Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zaczął mi opadać materiał podsufitki. Wziąłem się dzisiaj za jej zdemontowanie i odklejenie materiału.

Po wszystkim zacząłem się zastanawiać, czy dam radę przykleić (i czy jest sens) stary materiał? Sam materiał jest w idealnym stanie, jedynym problemem było jego odklejenie się. Po przygotowaniu podsufitki do klejenia (zeskrobaniu pozostałej na niej gąbki) przyklejałbym sam materiał do włókna szklanego z jakiego jest zrobiona podsufitka... Podejrzewam, że chyba lepiej kupić nowy materiał i z niego wykonać poszycie.

Co o tym myślicie? Ktoś przerabiał temat samego podklejenia starego materiału?

Opublikowano

klejenie starego materiału absolutnie odpada, szczególnie ze już troche pracy włożyłes w pozbcie sie starego

domysliam się ze przy ściąganiu został Ci sam materiał? normalnie materiał ma cienką piankę, w nią wsiąka klej. Jak przykleisz tkanine która została to wyjdzie to paskudnie.

U siebie oklejałem jeden słupek, wyszło mi to ładnie, ale więcej bym sie za to niebrał, ciężka robota a co dopiero kleić podsufitkę cała

Opublikowano

Tak też myślałem. Nie pozostaje nic innego jak kupić nowy materiał.

Coś takiego znalazłem:

http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki

Mam nadzieję, że uda nie będzie różnicy w kolorze...

Opublikowano
Tak też myślałem. Nie pozostaje nic innego jak kupić nowy materiał.

Coś takiego znalazłem:

http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki

Mam nadzieję, że uda nie będzie różnicy w kolorze...

na tej hurtowni dostaniesz materiał praktycznie identyczny jak oryginał, polecam

co do kleju to ja użyłem kleju pattex calssic poszło ok. 1l na całą podsufitkę i słupki, przy wyborze kleju, musisz uważać, bo materiał na podsufitki ma gąbkę i niektóre kleje mogą ją rozpuszczać

Opublikowano

ja polecam bonaterm, napewno nie popsuje Ci gąbki bo służy do klejenia tapicerki

zauważ że są dwie wersje tego kleju, ja nie wiedziałem i kupilem oparty na toluenie który jest silnie toksyczny :/

poszukaj tej drugiej wersji, cena przystępna bo koło 20-25 za litr a napewno tego nie zużyjesz

http://www.bochemia.com.pl/chloroprenowe.php?produkt=177

jak Ci ładnie wyjdzie to sie pochwal :P

Opublikowano

Klej oczywiście Bonaterm, już zamówiłem 2 puszeczki, mam jeszcze jedną prawie pełną w garażu, powinno wystarczyć. Zamówiłem też próbniki 3 różnych materiałów, żeby nie było wtopy przy doborze koloru.

Na pewno się pochwalę w galerii co z tego wyszło :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sam wymieniałem całą podsufitkę w Vectra B. Teraz ta sama czynność czeka mnie w bmw. Zdecydowanie polecam sklep z www.hurtowniatapicerska.pl materiał po nałożeniu wygląda świetnie. Klej używałem bonaterm i polecam kupić litr, bo podsufitka trochę chłonie kleju :)