Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie.

Miałem wypadek moją E46 320d 2003r. przebieg 230tyś.Fotele normalne materiałowe, klima, radio kasetowe, alufelgi r17 no name(Dałem za nią 18,300). Wpadłem w poślizg i wleciałem do rowu głębokości 2m. Ogólnie wpadając w niego samochód uderzył bokiem prostopadle do rowu uderzając kołami i trochę przodem. Wypiszę tutaj jakie są uszkodzenia. Przepraszam, że nie mam zdjęc na razie. Na wstępie zaznaczam, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o mechanike samochodową. 3 koła, 2 przednie i lewy tył wygięte dołem w strone środka samochodu. Coś z jednostką napędową bo po wrzuceniu biegu i puszczenie sprzęgła samochód zachowuje się jak na luzie. Obroty rosną a koła stoją w miejscu tak jakby były oderwane od napędu. Lekko wgniecione lewe przednie nadkole i przesunięte w stronę drzwi. Lekko wgniecione tylne lewe nadkole, Przód urwany zderzak, zbita lampa i połamany grill, lekkie zarysowania we wgniecionych miejscach. Auto pali normalnie, temperatura w normie. Teraz moje pytanie jakie mogą być koszta i czas naprawy tego wszystkiego łącznie z robocizną i czy opłaca się to robić czy bardziej opłaca się to sprzedać i kupić nowe.. jeśli miałbym sprzedać to na ile to wycenić? Co może być z tym napędem i ogólnie kołami, zawieszeniem? Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Co do napędu to musisz sprawdzić samochód na jakimś podnośniku/kanale i zobaczyć co jest. Przy takim ułożeniu szkód pewnie tak jak pisał kolega półoś jest uszkodzona. Co do blacharki to jak dobrze poszperasz to zrobisz dosyć niewielkim kosztem. Musisz przede wszystkim zweryfikować stan zawieszenia. Jak piszesz masz 2 elementy do roboty (nie ma zdjec takze nikt nie powie czy wymieniac czy naprawiac). Koszt to pewnie 800-900zł za robotę jak znajdziesz kogoś ogarniętego w dobrej cenie. Co do zderzaka to kupisz kompletny za w miarę dobrą kasę, lampę to samo. Myślę, że robota z zewnątrz nie powinna przekroczyć 2000 zł. Trzeba dodać komplet felg, bo te są do wyrzucenia jak myślę i dalej doliczyć zawieszenie. Na początek przejrzyj samochód, wejdź na allegro i licz co i za ile możesz kupić.

Co by nie było to z założenia bardziej opłaca się naprawić niż szukasz nowego samochodu.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano
Mechanik stwierdził, że nie opłaca się tego robić bo jest złamana za ścianą grodziową, że dziub jest pyknięty w dół. No i ponadto ta urwana półośka i to co napisałem wyżej. Co o tym sądzicie ?
Opublikowano
No to kiepsko jak podłużnica tak poszła. Żeby to wyprostować to trzeba silnik wyjmować, a więc znacznie rośnie robocizna. Wszystko zależy jak to wygląda na żywo. Konstrukcję masz ruszoną, ale przecież wszystko idzie wyprostować. Mankament jest jak podejdziesz do tematu, raz ruszona konstrukcja składa się łatwiej po następnej stłuczce także ogranicza to Twoje bezpieczeństwo. Jak masz zaufanie do mechanika to posłuchaj się jego zdania. On widzi dokładnie jak to wygląda.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie jest zaufanym mechanikiem bo w ogóle go nie znam... pokierował mnie do niego laweciarz, który transportował mi auto. Wydaje mi się, że chce mi zrobić wała bo jak spytałem ile by dał gdyby miał je wziąć to gadał, że niby był to oglądać jakiś kumpel co handluje częściami do BMW i powiedział, że więcej jak 2 tysiące nie jest warte co chyba jest śmieszne..
Opublikowano
Nie jest zaufanym mechanikiem bo w ogóle go nie znam... pokierował mnie do niego laweciarz, który transportował mi auto. Wydaje mi się, że chce mi zrobić wała bo jak spytałem ile by dał gdyby miał je wziąć to gadał, że niby był to oglądać jakiś kumpel co handluje częściami do BMW i powiedział, że więcej jak 2 tysiące nie jest warte co chyba jest śmieszne..

Daj jakieś zdjęcia to sie zobaczy co i jak.

Opublikowano

widzisz kolego szkoda że nie masz znajomego blacharza który by ci stwierdził czy warto to naprawiać , ze zdjęc wygląda niespecjalnie , trzeba by było troche auto rozebarć i sprawdzić faktycznie stan podłużnic , prędkość była niewielka skoro jachy nie odpaliły,

zastanawia mnie wypowiedz tego mechanika co stwierdził że podłużnica złamana za ścianą grodziową jasnowidz jaki czy co :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zdjęciach to się raczej nie opłaca, pomijam uszkodzenia blacharskie które nie będą tanie w naprawie to masz rozwalone zawieszenie z przodu i tyłu. Auto nie ciągnie bo zapewne rozleciała się półoś. Trzeba będzie auto stawiać na płytę bo inaczej to nie ma sensu myśleć o naprawie. Same graty które tu widać, że są uszkodzone będą kosztować od 5kzł w górę w wersji optymistycznej i raczej z używek, a nie nowych.