odkręcić nie ma jak bo jest ona wpuszczona w plastikową obudowę

Czy rozwiercenie to jedyna opcja ???

Miał może ktoś taki problem, jeżeli tak to bardzo proszę o info jak się z tym uporać.

Z góry dzięki za wszelkie porady

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

Wczoraj zabrałem się za wymianę filtra w mojej E91.

Wszystko szło gładko do momentu aż natrafiłem na wyrobioną śrubę w obudowie samego filtra, konkretnie śruba nr 3.

Imbus się obraca w główce śruby i nie mam pomysłu jak się do niej teraz dobrać.

Naciąć aby śrubokrętem odkręcić nie ma jak bo jest ona wpuszczona w plastikową obudowę

Czy rozwiercenie to jedyna opcja ???

Miał może ktoś taki problem, jeżeli tak to bardzo proszę o info jak się z tym uporać.

Z góry dzięki za wszelkie porady

Spróbuj moze dobrac nasadke torx o ciut wiekszym rozmiarze i wbij na siłe.

powodzenia

Opublikowano
większy torx powinien dać radę i jak już założysz nowy filtr powietrza i zamkniesz puszkę to wyślij pozdrowienia temu kto tą puszkę wymyślił :P
Opublikowano

Mówicie aby się do niej zabrać większym torxem, spróbuję i dam znać.

Oby się udało :)

Opublikowano

Rozwierć ten imbus wiertłem nie wiele większym i użyj tego (oczywiście markowe nie te z aledrogo, pokazuje na szybko jako przykład)

http://allegro.pl/wykretaki-do-zerwanych-urwanych-srub-wykretak-i4960946367.html

Wystarczy wkrętarka i jedziesz na sprzęglę ciąglę je zwiększająć wkońcu się odkręci.

Ja tak robię od wielu lat.

Uważaj te wykrętaki są bardzo kruche rób to z wyczuciem.

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

WItam

podepnę się pod temat. Mam taki problem - wymieniałem olej z filtrami w "super warsztacie" i zauważyłem że ten idio.. nie przykręcił wszystkich śrubek. Kilka plastikowych elementów rusza się (nie da się już tego dokręcić) nie wiem czy pomylił śrubki i na siłę wkręcił inną

na tym rysunku element 1 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/41_1607-mechaniczne-elementy-polaczeniowe/vVG16570 - do niego wkręcona jest śrubka (wkręt) której nie da się dokręcić a plastik nadal się rusza.

Gdzie mogę znaleźć jakiś rysunek żeby stwierdzić czy to ma tak wyglądać?