Skocz do zawartości

[E34] 520i M20B20 Pęknięcia na kole zębatym wałka rozrządu.

solaris520

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie – po zdjęciu i przyjrzeniu się, zauważyłem pęknięcia na wewnętrznym obwodzie koła zębatego wałka, wzdłuż spojenia z ramionami. Od strony głowicy bruzda jest na całej długości okręgu, a od przodu samochodu odcinkowo (gdzieś się pojawia, gdzieś jeszcze nie).

Koło pracuje od 1988 roku, przebieg może 270tys (a może nie wiadomo) – czy mam uznać to koło wałka, jako zużyte i kupić nowe przy obecnej okazji grzebania w rozrządzie? W sumie, pisząc o tym już chyba utwierdziłem się w decyzji o zamówieniu nowego.

Zastanawiam się nad zaawansowaniem fazy zużycia. Ma ktoś podobne obserwacje na którymś kole paska rozrządu M20 albo, czy wiadomo komuś o przypadku rozsypania się koła wałka rozrządu?

http://sorient.pl/moje520ie34/img/camshaft_%20sprocket_01.jpg

http://sorient.pl/moje520ie34/img/camshaft_%20sprocket_02.jpg

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Tak robię. Wczoraj rano od razu poszło zamówienie do Bawarii Motors. Opłaca się czasem ociągać z robotą, bo w sobotę już byłem przygotowany, żeby to wszystko składać, ale szczęśliwie wyszło na to, że dałem sobie więcej czasu na właściwą ocenę i dobry ruch. :-)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png