Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Opadają mi ręce z moją bmw 318d e90 2007. Auto kupiłem prawie 4 lata temu. Przy 90 000 przebiegu padła dwumasa. Została wymioniona na nową. Po wymianie zaczęło mi drgać sprzęgło w monencie zwiększania obrotów. Można to drganie określić jako takie mrowienie na pedale sprzęgła. Wymieniłem poduszki ale dalej było czuć te drgania. Postanowiłem olać temat i tak jeździłem ponad rok. Następnie po ponad roku i niewielkiej ilości przejechanych kilometrów (średnio 1000 na miesiąc) dwumasa znów padła, mniej więcej przy przebiegu 100 000km. Po raz kolejny ją wymieniłem. Sprzęgło nadal drgało oraz podobne drgania czuć było na gałce zmiany skrzyni biegów ale nic z tym nie robiłem i jeździłem dalej. Od ostatniej wymiany minęło dokładnie rok i 3 miesiące. Ponownie mam objawy zepsutej dwumasy przy przebiegu mniej więcej 110 000km. Opadają mi ręce na sama myśl o kolejnej wymianie.

Rozmawiałem z wieloma mechanikami. Niestety nikt do końca bez zrzucania całego silnika nie jest w stanie określić przyczyny. Jeden ze mechaników ostatnio dowiedział się od ludzi z ASO, że w tym modelu rozrusznik ma zbyt słabą moc i każde uruchomienie auta powoduje przeciążenia dwumasy co powoduje jej znacznie szybsze zużycie. Czy tak rzeczywiście może być? Czy jeste skazany na wymianę dwumasy co rok?

Obecnie i już od jakiegoś czasu słyszę doskonale znany mi dzwięk końca dwumasy. Czyli jak by to nazwać/określić - szumienie/grzęgotanie w pewnym interwale zależnym od obrotów. Im wyższe obroty tym rzępolenie silnika szybsze. Drgania na sprzęgle, o których pisałem powyżej występują dokładnie w tej samej chwili, sekundzie kiedy słychać rzępolenie. Im wyższe obroty tym drganie/mrowienie sprzęgła i gałki skrzyni mocniejsze.

Dla ułatwienia podaję link do nagrania silnika.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jest dla mnie ona na wagę złota.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie wina lezy gdzies w sprzegle. Powinienes je wymienic jak wymieniales dwumase bo i tak bylo zrzucone. Przewaznie dwumasa jak pada szybko to właśnie z winy sprzegla.

🙃🙃

Opublikowano
Podejrzewam wadliwy montaż zespołu sprzęgła samonastawnego. Centrowane ? A jeśli stare było założone to czy było wstępnie naprężone czy przykręcone tak jak było zdjęte ? Jeśli to drugie to niech mechanik wymienia na swój koszt.
Opublikowano

W DE na kursach dla mechaników uczą, aby przy wymianie dwumasy od razu założyć nowy rozrusznik (ewentualnie taki po kapitalnym przeglądzie). Ma to duży wpływ na żywotność dwumasy.

Razem z nowa dwumasą powinno przyjść nowe sprzęgło.

Przyjrzał bym się też w jakim stanie jest koło pasowe i napinacz, oraz poduszki pod silnikiem, choć pewnie te drgania pochodzą od zespołu skrzyni biegów.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Widze ze kazdy tu gdyba to i ja pogdybam :)

Zajezdzony egzemplarz plus nieumiejetny serwis skutkuje przedwczesna naprawa.

Sprzedac auto i kupic model benzynowy.

PS.Ile te auto musialo miec przebiegu gdy przy licznikowych 90 tys km padla pierwszy raz dwumasa…

Kolego podaj wiecej szczegolow na temat producenta elementow zastosowanych w naprawie.

MADE IN PRL
Opublikowano

Prawdopodobnie montaz zostal nieprawidlowo przeprowadzony i stad twoje problemy.

Niestety nikt nie zdiagnozuje twojego silnika na odleglosc.

Proponuje w ciemno udac sie do warsztatu ktory sie specjalizuje tylko w autach diesla i zlecic im badanie przyrzadem dwumasy po zdjeciu sprzegla.

Tylko bez paniki bo to nie jest bentley…

Rozrusznik zregenerowac kosztuje grosze wiec warto.

MADE IN PRL
  • 3 tygodnie później...