Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

No więc, świeżo kupione auto, od 1. właściciela, polskie salonowe, serwisowane, przebieg 111 kkm...

do wczoraj było wszystko super, ale na trasie nagle przy zmianie chyba z 4/5 bieg przytrzymał obroty, i wskoczył błąd - żółty trybik - problem ze skrzynią z info o tym, że można jechać, ale żeby udać się do serwisu... zjechałem, wystudziłem chwilę silnik, wyłączyłem, odpaliłem błąd zniknął....

ale jest tak, że jak normalnie przyspieszam (średnio dynamicznie) - ładnie zmienia biegi, ale przy zmianie z 4 na 5 - jakby miał zawahanie, jest stuknięcie, zwiększa obroty i dopiero po chwili wbija 5tkę - nie dzieje się tak zawsze, nie zaobserwowałem tego na DS (skrzyni na sporcie) - ale może tak za mało jeździłem... teraz nawet jak stuknie błąd się nie pokazuje..., dzieje się to też jak specjalnie z 5tki depnę gaz - wtedy redukuje, ale też z poślizgiem jakby i stuknięciem...

znajomemu mechanikowi od skrzyń jak mówię o tym to nie może uwierzyć, że dzieje się coś z tą skrzynią z tym przebiegiem, szczególnie, że wcześniejsza właścicielka jeździła raczej ultra spokojnie (no chyba, że gdzieś przypaliła przy zakopaniu się w śniegu, itp...)

odczytałem błąd komputerem, ale nie INSĄ niestety - jakiś zwyklejszym programem i miałem błąd - "4F8A - nadzór przełożenia - zmiana biegu 4-5"

jestem umówiony na sprawdzenie dalsze na początku tygodnia, ale może ktoś z Was ma jakiś pomysł... spotkał się z czymś takim

jak poszukałem po necie to są opinie, że to tuleja mechatronica może być nieszczelna, albo zerwany koszyk wałka wejściowego,

ogólnie przymierzałem się do wymiany oleju w najbliższym czasie, ale teraz to chyba bez sensu sam olej ruszać co? raczej to chyba wiara w cuda, żeby sam olej miał pomóc...

Opublikowano

Miałem to samo , wymieniłem tloczki mechatronika , uszczelki , płyta separacyjna , nowa misa i olej , po tej operacji skrzynia chodzi jak nowa <3 koszta ? Ok 1400zl części + robicizna (robiłem sam )

Ps. Sprawdź czy masz olej , u mnie zleciało moze 4 litry a weszło koło 8-9 litrów.

Opublikowano

miejmy nadzieję, że tak będzie - było by lajtowo :-)

gorzej jak skrzyni trzeba będzie szukać...

Opublikowano
jak coś, służę swoją...z przebiegiem 145tys.km...a co do kolegi wypowiadającego się wyżej...grubo :8)
Back to the roots...
Opublikowano

skrzynia ASB nie pada po 111 tyś. km.po 300 to rozumiem. :mad2:

jesli auto lci to tuleja jest już poprawiona i nie cieknie.

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz gdzieś wycieków , u mnie zaśniedziało złącze na wymienniku Ciepła skrzyni i musiałem wymienić wymiennik .

Co do części polecam kolegę " gorlik " z forum posiada części oraz służy fachowa pomocą :)

Opublikowano

kolegę @gorika79 zaczepiłem od razu :-)

niestety mam do niego za daleko na taki serwis

na razie sprawdzę dzisiaj poziom oleju, a później zmiana tego co poleciłeś i zobaczymy

ogólnie nikt mi nie chce ze znających temat uwierzyć w problem z tym automatem z tym przebiegiem...

Opublikowano

Moze był męczony , olej przy tym przebiegu warto zmienić oraz to co wymieniłem . Powinieneś ogarnąć to jeśli lubisz cos grzebać , gdzieś miałem fajna instrukcje . Ogarnę wieczorem to Ci podeśle .

Skąd jestes ?

Opublikowano

z Żar/lubuskie

sam ze szwagrem:-) pewnie byśmy ogarnęli (szczególnie, że on jest mechanikiem po godzinach) - ale rozmawiałem już z poleconym ze Zgorzelca - Sebek - i raczej u niego będę robił - nie chcę czegoś spieprzyć i później żałować oszczędności....

Opublikowano
z Żar/lubuskie

sam ze szwagrem:-) pewnie byśmy ogarnęli (szczególnie, że on jest mechanikiem po godzinach) - ale rozmawiałem już z poleconym ze Zgorzelca - Sebek - i raczej u niego będę robił - nie chcę czegoś spieprzyć i później żałować oszczędności....

Kolega Sebek ze Zgorzelca to akurat bardzo dobry fachman więc bez obaw ogarnie Ci tą skrzynię, ja od niego kupuję części i oleje do skrzyń automatycznych bo ceny ma dobre i poradzi w razie czego.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

to tylko kolejny dowód że nie przebieg świadczy o stanie auta,

moja ex: ponad 250k przebiegu a automat dalej szaleje (aha, byl kilka razy na poznaniu i na nurburgringu)

ps: gratuluje zakupu :cool2: (bez ironii;p)

ps2: współczuje że tak niemiło zacząłeś przygodę z 335i...

Jeśli kolega wyżej napisał że zrobił serwis za 1400 pln i pomogło to może u Ciebie też nie będzie tak źle - tylko znaleźć magika co to ogarnie...

Opublikowano

sprawdziłem, że stan oleju mam

także umówię się z poleconym kolegą Sebkiem na mały serwis i zobaczymy co wyjdzie