Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam E87 120d 2005r ze skrzynią automatyczną ZF

Przebieg: 184 tys km.

Olej w skrzyni nigdy nie był wymieniany (podobno w tych skrzyniach się nie wymienia), nigdy nic też ze skrzynią się nie działo - idealnie zmieniała biegi.

Niedawno jednak (z 1 tys km temu) pojawił się problem mniej płynnej zmiany biegów, zwłaszcza przy mocniejszym przyspieszaniu. Pojawia się też dźwięk jakby tarcia przy zmianie biegu (przy ok. 2200 obr). Tarcie pojawia się też bez zmiany biegów w trybie manualnym (między 2200 a 2500 obr. trze, później przestaje).

Zauważyłem też ostatnio, kilkadziesiąt kilometrów temu (samochód stał przez tydzień i po tym czasie zauważyłem problem), że przy ruszaniu (gdzieś tak od 0 do 30km/h) samochód delikatnie drży - czuć to "w stopach" na pedałach.

Dodam, że 'niepłynność' zmiany nie jest jakaś duża, ale czuć ją. Pojawia się praktycznie między każdym biegiem, choć raz jest mocniejsza a raz słabsza.

I tu moje pytanie - czy wymieniać olej? Czy to coś pomoże, czy może zaszkodzi? Ewentualnie może to wina przekładni hydrokinetycznej? A może czegoś zupełnie innego?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zmielilo ci ktorys zespol tarczek.

Trzeba zdjac mise i zobaczycz co plywa w srodku.

Sa teraz trzy opcje :

1.Kupujesz skrzynie w nieznanym stanie na allegro (najtansza ale ryzykowna)

2.Robisz skrzynie w midparts (wersja droga lecz pewna)

3.Robisz skrzynie u magika w twoim miescie (wersja niewiadoma)

Zmienic olej plus dodac modyfikator tarcia do skrzyn automatycznych mozna doraznie bo to pozwoli ustalic co plywa w srodku.

Mozna na tym pojedzic jakis czas zanim nazbierasz kase na naprawe lub wymiane.

MADE IN PRL
Opublikowano

Na telefon nikt ci nie poda ceny zanim nie rozbierze skrzyni.

Jak masz kogos zaufanego w swoim miescie to mozesz kupic tylko uszkodzone elementy w midparts i regenerowac tam konwerter.

Zawsze tez mozesz kupic druga skrzynie na allegro jesli koszt naprawy przekroczy twoje mozliwosci :

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=bmw+e87&search_scope=category-50874&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-mt-0519

PS.Zazwyczaj koszt uzywanej skrzyni jest tanszy o ok 30% od jej naprawy lecz nie jest to zasada dzialajaca w kazdym przypadku.

MADE IN PRL
Opublikowano

Dzięki ;)

Chyba wolę dopłacić i mieć pewność co do tej skrzyni niż kupować w niewiadomym stanie i o niewiadomej przeszłości - przynajmniej będę pewny jej stanu i bezwypadkowości :)

Mann jeszcze pytanie: czy robić od razu przy okazji hydrokinetyczne? I czy jeździć nim dopóki skrzynia jeszcze w miarę dobrze działa, czy lepiej od razu oddać do regeneracji?

Opublikowano

Przy naprawie ASB zawsze sie poddaje regeneracji konwerter.

Sa tacy ludzie co tego nie robia i skrzynia tez pracuje.

Jesli twoje auto mialo cofniety licznik to sugeruje skrzynie z allegro bo wybor jest spory.

Zreszta po rozebraniu i wycenie naprawy podejmiesz sam decyzje.

PS.Stan skrzyni zalezy od stylu jazdy kierowcy,terminowej zmiany oleju,temperatury otoczenia i warunkow atmosferycznych.

Bezwypadkowosc pojazdu ma drugorzedne znaczenie (chyba ze skrzynia ktos wjechal z predkoscia na kamien..) bo niejednokrotnie auta flotowe/leasingowe maja gorsze ASB od aut powypadkowych z prywatnego importu.

Skrzynia ASB nie lubi wysokich predkosci po trasie bo sie nadmiernie nagrzewa co powoduje jej przedwczesne starzenie.

Skrzynie ZF do najlepszych nie naleza ,kierowcy bmw,jaguara czy land rovera maja z nimi zawsze problem...

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A która są najlepsze? Bo do tej pory byłem przekonany, ze ZF robi najlepsze (no może jedne z lepszych).
Opublikowano

Licznika nie cofałem, więc raczej nie jest cofnięty :)

Myślę, że robienie skrzyni co 200k km nie jest złym wynikiem dla ASB, także nie narzekam na ZF. O GM słyszałem za to wiele złego.

Opublikowano
A która są najlepsze? Bo do tej pory byłem przekonany, ze ZF robi najlepsze (no może jedne z lepszych).

Najlepsze skrzynie automatyczne robia amerykanie do swoich pojazdow.

Z europejskich producentow to najlepsze automaty na rynku ma mercedes benz.

Skrzynie z plastikowa miska ZF nie naleza do najlepszych i wchodza juz w trend swiadomego starzenia produktow.

Chrysler kopiowal skrzynie ZF tak ze jego sa bezawaryjne a oryginal ZF juz nie.

Byc moze to tez byc spowodowane predkosciami jakie rozwija sie w europie i brakiem nalezytego serwisu.

http://www.cowdery.org.uk/zf.php

https://www.automaticchoice.com/uploads/producten/pdfs/Catalogue/zf6hp19.pdf

http://pl.scribd.com/doc/20322431/Repair-Manual

MADE IN PRL