Skocz do zawartości

BMW e46 m54b30 2004 zimny start trzesie buda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Takie pytanie... Zawiozłem autko do mechanika... objawy trzęsie budą tylko na zimnym silniku przez 10 sek. potem już jest ok. Najpierw wymienił cewki jest ok. ale dalej trzęsie budą... i mówi że napinacz..

Możliwe, że to napinacz ? Pytałem innego mechanika że może być lewe powietrze ? WTF?

Pozdrawiam,

Łukasz

Opublikowano
Na forum jest już temat dotyczący tego problemu w M54. Sam od czasu do czasu go doświadczam ale jak na razie nikomu chyba nie udało się znaleźć rozwiązania. Zero błędów na kompie. Wymiana świec i cewek nic nie daje. O jakim napinaczu mówisz?
Opublikowano
Witam

Takie pytanie... Zawiozłem autko do mechanika... objawy trzęsie budą tylko na zimnym silniku przez 10 sek. potem już jest ok. Najpierw wymienił cewki jest ok. ale dalej trzęsie budą... i mówi że napinacz..

Możliwe, że to napinacz ? Pytałem innego mechanika że może być lewe powietrze ? WTF?

Tak nie w temacie, ale pytanko. Ty masz oryginalnego ZHP z USA? Jesli tak, moglbys strzelic fotkę koncowego tłumika? :)

• 1 rok później...
Opublikowano
Problemem była guma idącą od przepływomierza - dziurka. Wymieniłem sam. Sama guma 60 zł około oryginał:)
Opublikowano

up - uzupełniając Twoją wypowiedź, problemem może też być oring/uszczelnienie disy - oryginalne traci swe właściwości i nie trzyma szczelności. Ja kupiłem oring (wymiar znalazłem na forum) , wyczyściłem stare uszczelnienie i założyłem ten oring - odpalenie na zimnym przed operacją - lekkie drgania budy były odczuwalne, po za biegu również na zimnym (następnego dnia) zero jakichkolwiek drgań.

Oczywiście musisz mieć szczelny dolot, porządnie skręcony, nawet najmniejsza dziurka w gumowej rurze dolotu może powodować takie problemy a i nawet gorsze.