Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie i Panie wiele pewnie przetestowaliście i doradzicie mi czy warto kupić takie opony Pirelli P-Zero RSC RunFlat 255/40 R17 do mojej E91 2.0 163km ???? Teraz mam BRIDGESTON POTENZA RE050A , czy będą podobone klasowo ??
Opublikowano

naprawisz ?

run flat sie bierze do prowadzenia, to ze mozna jechac 200 km do 80 km/h to tylko pomocniczna cecha, na 1900 km ci nie pomoze.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Wiem , naprawie , ale na autostradzie jak złapie to gdzie naprawie, zapasu przecież brak ... Jeździł ktoś na takich oponach ???
Opublikowano

Ja mam na E90 zestaw opon "pirelli cinturato p7" są to opony typu RunFlat, osobiście jestem zadowolony, chodź są takie trochę średnie. Jest bardziej miękko niż w E87 na oponach zwykłych też 17", więc komfort OK. W tym tygodniu zakładam zestaw opon "Yokohama Parada spec 2" na niższym profilu i zobaczymy jak to się prowadzi :8)

P.S lubię sztywno, więc u mnie sztywno = komfort :mrgreen:

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano

pirelli lepsze na wodzie, ale bardziej miękkie, przez co się szybciej zużywają

wiem, bo miałem i komplet Pirelli i Bridgestone

w sumie co kupisz to będzie dobry wybór

jak chcesz runflaty to z tańszych fajne są kumho, naprawdę dobre opony a przy run flat cena też korzystna

jako alternatywa pomyśl o zwykłych

można: mieć koło zapasowe/dojazdowe lub dobry zestaw naprawczy opony, np Slime z kompresorem

Opublikowano
Przypomnę tylko, że zestaw naprawczy to działa w 1 przypadku na 100. Koło musi być przynajmniej dojazdowe i warto pamiętać, że lewarek nie jest już standardowym wyposażeniem auta, choć nie wiem jak w serii E9x. Dlatego RoF do auta na co dzień jest dużo lepsze, chyba że nie wyjeżdżamy autem poza swoje miasto.
Opublikowano
Jak przebije już nie mówię w Polsce , tylko np w Chorwacji to co zrobię ??? laweta z Polski ??

Jechałem na Chorwacja i zabrałem koło aż tak dużo nie zajmuje ( raz na rok na wakcje tak na prawdę człowiek wyjeżdża) to tak jak by kupować pick up-a bo może kiedyś coś przewiozę na pace albo jak jeremy clarkson powiedział cały rok chodzić w butach na narty bo może pojadę w góry.

99% wykorzystuje się samochód na codzien wiec konfort na codzien się liczy niż raz na wakcję panikować ( lepiej kupić AC lepsze obejmujące właśnie przebicie opon i wykorzysta się na codzień)

Opublikowano

już was widze jak na serwis z asistance za granica czekasz 6 godzin na lawete a póżniej do poniedziałku na naprawę- wymiane koła.

spróbuj lawete na koszt własny- mnie czech skasował 350 jeuro za 100 km.pierwsze pytanie- z asistance czy płatne....

Z opon ostatni zakup to nokian- bije reszte -łącznie z Michelinem- idealnie cicha i przyczepna. Najlepsze- kupuje opony w austri z oponeo - at proponuje wejść i porównać ceny z krajowymi...

Opublikowano

Ci co RoFa nie polecają po prostu nie zaliczyli jeszcze porządnej wtopy :)

Ja kiedyś złapałem gumę jadąc po dziewczynę, żeby ją zawieźć na urodzinową niespodziankę - zamówione jazdy konne przepadły, bo w M135i nie było RoFa i nawet do domu nie mogłem podjechać (będąc 10km od niego), tylko straciłem jakieś 2h. Wcześniej w X6 po idiotycznych namowach jak te powyżej, kupiłem zimówki bez RoF. Wzrost komfortu żaden, za to jak złapałem w piątek wieczorem gumę, się nasiłowałem z zestawem naprawczym który nic nie dał, ostatecznie powietrze uciekało na tyle powoli, że dało rady dojechać do domu, u wulkanizatora taki rozmiar opon będą mieć... po weekendzie, dali mi cokolwiek co pasowało i padł xDrive od jazdy na różnych oponach. Przy okazji, ciekawe ile teraz bym czekał na oponę w rozmiarze 315/20" ... Zapewne każdy wulkanizator ma komplet takich pod ręką ;]

