Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiatm posiadam e 39 520 i wlałem olej mobil 1 0W40 longlife aktualnie mam przejechane 200 tyś i od wymiany do wymiany muszę dolać ok 2,5-3,00 l. l pozatym auto zasilane jest wrtyskiem gazu czy to jest normalne ze bierze olej ?????????????????????

czy warto zmienic olej na inny ????

i najlepiej na jaki ????

:evil: :evil:

Edytowane przez MP-PP
Opublikowano
muszę dolać ok 2,5-3,00 l

No to jest dużo oleju (...) zmień na mineralny może bardziej uszczelni a jak nie to może być coś znacznie gorszego

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano (edytowane)

ale mineralnego nie mozna lać do tego silnika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :nienie:

a jaka jest norma ????

opel bierze 0,5l na 1000 km w nowym silniku

ALE CO TU PORÓWNYWAĆ

Edytowane przez MP-PP
Opublikowano

USZCZELKA RACZEJ NIE ALE NIE STWIERDZE TEGO NIE ZDEJMUJĄC GŁOWICY

HYBA ZE ZMIERZE CIŚNIENIE NA CYLINDRACH ???

Opublikowano

Komuś może sie pomylila uszczelka pod "klawiatrura" od uszczelki pod glowica.

A widac wyciek oleju ?? czy poprostu spala olej ??

Opublikowano

Nie wiem ile w tym prawdy ale z tego co słyszłem jest często tak -

twoja to silnik M52 na aluminowym bloku - ponoć po przegrzaninu tych silników zaczyna brać olej a wszytko z racji własnie aluminowego bloku pozatym czesto czytałem o M52 i wada własnie ze lubią sobie łyknąć olejku.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Ja mam silnik m54 2,2 litra 170 koni i tez bierze olej od czasu do czasu trzeba dolac niecale pol litra tak ok 2 tys km , kolega ma 3 litrowy silnik tez z tej nowej serii i ma to samo. Ja leje olej 0 w 40 a on 0 w 30, a przebiegi mamy po 130 tys. Dowiadywalem sie w BMW i mechanicy powiedzili ze to normalne , te silniki biora olej, znaczy on sie spala czy cos.
Opublikowano

Hah. Nie mamy wkoncu nowych aut. Wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli. Zalezy od tego jak auto bylo traktowane od nowowsci. Ja mialem juz kilka samochodow wczesniej i tylko w jednym mialem problem z olejem :) W oplu Astrze. Ale to inna historia. Mialem tez BMW 3.0 V8 w e34 z przebiegiem 300 tys. km i nie brala nic. Teraz tez moja nie bierze nic. Wszystko zalezy jak kto traktowal te auta, cvzy byly przegrzane itd. Niczego nie mozecie byc pewni.

Odpal silnik i wcisnij gaz do dechy na sekunde i niech ktos CI powie, czy zadymi. Spradz czy jakis dym pojdzie. Jesli tak to jest niedobrze.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

NIC NIE DYMI JECHAŁ KOLEGA ZA MNĄ A JA JĄ KRĘCIŁEM ILE SIE DA !!!

WYCIEKI NA SILNIKU WIDAĆ ALE NIE WIELKIE

POZATYM DZWONIŁEM DO ASO I NORMA JEST DWIE TRZY SETKI NA 1000KM WIĘC U MNIE NIE PRZEKRACZA

PROPONOWALI PRZEJŚĆ Z MOBILA 1 0W40 NA 5W30

POPROSTU TEN TYP TAK MA :duh: :duh: :duh: :duh:

Opublikowano

Tez lałem 0W30 i też btrał olej przeszedłem na 5W50 Mobila i jest lepiej.

Ja też mam 210 tyś km ale silnik z 1991 roku.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

Od zmiany do zmiany 2,5-3 litry piszesz ale co ile średnio zmienasz olej? - jeśli co 12 czy co 15 tyś to znaczy że zjada Ci 0,2 lub 0,25 litra oleju na 1000km .

Każdy mechanior w BMW powie Ci, że to norma .

Zależy jeszcze od stylu jazdy - jeśli zdrowo dajesz po garach ma prawo zjeść więcej .

Przy 200 000 tyś moja poprzednia piątka z silnikiem 525 łykała podobnie ale obecna 700 nie bierze wcale .

Mocno się nie martw , niektórzy mówią aby przy takim przebiegu przechodzić na półsyntetyk który jest bardziej gęsty ale ...

jeśli od początku jeździła na syntetyku a tobie nie żal na te 2,5 litra dodatkowo - to syntetyk będzie lepszym smarowidełkiem dla Twojego autka

Pozdro :D

MarioBigRed

Opublikowano

DZIĘKI MOBILE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZGADZA SIĘ KRĘCE SWOJĄ BUNIE POD CZERWONE

I PEWNIE DLATEGO TEŻ PIJE TEN OLEJ

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
Ja proponuje zalać castrolem 10w60. Jest to syntetyk ale gęsty zalecany do e39 m5 do 2001r które też miały problemy z braniem oleju. Po zalaniu tym olejem problemy prawdopodobnie ustąpią.
Opublikowano

To i ja dorzuce swoje dwa grosze.

Najgorsze sa plotki....

Ile razy to ja juz czytalem, ze podobno silniki M52 biora olej. Moja 523i z 97r. ma przejechane 270000km i oleju w ogole nie bierze, jesli oczywiscie nie przesadzam z obotami. Jesli jednak silnik wkrecam czesto dosc wysoko to miedzy przegladami polyka maksymalnie ok. 0.5l oleju.

Oleju rzadkiego bo Castrol 0W40, syntetyk.

Dwaj moi znajomi, ktorzy rowniez uzytkuja M52 nie zglasza problemu z nadmierna konsumpcja oleju.

Widac z tego, ze wszystko zalezy od stanu silnikow, a nie od tego czy jest z aluminium.

Pozdr.

GO NAVY...
Opublikowano

Dołączam się do tej tezy:

Najgorsze sa plotki....
i nie ma w tym prawdy że dany typ silnika tak ma że wpierd.... olej.

Moje stare E34 - 380.000 km wpieprzało około litra oleju 15W-50 na 15.000 km i wtedy zrobiłem remont kapitalny silnika i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Witam!

To ja jestem chyba szczęśliwym posiadaczem e39 olej spala minimalnie tzn 1/3 z miarki na bagnecie przez cały okres od wymiany do wymiany.

A w tym silniku olej wymienia się rzadziej niż np.528 i innych.

W poprzedniej 528 też nie było tego problemu!Choć od wymiany do wymiany wiecej ubywało no i km robiło się mniej!!!!!

Pozdro!!!!!!!!!!

Opublikowano
A nie jest też tak, że dużo zależy od sposobu jazdy. Jak w moim przypadku mówił mi mechanik, jeżdżę tylko do pracy a że mam nie daleko samochód jest niedogrzany tzn. nie nagrzewa się całkowicie niczym dojadę do pracy. To podobno jest też nie dobre dla silnika i przez to może „łyknąć” trochę oleju.