Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś w czasie dnia po kilku krótkich przejażdżkach wyskoczył mi komunikat "Abblendlicht prufen" (sprawdź światła mijania).

Faktycznie - z lewej strony nie świeciło światło mijania (zewnętrzne w kloszu - te bliżej kierunkowskazu), a reszta świateł świeciła normalnie.

Żarówka nie wygląda na przepaloną, gdy zamieniłem żarówki to nie świeciło światło prawe (czyli można powiedzieć, że wina żarówki).

Działająca żarówka ma 65W, a wadliwa 55W (dane te podane są na takim "adapterze żarówki") - czy to może być problemem? Dodam jeszcze, że samochód kupiłem jakiś tydzień temu i wszystko działało idealnie.

Żarówki są koloru niebieskiego, lampy są oryginalne, a klosze białe Depo.

Edytowane przez Carlos_811
Opublikowano

65W jest zdaje się zabronione, a poza tym wydziela więcej ciepła i może uszkodzić reflektor.

Jak nie świeci i przekładka nie działa, to może być w skrajnym przypadku walnięty LCM (dużo o tym na forum).

Opublikowano

W sumie to już nie wiem, czy ta wadliwa, czy ta sprawna ma 65W - jutro sprawdzę.

Kupić byle jakie żarówki i po prostu sprawdzić, czy będą świeci obydwie? (i tak niedługo planuję zakup jakichś Philipsów, czy Osram)

Tylko teraz nie wiem, jakie żarówki kupować, bo nie każde tam pasują w ten adapter...

Opublikowano
Mało się wypowiadam ale bardzo dużo zrobiłem w aucie dzięki temu forum, wystarczy poszukać, ale zakładać temat typu Czemu nie świeci spalona żarówka? :mad2: ręce opadają
Opublikowano

Problem w tym, że w E39 często padają te moduły LCM (naczytałem się) i nie wiedziałem co to może być z tą żarówką, tym bardziej, że nie wygląda na przepaloną.

Druga sprawa jest taka, że kompletnie nie wiem jaką żarówkę tam wsadzić.

Opublikowano

Widzisz wzrokowo, że żarówka jest przepalona, zamieniasz dobrą żarówkę i działa więc po co ten temat? Do głupiej żarówki? :duh:

Do świateł długich kupujesz żarówkę razem z oprawką.

Jak już widzisz że jest przepalona to cudów nie ma. Nie będzie świecić.

Opublikowano

Własnie chodzi o to, że za cholerę nie widać po niej żeby była przepalona...

A chciałem się upewnić bo na mojej wiosce na stacji nawet takich żarówek nie mają.

Cóż, kupię w poniedziałek, wymienię i sprawdzę czy to jednak żarówka ;)

Opublikowano
Dziś w czasie dnia po kilku krótkich przejażdżkach wyskoczył mi komunikat "Abblendlicht prufen" (sprawdź światła mijania).

Faktycznie - z lewej strony nie świeciło światło mijania (zewnętrzne w kloszu - te bliżej kierunkowskazu), a reszta świateł świeciła normalnie.

Żarówka nie wygląda na przepaloną, gdy zamieniłem żarówki to nie świeciło światło prawe (czyli można powiedzieć, że wina żarówki).

Działająca żarówka ma 65W, a wadliwa 55W (dane te podane są na takim "adapterze żarówki") - czy to może być problemem? Dodam jeszcze, że samochód kupiłem jakiś tydzień temu i wszystko działało idealnie.

Żarówki są koloru niebieskiego, lampy są oryginalne, a klosze białe Depo.

WTF?

Opublikowano
Typ na stacji powiedział mi, że trzeba żarówkę z całą tą oprawką wymienić (tym plastikiem z wtyczką), a on tego nie ma - zaniosłem i pokazałem mu ;)
Opublikowano

To jest niedziałająca żarówka (na adapterze 65W):

http://zapodaj.net/7ec477b132ec7.png.html

Ta jest działająca (55W):

http://zapodaj.net/e38966faa5733.png.html

Ta działająca wydaje się taka bardziej skomplikowana w środku - różnią się nieco, ale wydawało mi się, że świecą tak samo ;)

Tych żarówek nie da się wyjąć z tego plastiku (są tak jak by na stałe).

W kloszach mam soczewki ;)

Opublikowano

Jednak była to żarówka - zmieniłem na razie na Kraft HB3 60W za 15zł za sztukę, a w przyszłości jakieś Osramy lub Philipsy wlecą.

Sorry za tak błachy temat, ale jestem przewrażliwiony (od niedawna posiadam Becie) i myślałem, że coś się stało poważniejszego, bo żarówka wyglądała na nieprzepaloną.

Jak typ ze stacji powiedział mi, że takich żarówek nie mają, i że trochę zabulę, bo takie z oprawkami to drogie są to już wgl. byłem zdeozorientowany.

Cóż, jaka stacja (Petrochemia), taka obsługa ;)

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie żarówki mogę wsadzić do mojej E39 z taką oprawką? Tylko HB3, czy jakies inne też?

Opublikowano

Dziwne. Nie wiem czy tak było w oryginale czy nie. Ja mam taką żarówkę na światła drogowe a na mijania mam h7

Który masz rok auta? Albo masz rzeźbę albo tak wychodziły te lampy. Niech ktoś się wypowie.

Opublikowano

Rok 98, kabelki idące do świateł mam poowijane izolacją więc całkiem możliwe, że ktoś coś rzeźbił.

Jutro porobię zdjęcia i wrzucę jak to wszystko wygląda.

Wiem tylko, że poprzedni właściciel w Holandii wstawił sobie lampy z polifta, a jak przyjechała do Polski to zostały wymienione na oryginalne + klosze Depo.