Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

BMW E93 330d, 2010 r. (po lificie), aktualny przebieg 156200 km, skrzynia automat, auto mam od ok. 2 miesięcy.

Myślę, że to może być istotne dla tematu: S216A Servolenkung-Servotronic / HYDRO STEERING-SERVOTRONIC

Mój problem zaczął się w zeszłym tygodniu - w czwartek moje wymarzone (w końcu znalezione i kupione Auto z Bawarii) oznaczyło teren - niewielka plamka, lekko oleista, ale nie olej. W piątek wjechałem na kanał - po obejrzeniu na szybko od spodu widać, że po tłumiku spływa ciecz, tłusta, lepka i niemal bezbarwna - pierwszy podejrzany zatem płyn od wspomagania. Nie miałem niestety możliwości aby zostawić auto na dłużej na kanale i zdjąć choćby osłonę silnika od spodu - bo bez tego niestety nic nie widać, dopiero dzisiaj po pracy mogę jechać autem do mechanika i jak się uda to zdążę zdjąć osłonę i obadać skąd leci. Od tego czasu do dzisiaj zrobiłem może z 50 km, więcej nie.

Na domiar złego wczoraj wieczorem, 4 km od domu, na szczęście blisko, pojawił mi się komunikat: Awaria systemu wspomagania kierownicy. Po chwili - dosłownie 10, może 15 sekund kolejne: Awaria przeniesienia napędu + Awaria skrzyni biegów + Awaria pozycji P w skrzyni biegów. Jednocześnie było słychać, że wentylator na chłodnicy zaczął bardzo intensywnie pracować, a skrzynia przestała przełączać biegi - non stop na 3 (chyba) biegu jechałem. Po wyświetleniu tych 3 ekstra komunikatów wspomaganie przestało chodzić - kierownica wyraźnie ciężej chodziła.

Z góry silnika nic nie widać - wszędzie sucho, jak należy. Pompa od wspomagania nie dawała się słyszeć wcześniej.

Chciałem od razu w piątek sprawdzić płyn w zbiorniczku wspomagania - i tu moje zaskoczenie, bo nigdzie pod maską nie ma takiego zbiorniczka... Jest oczywiście od oleju silnikowego, płynu do spryskiwaczy, zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzenia i tyle. Aż wstyd się przyznać, ale wcześniej nie zwróciłem uwagi, że nie ma widocznego zbiorniczka od płynu wspomagania i płynu hamulcowego. Tak, osłonę akustyczną silnika z góry również zdejmowałem i też pod nią szukałem i nie znalazłem. Szukałem cały weekend info w internecie na ten temat, jednak nie znalazłem kompletnie nic, jedynie używane zbiorniczki na allegro...

Mechanika nie była nigdy moją mocną stroną, ale lubię wiedzieć co i jak działa mi w aucie zanim ślepo do serwisu pojadę.

Dzisiaj rano odpaliłem auto - wszystko w porządku, żadnych komunikatów, wszystko elegancko pracuje. Dojechałem do pracy bez problemu - ale to tylko 3 km.

Ktoś kto zna te samochody może mi powiedzieć w ogóle gdzie szukać płynu wspomagania? Jak to jest rozwiązane w tym aucie? No i drugie pytanie jakie mi się nasuwa, to czy wspomaganie kierownicy i napęd siłownika skrzyni biegów + wysprzęglnik mogą być zrobione na jednym układzie? Gdzie szukać zbiorniczka od płynu? Jakie są najczęstsze usterki tego typu układu?

Bardzo proszę o pomoc/wskazówki.

Opublikowano
Dzięki jacekmury1 , ale to niestety nie zaspokoiło mojej ciekawości - sam schemat silnika ok, ale nie wynika z tego wprost gdzie znajduje się zbiornik płynu wspomagania :cry2:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Brak plynu wspomagania nie powoduje zapalenia sie kontrolki. Jak w marcu magiel sie rozszczelnil to caly olej poszedl w glebe a kontrolek nie widziałem.

Olej wspomagania CHF 11S jest lekko zielonkawy.

Wlew plynu w 330d jest niedaleko wlewu plynu do spryskiwaczy - troche blizej przodu i srodka auta.