Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam bmw e36 z silnikiem m52b20. Przygotowuje się do zmiany oleju, poprzedni właściciel wlał półsyntetyka mobil super 2000 10w40, auto już tak jeździ od maja 2014 roku. Sinik pracuje równo, przynajmniej tak mi się wydaje, trochę się poci, co można dostrzec na śrubach od pokrywy. Ogólnie to w lipcu mam urlop także będę sobie grzebał w silniku, teraz tylko chciałem wymienić olej. Wiem że powinien być full syntetyk, ale trochę się obawiam czy silnik to zniesie. Dlatego myślałem nad olejem Motul 6100 Synergie Plus 10W40, albo innym olejem motula 10w40, one są rzekomo syntetyczne chociaż parametry mają takie jak mój, lub jeszcze nad olejami valvoline.

Jakieś rady, sugestie?

Opublikowano

Nie ma sensu zakładanie nowego tematu. Masz już jeden zbiorczy do takich pytań.

Wlej sobie 5W40 X-cess Motula. Nie ma znaczenia co było wcześniej wlewane, w tym sensie, że nie był to Selektol z normami API SD, tylko oleje o podwyższonej zawartości środków dypsergująco-myjących. Jeżeli chcesz lepiej to zakup sobie płukankę np Motula i zastosuj przed wymianą oleju. Generalnie w takich silnikach jak ten BMW, którego oleje muszą spełniać normy odpowiednie, to przy gorszej jakości olejach, stają pierścienie i zaczyna się owalizacja cylindra oraz agonia silnika. Jeżeli więc silnik nie zużywa oleju, bo wówczas byłoby to nie uzasadnione ekonomicznie, spokojnie możesz przejść na dowolny olej silnikowy mieszczący się kategoriach ACEA A3 przy tym silniku lub BMW-LL01 lub LL-98