Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem posiadaczem BMW 3 E90 2011 2.0d Efficientdynamics po lifcie. Autko jeździ na fabrycznych 16-sto calowych felgach. Chciałbym zmienić je na 18 co wiąże się z mniejszym profilem opony a wiec spadek komfortu. Moje pytanie kieruje bardziej do osób które są po takiej zmianie. Jak naprawdę autko się zachowuje po takowej zmianie biorąc pod uwagę fabryczne zawieszenie. Czy są jeszcze inne plusy/minusy ?. Dodam tylko że mieszkam w UK i (nie)stety stan dróg jest tu dużo lepszy ;). Z góry dziękuje za każda odpowiedź i przepraszam jeśli piszę w złym dziale, jest to mój 1rszy post.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
myślę że są tylko same plusy -lepsze prowadzenie, lekko twardziej, wygład auta się polepszy :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze napisz jakie opony, rof czy zwykle. Masz rof i zmienisz na rof. Masz rof i zmienisz na zwykle. Masz zwykle i zmienisz na rof.

🙃🙃

Opublikowano
Ja miałem 16" ROF i zmieniłem na 18" M zwykłe i komfort jest taki sam :) O wyglądzie nie ma co gadać, bo jest 3x lepszy :p

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ostatnio u siebie zrobiłem taką zmianę - ze wzoru 306 efficient dynamics 16 cali na 18 calowe wzór 313. opony oczywiście zwykłe,nie ROF. obawiałem się twardości,większego spalania itd.,ale żadnych wyraźnych minusów nie zauważyłem. może wolniej się zbiera,ale wygląda lepiej i lepiej się prowadzi. jedynie trzeba uważać bardziej na dziury,bo taki rozmiar jest bardziej podatny na uszkodzenia/skrzywienia. śmiało zmieniaj :cool2:
Opublikowano
Zwiększa się masa nieamortyzowana auta. Bo przeważnie koło 18 jest cięższe i szersze od 16. Więc trochę gorzej hamuje przyśpiesza. Ale pewnie nawet tego nie zauważysz.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano

Witaj kolego, też mam E90 LCI Effdyn.

Jeździłem wcześniej na 16' (ROF) :

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z538/5387915/foto/24.jpg

Zmieniłem na 18' (ROF) :

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z538/5387643/foto/5.jpg

Nie odczuwam jakiejś większej utraty komfortu, praktycznie żadnych zmian w prowadzeniu pojazdu :)