Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobre pytanie. Bo normalnie to dopiero przy 105 stopniach włącza się wentylator na 100% i otwierają żaluzje? Ostatnio stałem w korku ze 20min przy temp. zewnętrznej ok. 25stopni i temp. wody w teście już 100 stopni miała i się zastanawiałem czy to normalne.
Opublikowano
Modyfikując oprogramowanie komputera silnika (np przy okazji chiptuningu) można ustawić progi włączenia wentylatora. Prędkość wentylatora zależy także od prędkości auta, ale to można dowolnie modyfikować. Fabrycznie dla M47 pierwszy próg to 102*, a drugi bieg 107*, a następne przy 112* itd. Jak dla mnie pierwszy bieg uruchamia się trochę za późno, dlatego obniżyłem go do 97*, ale można i niżej.
Opublikowano
Można samemu, trzeba tylko mieć podstawowy sprzęt do zgrania pamięci, wiedzieć jak tą pamięć wyedytować i wgrać z powrotem do auta. W e46 jest o tyle łatwo, że wszystko odbywa się przez port OBD, nie trzeba lutować układów pamięci, ani demontować komputera silnika.
Opublikowano

Aha czyli jednak nie samemu :D

Myślałem że to będzie coś na zasadzie klikania i zmiany wartości w inpie :)