Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam e90 325i, auto posiadam od wrzesnia tamtego roku, po niecałym miesiącu użytkowania założyłem gaz, odrazu gdy tylko założyłem gaz wyskoczył check raz znikał raz sie pojawiał a że obecnie przesiaduje w niemczech to nie miałme czasu co chwile jeździc na komputer i kasować błedy, ale pare razy byłem i zawsze wyskakiwął błąd katalityczny katalizatora czy coś takiego, bedąc w polsce w kwietniu dałem auto do gościa co sprawdził na hamowni ze auto ma jedynie 192PS a seria ma 218PS, wykres bardzo pofalowany, chciał podkręcic moc do serii ale sie nie dało i jedynie do 200PS dał rade, auto poszło do lepszego speca gdzie ten uznał ze jest błąd z Vanosem ( chyba wydechowym) mówił że sie rozlegulował czy coś, naprawił to, auto wróciło do poprzedniego goscia gdzie wyprogramował sondy i zwiększył moc do 224PS, twierdził ze wiecej sie nie da.Auto do gazownika i ustawili dobrze gaz i checka nie ma. Po odbiorze auta rzeczywiscie lepiej chodzi ale to jeszcze nie to co powinno byc, przy przyśpieszeniu czuc takie jakby falowanie mocą, coś w stylu z auto nie rzyśpiesza rownomiernie na całym zakresie obrotów, dodam jeszcze ze gdy auto jest zimne np po nocy przy odpaleniu trzęsie autem przez ok jakieś 4s, gdy jest ciepłe przy każdym odpaleniu problm znika. Może troche sie za dużo rozpisałm ale co tam, moje pytanie jest takie czym może byc spowodowane to trzęsienie autem przy odpaleniu i czemu to przyspieszeni jest takie nierównomierne w moim odczuciu. Postaram sie wrzucic wykresy z hamowni, przy 192, 200 i 224PS i sami ocenicie co jest grane , z góry dzieki. PS jak moge tu wrzucic zdj z wykresów bo nie wiem :D
Opublikowano

jak chodzi o zdjecia to masz funkcje img patrz na gorze jak pisesz post

ws twojego problemu jaka masz konsumpcje oleju ? ile zjada ci oleju na 1000 km srednio

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
W tej chwili mam valvoline 5w30 jak dobrze pamietam, musze sprawdzic dokładnie, spalanie oleju ok 200-300ml na tys km ale poruszma sie po mieście tylko, podaj meila to ci rzesle na meila te wykresy moze coś z nich odczytasz, ale dalej nie wiem jak je wstawic te zdj tutaj ..
Opublikowano
nie ma potrzeby przy taim spalaniu twoj problem z katem i z silnikiem to zapieczone pierscienie olejowe. Bardzo czesty problem tej jednostki. Wlej Archoil 2300 na 6 tys km rozpuscic nagar blokujace pierscienie powinno sie poprawic.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Zmniejszy sie jedynie spalanie oleju tak? Czy te zapieczone pierścienie też maja coś wspólnego z dynamiką auta? Dodam ci jeszcze ze ostatnio i dzis w czasie jazdy gdy miałem wyłączoną trakcje w czasie przyspieszenia autem zaczęło trzepać i zaświecił sie check, gdy zgasiłem auto wszystko było wporządku ale trakcji juz nie wyłączałem i nie patrzyłem, ale zdarzyło mi sie to 2 razy w przeciągu 3tyg, co to może byc?
Opublikowano
Zmniejszy sie jedynie spalanie oleju tak? Czy te zapieczone pierścienie też maja coś wspólnego z dynamiką auta? Dodam ci jeszcze ze ostatnio i dzis w czasie jazdy gdy miałem wyłączoną trakcje w czasie przyspieszenia autem zaczęło trzepać i zaświecił sie check, gdy zgasiłem auto wszystko było wporządku ale trakcji juz nie wyłączałem i nie patrzyłem, ale zdarzyło mi sie to 2 razy w przeciągu 3tyg, co to może byc?
Opublikowano
tak ale spalanie oleju prowokuje problemy z silnikiem i z katami (czyli utrate mmocy i nierowna prace silnika). Radze wymienic swiece rownierz pewnie maja duzy osad carbonowy.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Akurat zbliza mi sie wymiana oleju to zakupie ten specyfik i zapodam go do nowego oleju tak jak mówisz, pomoże? No dokladnie coś w tym stylu ten wykres, ty tez masz jakis problem z autem czy miałeś? Jak go rozwiązałeś?
Opublikowano
problem maja wszyscy posiadacze 2.5 litra do 2009 oprocz tych stanow, zapiekaja sie pierscienie i nie zgarniaja oleju, jest temat na forum E90 jak doprowadzic swpoj silnik do czytosci technicznej i to jst sposob bedzie mniej bralo. , a potem wymienial olej co 6 tys km.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Ja nic konkretnego nie robiłem, cały czas mam tak jak miałem. Zauważyłem teraz, ze jak były gorące dni, auto nagrzane + wlaczona klimatyzacja i auto czasem dusilo sie jakby mialo 2x mniej mocy. Spalanie srednie w dosyc malym miescie (mierzone na 80km) - Rzeszów - wzrosło do 16,5l. Mimo to na trasie Rzeszów - Warszawa, 300km ze srednia predkoscia 80km/h robilem przy spalaniu w granicach 7,0

Auto raz jedzie lepiej raz gorzej. Sam zastosuje w/w specyfik i dam znac za jakis czas jakie sa rezultaty. Riviasi mozesz podeslac link odnosnie tego tematu E90? Czy chodzi o to? http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=13504

Pozdrawiam

Opublikowano
Wcześniej spalanie mi wychodizło w mieśćie ponad 12l, poniżej 12 nie schodziło, teraz jeszcze nie zdążyłęm wyliczyc, mocy mi tez brakowało i dlatego musiałem dac do mechanik i troche mi to ogarnął ale po wykresie jaki mam ze jest jeszcze lekko pofalowany nie daje mi to spokoju i chce to auto doprowadzic do należyetgo porządku. W pierwszej kolejności zrobie tak jak mi Rivasi napisał i bd czekać na efekty za jakies 6tys km :)