Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też tak 3 lata temu zrobiłem, ale 330d bym zbytnio nie postponował :D
Primator
Opublikowano (edytowane)

Rufio- ja przesiadlem sie z e92 335i na f30 328i- i to godny nastepca, nie zaluje...

Jest minimalnie wolniej, za to spalanie 9l (335i mialem 11,5l)

Edytowane przez Bad_Boy
  • Moderatorzy
Opublikowano

335i odpada. W F31 taka kombinacja to yeti. W cennikach jest, ale nikt go nie widział na żywo.

W 328i boję się hasła: "turbo żyje- turbo pije"

A w 330d nawet przejazd na dystansie 300km ze średnią prędkością 160km/h (wg board computera), daje wynik 10 litrów na sto. (uprzedzając pytania: Autostrada A20 Niemcy)

Jeździłem 328i na jeździe próbnej - trochę wyje.

Mam prośbę czy użytkownik 328i może podać spalanie chwilowe przy 160 km/h. Dziękuję.

Opublikowano

328i

chwilowe przy 160km/h to ok. 9,5l

trasa 300km z prędkością średnią 144km/h to spalanie średnie ~8,5l - jak dla mnie rewelacja !!! Jakie inne autko benzynowe (włączając sławetne 300h) o tej mocy pali równie mało?

330d spali może litr mniej. Jak jesteś zwolennikiem wielkości momentu obrotowego, nie przeszkadza Ci charakterystyka diesla (zwłaszcza b.wąski zakres użytecznych obrotów) oraz możesz się pogodzić z większymi kosztami serwisowymi i potencjalnymi usterkami to wybór jest prosty :) Jeżeli coś Ci jednak przeszkadza to 28i to dobry motor, który mnie pozytywnie zaskoczył dlatego mam teraz 328i :) Koniecznie z ZF8 do którego też się przekonałem mimo nie najlepszych doświadczeń z automatami ...

Opublikowano

skoro zdanie o awaryjności podejmujesz na podstawie jednego auta demo to chyba nie będę już w stanie pomóc :)

Co do reszty to lata pokażą ... jak na razie diesle okazują się bardziej problematyczne i "raczej" tak zostanie + stopień skomplikowania silnika co wymaga droższego serwisu itd. Google prawdę Ci powie.

Opublikowano
Rufio- ja przesiadlem sie z e92 335i na f20 328i- i to godny nastepca, nie zaluje...

Bad_Boy - chodziło Ci oczywiście o F30 328i??

Jak odczuwasz dynamikę 328i auta w porównaniu do 335i?

Nie "tęsknisz" za dźwiękiem R6?

Opublikowano
328i

chwilowe przy 160km/h to ok. 9,5l

trasa 300km z prędkością średnią 144km/h to spalanie średnie ~8,5l - jak dla mnie rewelacja !!! Jakie inne autko benzynowe (włączając sławetne 300h) o tej mocy pali równie mało?

330d spali może litr mniej. Jak jesteś zwolennikiem wielkości momentu obrotowego, nie przeszkadza Ci charakterystyka diesla (zwłaszcza b.wąski zakres użytecznych obrotów) oraz możesz się pogodzić z większymi kosztami serwisowymi i potencjalnymi usterkami to wybór jest prosty :) Jeżeli coś Ci jednak przeszkadza to 28i to dobry motor, który mnie pozytywnie zaskoczył dlatego mam teraz 328i :) Koniecznie z ZF8 do którego też się przekonałem mimo nie najlepszych doświadczeń z automatami ...

Nie napisałeś, ale wnioskuje po jeździe automatem…

Dużą robotę w niższym spalaniu E9x 330DA vs F3x 328i robi skrzynia ZF, te dwa biegi więcej dużo dają w niższym spalaniu, dynamice

Przypuszczam, ze przy manualnych szóstkach spalanie w E9x 330D 3l vs F3x 328i będzie podobne

Opublikowano
Rufio- ja przesiadlem sie z e92 335i na f20 328i- i to godny nastepca, nie zaluje...

Bad_Boy - chodziło Ci oczywiście o F30 328i??

Jak odczuwasz dynamikę 328i auta w porównaniu do 335i?

Nie "tęsknisz" za dźwiękiem R6?

oczywiscie F30- juz poprawilem.

Dynamika do 200km/h podobna, 328 wydaje sie tak samo szybka- jednak jak analizuje swoje filmy z przyspieszen na autostradach to faktycznie 328i jest troche wolniejsza.

Za dzwiekiem nie tesknie- zona w ciazy- rozumiesz :)