Skocz do zawartości

Jaki profil opony do 17" e39?

sylvan7771

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam problem takiej natury, że planuję na lato zakupić sobie jakieś fajne aluski. Jak już brać to chciałbym najchętniej jakieś 17", uważam że 16" do takiego auta to troszkę za mało (oczywiście tylko pod walorem estetycznym/wizualnym). Mam jednak dylemat, gdyż nie chciałbym bardzo stracić na komforcie jazdy, wiadomo, że nierówności będzie czuć trochę bardziej na 17 niż 16 jednak chciałbym to jak najbardziej zredukować i chyba najlepszym sposobem byłby zakup opony o jak największym profilu nie uważacie? Czy ktoś orientuje się jaki maksymalnie profil mógłby być na 17" e39 523i Sedan 1996? Może ktoś ma jakąś inną propozycję, bądź uwagi? Chciałbym żeby autko wyglądało jak najładniej, lecz żeby nie straciło za wiele z tego świetnego oferowanego przez to auto komfortu. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie :)

• Zasłużeni forumowicze

Ja mam profil 45 do tego zawias M-technik i na komfort nie narzekam ,no ale zależy jak kto lubi .

Co do felg to 17 to jak dla mnie minimum do takiego auta jak e39 , nawet na zimówkach mam takie i trochę żałuję ,że nie kupiłem na lato 18 .

Dziękuję wam bardzo Panowie za odpowiedzi, świetnie, bo bardzo mi zależało, żeby mieć chociaż te 17". Felgi są już raczej kwestią gustu więc z tym myślę, że sobie poradzę ( chyba, że macie jakieś sugestie przy zakupie ), bardziej interesują mnie w tym przypadku opony, szukał będę 235/45 tak jak radzi kolega danielxc717, lecz polecacie jakieś konkretne firmy? Myślę raczej nad używanymi, jakie uważacie za najlepsze? Pozdrawiam

nie tyle srednica co własnie profil ma znaczenie, mozesz na 16stki zalożyć 205/40 i będzie twardo a mozesz na 18stke dać balony, pomijajac srednice kola ze sie zmieni. komfort dla kazdego jest zupełnie czyms innym, jesli zalezy Ci na smigaiu po nierownosciach gladko i szybko to proponuje zostawienie 16stek na tym 55 profilu, przez 2 lata miałem letnie opony 225/45 17 przod i 255/40 r17 tyl i teraz po przejsciu na 235/35 r19 przod i 275/30 r19 tyl nie widze jakiejs kolosalnej róznicy poza sztywnoscią większą auta. ale wiadomo ze jak mam przed sobą doły to nie przekraczam 20km\h taki urok, zimowki mam 225/60 r15 i dopiero tu czuc elastycznosc opony i pływanie\podwijanie opony w zakretach czego bardzo nie lubie.

podsumowując jak chcesz mega komfort został serie, jak umiesz czasem zwolnic gdy widzisz doły na drodze to 17stka 225-235/45 bedzie okej

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

• Zasłużeni forumowicze

Jak dla mnie nr.1 to Continental .

Wile raz je kupowałem i zawsze byłem zadowolony , czy to nowe czy używki .

Na letnich teraz mam nowe Fuldy i jakoś nie za bardzo mi pasują .

Ja u siebie od poczatku mam wszystkie cztery kola 234 x 45 x 17 tak jak wyszlo z fabryki i na brak komfortu nie narzekam.

Przerobilem juz Falkeny i mam mieszane uczucia, potem byly Toyo Proxes CF1 - jak dma mnie poki co najlepsze gumy jakie mialem. Z przodu jeszcze sie ostaly.

Jak dla mnie nr.1 to Continental .

Wile raz je kupowałem i zawsze byłem zadowolony , czy to nowe czy używki .

Na letnich teraz mam nowe Fuldy i jakoś nie za bardzo mi pasują .

No wlasnie arturo, ja tez teraz zmienilem tyl na Fuldy Sport control i mocno sie zdziwilem. Niby taka dobra marka a tu okazalo sie ze trzeba je mocniej pompowac zeby trzymaly na lukach przy wiekszych predkosciach i sie nie "wychylaly" na boki. I przy falkenach i przy toyo mialem z tylu 2.3 i trzymalo naprawde dobrze. Po zmianie 2 tygonie temu na fuldy z tylu na pierwszym luku mialem wrazenie jakbym zlapal gume. Dopompowalem do 2.5 i jest teraz OK. Jezdze glownie sam albo z dzieckiem gdzie ksiazka mowi 2.0 przod i 2.3 tyl. Wiec troche zaskoczenie z ta Fulda. Zobaczymy jak dlugo wytrzymaja. Toyo padly po 40tys.

O Tempora! O Mores!

• Zasłużeni forumowicze

Czyli jednak to nie tylko moje odczucie co do Fuldy .

Przy moich przebiegach nawet jeśli te Fuldy wytrzymają te 40tkm to jak dla mnie starczą na co najmniej 4-5 lat :)

• Zasłużeni forumowicze

Po pierwsze to musisz wiedzieć jakiej szerokości będziesz miał felgi, pod tą wartość dopiero dobierasz szerokość opony.

Jak Kulisz na przód 8 a na tył 9 cali to tez i szerokość będziesz miał 225-235, a z tyłu 245-265 (jak w ori m-pakietowych na przykład)

Fuldy to słabizna, u mnie wytarły się w jajo z bąblami.

Miałem później nówki nokiany i hankooki, obie marki super, ale te drugie miękkie, szybciej się wycierały.

A używek nie brałbym starszych niż 2-letnie. Guma parcieje i cuda potrafią się dziać.