Skocz do zawartości

N42B20 automat problem 2000km od domu

Tomala51

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie jestem w czarnej dupie 2000km od domu w Serbii i po przejechaniu dzis 250km autostrada (130km/h) po zjezdzie do miasta zaczela migac kontrolka silnika. Silnik jakby drga troche, jakby nie pracowal na jeden gar (ale ekspertem nie jestem). Przejechalem moze z 5 km i dojechalem do hostelu. Pytanie co jutro?

Rozrzad zmieniony, zamontowany gaz (do tej pory bylo pico bello) od tego czasu przejechane 2500km.

Odlacze gaz zobacze czy na benzynie to samo sie dzieje, jak nie pomoze to jak nakierowac mechanika?autoryzowanego BMW tutaj nie ma a do Belgradu 250km autostrada. Cewki?Swiece? Co jeszcze?

Auto zarlo oleju ok 0,5l na 1000km ale dolewalem taki sam jakim byl zalany po montazu gazu (niestety Castrol 5w40). Silnik zadnych bledowa nie wykazal przed montazem gazu.

Ratujcie bo ch... mnie strzeli a jeszcze mam 2 tyg urlopu.

Ps. Nie moge znalezc dzialu powitanie lub cos w tym stylu

Dopisuje: akumulator nowy, smalcu po korkiem czy na bagnecie nie ma. Czasami po odpaleniu falowaly przez chwile obroty - spadaly na ok 600rpm.

Ratujcie prosze.....

Tomala

Odlacz okrągła wtyczkę przy wlewie oleju. Zdezaktywujesz tak valvetronika o ile to on jest winny auto pojedzie dalej z tym ze będzie ciut zamulone. Tyle możesz bez narzędzi zrobić.

Dobrze by było podłączyć pod komputer bo to może być coś innego np cewka

Na pw podaje tel może coś uda się doradzic

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Odlacz okrągła wtyczkę przy wlewie oleju. Zdezaktywujesz tak valvetronika o ile to on jest winny auto pojedzie dalej z tym ze będzie ciut zamulone. Tyle możesz bez narzędzi zrobić.

Dobrze by było podłączyć pod komputer bo to może być coś innego np cewka

Na pw podaje tel może coś uda się doradzic

Rano zerkne czy ogarne bo mam 2 lewe rece... Jak cos bede dzwonil z 518734196

Czy ewentualna dluzsza jazda z 2500km z odlaczonym valvetronikiem na spokojnie moze pociagnac dalsze konsekwencje?

Dzieki....

To może tylko jeden cylinder nie pali i sonda w wydechu powoduje zapalenie się tej lampki.

Więcej Ci spali ale powinieneś na tym wrócić do domu, a na razie na czarno to niema co wróżyć .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Panowie cewka sie zesrala a wg serwisu w Serbii nawet 2 ale 99,9% mnie skroili na kase bo ani be me ani me po angielsku. Dzis w Albanii znowu przygody - po zaliczeniu dziury pekla sprezynka w bebnie z tylu i tarla sie....znowu niepotrzebne newry. Obecnie Czarnogora i juz odwrot do domu oby bez przygod.

Aaaa no i jeszcze przepalil sie jeden ksesnon...modle sie aby drugi wytrzymal do PL...

Tyle sie jeszcze na zadne auto nie nawk..... A mam je 3 tygodnie.....

Panowie cewka sie zesrala a wg serwisu w Serbii nawet 2 ale 99,9% mnie skroili na kase bo ani be me ani me po angielsku. Dzis w Albanii znowu przygody - po zaliczeniu dziury pekla sprezynka w bebnie z tylu i tarla sie....znowu niepotrzebne newry. Obecnie Czarnogora i juz odwrot do domu oby bez przygod.

Aaaa no i jeszcze przepalil sie jeden ksesnon...modle sie aby drugi wytrzymal do PL...

Tyle sie jeszcze na zadne auto nie nawk..... A mam je 3 tygodnie.....

1-sze pół roku się prostuje auto .....po poprzednim właścicielu :roll:

Sprężynka w bębnie niech se lata ...można tak jeździć ..nieraz tylko chrobotnie mocno, ale olać ją ..w ogóle ręczny w BMW to popelina.

Jechać w długą trasę i nie mieć zapasowej żarówki :duh: ...a koło zapasowe masz? czy też olałeś je zabrać?

• 2 tygodnie później...

Wróciliśmy... z lekkim strachem bo od Wiednia paliła się kontrolka silnika ale samochodowi nic nie dolega.

Żarówka się jednak znalazła także mieliśmy oba ślepia....

Ogólnie cały czas na lekkim stresie ale dalismy radę...5500km auto wciągnęło 6l oleju także czeka mnie wizyta u mechanika. Mam nadzieję, ze obejdzie się bez remontu silnika.

Co mi sie podoba to 1,6zł na autostradzie i cisza w środku a na obrotku tylko 3500rpm.....

Ja po zakupie n42b18 przez 2 - 3 tygodnie co chwile miałem choinke na desce - nic z tym nie zrobiłem, samo zgasło.

Jakoś samo przeszło i przez ostatnie 3 miesiące cisza i bezstresowa jazda.

W wakacje też planuje objazd po EU, w rejony Czarnogóry etc i raczej jestem spokojny o auto.

Głupio pytając, za ile kupiłeś to bmw? Z tego co opisujesz czuje gruza za 10kpln

Nie, ja nie z tych co kupują okazje od niemca co płakał jak sprzedawał.

Nie planowałem E46 ale majac urlop z braku laku pojechałem tą obejrzeć i kupiłem......tylko o silniku doczytałem później dopiero.

Cewki normalna rzecz, że padają, bardziej martwi mnie wciąganie oleju...mam nadzieje, że to uszczelniacze zaworowe bo silnik raczej nie niedomaga.....

Tomala witaj !

Widzę że przeszedłeś chrzest bojowy , dalsze kroki to pikuś.

Zacznij od podłączenia pod kompa z dobrym programem do BMW zrobić tz data live czyli podczas pracy silnika zebrać jego parametry. Może w twojej okolicy ktoś ci to dobrze robi i interpretuje.

Klasycznie to w takich wypadkach by wyglądało że mieszanka nie jest dobrze spalona.

Hmmm... świece , cewki, nieszczelności w dolocie ? bo chyba nie przestawiony zapłon ? czy czujnik wału-wałka? olej to osobna sprawa, a może to ten olej wykazuje w spalinach i lambda to wychwytuje ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.