Opublikowano
Ja tam "żyję na krawędzi" - nie mam ROF i jeżdżę bez zapasu ani zestawu naprawczego :mrgreen:. Tyle, że mam assistance i E90 jeździ tylko po Polsce, zazwyczaj nie dalej niż ~250km od bazy :wink:
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
To złap gumę w jakimś lesie ,gdzie jest słaby dojazd , poczekasz sobie trochę zanim ktoś dojedzie , jeżeli oczywiście wcześniej ktoś nie wysadzi Cię z tego auta.
Opublikowano
jak sie jest pipa a nie prawdziwym facetem kupuje sie ronflat bo tak ciezko odkrecic 5 srubek i wymienic kolo.Bo w lesie staniesz bo tak czesto w nim przebywasz i tak czesto przebijasz akurat opone.Absurd i wygoda dla panienek.Juz czuje jak sie bendzie teraz gotować wątek.
Opublikowano

Dyskuska za 2 zlote, gume lapiesz raz na 5 lat, wybierac opony na jedno wydarzenie co 5 lat to smieszne. Dzwonisz po pomoc i tyle, w wiekszosci spraw ludzie maja Assistance

Rofy wybierasz ze wzgledu na jazde a nie na przebicie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Rivasi, zapewne pasy bezpieczeństwa też dawno temu wyciąłeś w aucie, w końcu są ludzie, którym nigdy w życiu się nie przydały...

Taka logika :D

Opublikowano
Bezpieczenstwo to co innego.Zeby przebić opone to jest taka rzadkosc ze szkoda sie mazac z calymi runflat czy jak to sie nazywa.Tak jak kolega wyzej napisal po to jest Ac a jak nie to nie problem odkrecic 5 srubek
Opublikowano
Rivasi, zapewne pasy bezpieczeństwa też dawno temu wyciąłeś w aucie, w końcu są ludzie, którym nigdy w życiu się nie przydały...

Taka logika :D

... jak nie zalozysz pasow to umrzesz, jak przebijesz kolo to sobie upaprzesz rece... taka logika... :norty: lubisz dawac bat do bicia nie ? nie myslales chyba ze ktos lyknie takie rozumowanie ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Zacznę od tego, że piszę na forum dla relaksu, a nie po to by komuś coś udowadniać i się spinać, bo widzę niektórym to chyba para z uszu już leci :)

Przykład z pasami nie jest z czapy. Pasy się zapina, pomimo że przydają się raz na 10, może 50 lat, albo nawet wcale. RoFy podobnie, z tym że one akurat przydają się raz na 2-5 lat a nie raz na 50, więc są dużo przydatniejsze niż pasy, których nikt tutaj nie neguje. Ja jeżdżę autem jakieś 13 lat, gum złapałem 5 jeśli wszystkie dobrze zliczyłem, czyli średnio co 2.5 roku.

Czy brak RoF to upaprane ręce? Nie tylko, całkiem aktualny filmik proszę:

I to nie była szaleńcza jazda Nissanem GTR ponad 300kmh. Że nic się nikomu nie stało to szczęście, ale wiadomo - na 3-4 wypadki zawsze jakaś ofiara śmiertelna jest.

Dalej, w zeszłym roku złapałem gumę tak: http://i.imgur.com/aCWOSwW.jpg

Gdybym leciał, jak to miałem wtedy w zwyczaju np. 200kmh, pomijając sprawy wypadku - zniszczyłbym felgę, czekałbym na nową dobre 3 miesiące z ameryki ! A w międzyczasie na czym bym jeździł, kupiłbym nowe opony letnie na zimowe felgi, czy dokupił 2 felgi?

Czyli dochodząc do sedna:

Strata czasu na złapanej gumie to nie jest 15min na wymianę koła jak w czasach E39 - to 2h czekania na lawetę i transport najmniej, a częściej więcej, to zniszczone wakacje, albo ważny wyjazd, to zagrożenie życia, albo też męczenie się w oczekiwaniu na oponę/koło z autem od paru dni do paru miesięcy.