Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Planuje kupić m5 f10 . Zastanawiam się nad kolorem albo niebieskim metalic lub na specjalne zamówienie frozen blue. Jak to jest z tym matem? Warto go brać? Czy trudny jest w dobrym utrzymaniu
Opublikowano

Bardzo trudny, jeśli nie jesteś maniakiem (detaling, mycie tylko ręczne, fibry itd) to go nie bierz bo po roku będziesz miał brzydkie auto. A w dodatku nie da się go polerować (chyba).

Do niebieskiego tylko jasne wnętrze. Biały z brązowym lub czerwonym też jest kozak. Czarny z beżem też zawsze piękny.

Listwy warto wziąć jakieś czarne bo w m5 tunel jest zawsze czarny i słabo się komponuje z innymi kolorami.

Opublikowano

To dla przeciwwagi, bardzo łatwy. Mam bezpośrednie porównanie Imperial Blue metalik do Frozen Dark Silver, a maniakiem detalinigu nie jestem. Na bimmerze straszą, sprzedawcy boją się tej opcji jak ognia, a okazuje się, że w utrzymaniu jest 10x łatwiejszy, monogramus deczko demonizuje - nic mu po roku nie będzie, odrobina troski i będzie jak nowy przez wiele lat.

Być może to zasługa relatywnie jasnego koloru w przeciwieństwie do bardzo ciemnego metalika, ale utrzymanie tego w dobrym stanie to pestka.

Jedyne czego możesz się ewentualnie bać to przetarcia i inne mechaniczne uszkodzenia, nikt ci tego nie przemaluje, trzeba brać część bezpośrednio z fabryki + ptasie odchody, je pasuje zmyć bardzo szybko.

Jest mnóstwo zabezpieczeń do matu u detailingowców, a wystarczy raz na pół roku zaaplikować numerek 4 spod tego linku http://pl.bmwfans.info/accessories-catalog/workshop_consumables/matt_paint_product_line/ + pochlapać wodą na ręcznej.

Nie zanosi się, abym wracał do metalika.

MCB w macie będzie piękny.

PS. "w macie" to uproszczenie, Frozeny w BMW mają delikatnie inną strukturę.

PS2. wszystko w sumie zależy od tego jak dbasz o auto, niektórzy to potrafią ranty w 20' momentalnie zarysować :wink:

Poglądowo: http://www.autogespot.pl/bmw/m5-f10-30-jahre-m5-edition/spots

Opublikowano

Potwierdzam, że niebieski pięknie pasuje do tego auta :D

Czy metalic, czy frozen, oba są śliczne. Mono ma rację, że merino platinum najładniej współgra w środku, tak było przed liftem, nie wiem co jest teraz w palecie, bo na razie nic nie kupuję.

Czekam na G30.

Opublikowano
F10 widuje we frozen silver i jest boski ten kolor. Ost natknalem sie gdzies na nowe m3 w kolorze java green. Na zdjeciach bylo przepiekne chociaz nie wiem czy 1)rownie dobrze wygladaloby na m5 a 2)nie wiem jak sie prezentuje na zywo
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Elementy tylko z fabryki, trzeba uważać na ptaki, soki z drzew, płyny zimowe do szyb, wszystko co może być tłuste, nie wiem jak usuwa się kropki asfaltowe, usuwanie owadów tylko wodą. Samo bmw przykleja do dachu specjalną instrukcję i ostrzeżenie o delikatności tego lakieru jak odbierasz nową.

Nie no spoko, bardzo łatwy w utrzymaniu :)

Na tym lakierze drobnych rys nie będzie widać, ale będą plamy i wyświecenia jak gdzieś coś mocniej potrzesz. Tak jak czasem się zdarza na matowych plastikach gdy ktoś nieumiejętnie próbuje coś wyczyścić.

Tak jak ze skórą, jeśli chcesz, żeby pozostała matowa trzeba o nią bardzo dbać.

Lakier wygląda dobrze, kupiłbym ale na drugi/trzeci samochód, na co dzień - nie. A detaling nie jest mi obcy.

Opublikowano
Już prawie rok mam matowy kolor, nie jedna kupa przyschła, nie jednego robala sonaxem rozpuściłem, nie raz ironx poleciał na lakier. Do mocniejszych zabrudzeń są odpowiednie środki :) Frozeny są wykończone wzmocnionymi klarami(clear coat FF95-0550+ hardener SC29-0160), które pochłaniają światło - nie ma mowy o przytarciach no chyba, ze miejscowo przy polerujesz maszynka - wiem co pisze. Standardowe lakiery bmw ma tak miękkie, ze jak się postarasz to i mikro fibrą przytrzesz:) Jedyny minus to ze nie pomaluje:) Mnie tez straszyli, ze jak się deszcz zaschnie to kaplica;)
Opublikowano

Czarny dach jest na przereklamowany, s tak serio autko przez to się nieźle grzeje, ja zmieniłem teraz na biały mat i razem z dachem. http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/3623bb6bff070a8da61a68a788f78845.jpg zostały tylko felgi ale to zostawiłem sobie na przyszły tydzień.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Jeśli niebieski, to polecam się zastanowić nad [individual] San Marino Blue. On jest tak wściekle i głęboko niebieski, że ser z dzioba wypada, w szczególności w słońcu :shock:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
SMB a Tanzanite Blue to niebo a ziemia. Nie bierz Tanzanite Blue bo jest zdecydowanie bardziej przygaszony
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle