Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam E92 z najsłabszym chyba audio bo Navi Business...

Ogólnie nie jestem fanem przesadnie głośnej muzyki w aucie... w sumie nawet mi to co jest teraz w pewien sposób wystarcza...

Ktoś już wcześniej dołożył jakiś wzmacniacz (przynajmniej tak mi się wydaje) znajduje się w bagażniku po lewej str. pod otwieraną do góry welurową podłogą...

Ostatnio coraz bardziej słyszalne jest jak prawy głośnik w drzwiach zaczyna nieładnie brzęczeć... wiec muszę go wymienić a jak już wymieniać to chyba lepiej na coś lepszego prawda????

Jak myślicie czy jeśli zamontuje w miejsce starych głośników Głośniki Średnio Tonowe Top-Hifi-System 65 13 6 945 412

link z allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=5417531198&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

jakość chociaż trochę się poprawi??? co o tym myślicie? jest w ogolę sens? czy lepiej kupić zwykły jeden głośnik i wymienić ten który brzęczy?

PauloX5
Opublikowano
Nie kładź hifi jak juz to wsadź logic7 bo cena ta sama tylko może minimalnie ciężej znaleźć ale i tak są dostępne, lub na jakies gladeny
Opublikowano
No ale takie jeszcze jedno pytanie... skoro mam Radio z Navi Business to po włożeniu w drzwi głośników z zestawu L7 to, to będzie normalnie grać ??? Nic nie trzeba kombinować ??? Nie wiem np kodować czy coś??? Może trochę głupie pytanie... Ale naprawdę w temacie audio nie mam zielonego pojęcia
PauloX5
Opublikowano
wzmacniacz już siedzi ale nie L7 poprzedni właściciel dołożył do tego podstawowego audio... czyli co gdybym się zdecydował na zakup średnio tonowych L7 top hi fi to muszę to oddać do jakieś magika żeby to programować? po wymianie na zasadzie Plug & Play z tych starych zwyklaków na L7 nie będzie to grało bez owego programowania?
PauloX5
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Chciałbym coś poprawić w moim audio a że samochód ma już swoje lata, a co więcej nie jestem adiofilem więc nie chce inwestować w coś co mi nie będzie bardzo potrzebne. Na allegro jest sporo ofert hi-fi. Już za 550 można miec zestaw glosnikow plus wzmacniacz. Czy jest sens takiej przekładki? Czy wystarczy tylko zamienić głośniki? Bo w ofertach nie ma żadnych kabli. A co ze wzmacniaczem, gdzie go wpiąć? I czy trzeba coś kodowac.

Dedykowane hi-fi alpine chodzą po trochę więcej, ale przynajmniej są razem z instalacją i pełno instrukcji na necie co jak podłączyć.

Będę wdzięczny za rady.

Opublikowano
wzmacniacz już siedzi ale nie L7 poprzedni właściciel dołożył do tego podstawowego audio... czyli co gdybym się zdecydował na zakup średnio tonowych L7 top hi fi to muszę to oddać do jakieś magika żeby to programować? po wymianie na zasadzie Plug & Play z tych starych zwyklaków na L7 nie będzie to grało bez owego programowania?

Przy wymianie samych głośników nie musisz nic kodować.

Podepnę się pod temat.

Chciałbym coś poprawić w moim audio a że samochód ma już swoje lata, a co więcej nie jestem adiofilem więc nie chce inwestować w coś co mi nie będzie bardzo potrzebne. Na allegro jest sporo ofert hi-fi. Już za 550 można miec zestaw glosnikow plus wzmacniacz. Czy jest sens takiej przekładki? Czy wystarczy tylko zamienić głośniki? Bo w ofertach nie ma żadnych kabli. A co ze wzmacniaczem, gdzie go wpiąć? I czy trzeba coś kodowac.

Dedykowane hi-fi alpine chodzą po trochę więcej, ale przynajmniej są razem z instalacją i pełno instrukcji na necie co jak podłączyć.

Będę wdzięczny za rady.

Jeżeli masz zwykły zestaw stereo, to brakuje w nim przede wszystkim głośników wysoko tonowych. Suby pod fotelami również można było by wymienić, ale wtedy przydał by się już do tego jakiś wzmacniacz. Podstawowym problemem jest brak wyjścia RCA w fabrycznym radiu i jeżeli się go nie wymienia trzeba szukać wzmacniacza z High input. Fabryczny zestaw doposażeniowym Alpine HiFi znacząco poprawia jakość dźwięku, ale jego największym minusem jest cena. Do tego brak w zestawie głośników niskotonowych. Widziałem często, że ludzie montowali te z Logic 7, używki chodzą po 400 za komplet.

Jeżeli chcesz zrobić wszystko sam i masz na to ~2300PLN to Alpine + Suby z L7 będzie najprostszym rozwiązaniem. A jeśli ma być to taniej to musisz szukać wszystkich części osobno wśród uniwersalnych podzespołów, ale wtedy będzie więcej roboty z zamontowaniem wszystkiego.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Tweetery są w zestawach hi-fi na allegro. Tylko co z tym wzmacniaczem, piszesz że potrzebne jest wyjście RCA w radiu. Czy ma to jakieś znaczenie jeśli posiadam prof nav? Jeśli nie to gdzie go podłączyć. Sorry, ale w temacie audio jestem zielony.

Pewnie, na razie zakupie same tweetery - podobno można je podłączyc pod głośniki w drzwiach. Dodatkowo będę wygłuszał drzwi, więc minimalnie powinno to lepiej grać.

A jeszcze jedno pytanie czy ten wzmacniacz z zestawu hi-fi można podłączyć w miejsce wzmacniacza alpine, czy ma on inne wejścia/wyjścia. Z tego co wyczytałem wzmacniacz alpine jest analogowy jednak zaleta tego zestawu to dedykowana wiązka.

Opublikowano
Wzmacniacze z HiFi i Logic7 po instalacji wymagają kodowania. Żaden fabryczny zestaw audio nie posiada wyjść RCA. Wygłuszanie drzwi nie ma sensu jeżeli nie wymieniasz głośników bo fabrycznie mocowane są do tapicerki. Jedynie jak przykręca się głośnik bezpośrednio do blachy na dystansach wygłuszenie da jakiś efekt. Możesz wygłuszyć wnękę na subwoofery pod siedzeniami.