Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

od razu przejdę do sedna już przy zakupie samochodu wiedziałem ze jest problem z PDC raz działał raz nie jak i nie działały niektóre czujniki.

W wolnej chwili zabrałem sie za wyżej wspomniane czujniki, które też wymieniłem. Wszystko śmigało ładnie i pewnego dnia - bum PDC przestało całkowicie działać, żaden czujnik nie "pyka"

Błąd 9e3b - podążając za tematem z forum viewtopic.php?f=73&t=192756 i po diagnostyce za pomocą inpy i Disa wyszło, że uszkodzony jest sam moduł pdc, więc czas nabyć nowy i tu mam do was drodzy forumowicze prośbę o pomoc.

Nr PDC który fizyczne był zamontowany w moim aucie to 66218954007 (bardzo rzadki na ebay uk stąd szuakm zamiennika) natomiast realoem wskazuje przy moim aucie 66209145158 i różne zamienniki, toteż pogubiłem się totalnie, a że sam moduł kosztuje około 100 funtów toteż chciałbym nabyć taki, który będzie pasował do mojego autka.

jeśli ktoś będzie w stanie naprowadzić mnie na konkretny numer zamiennika będę bardzo wdzięczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... przegladam aukcje na ebay.de .....

... i jest aukcja :

BMW 5er E60, E61 +LCI 6er E63 E64 7er E65 X5 PDC Steuergerät 6954007 9145158

http://www.ebay.de/itm/BMW-5er-E60-E61-LCI-6er-E63-E64-7er-E65-X5-PDC-Steuergerat-6954007-9145158-/331554849349?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item4d32358245

to jest Nr. 66 21 - 6 954 007 , jestes pewny ze twoj numer jest dobry , a moze zamiast "8" ma byc "6" ? ?

Zrob zdjecie

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Tak Zafi masz rację w tym numerze powinna być szóstka (zczytywałem ten nr ze zdjęcia słabszej jakości)

czyli z tego co rozumiem moj numer pdc kończący się na 007 może byc zamieniony przez 158 bez żadnego problemu?

Ale dla pewności załączam jeszcze zdjęcie mojego modułu.

http://imageshack.com/a/img537/190/vDGS5c.jpg

Opublikowano

dzięki Zafi za pomoc, kupiłem ten z niemieckiego ebaya, mniej zamieszania z wysyłką do UK, a do tego pewnie wiązki które widać na zdjęciu będą dołączone więc w razie czego jest z czego zamieniać ewentualnie przetarte kable.

Gdy moduł do mnie dojdzie i go podłącze, dodam info czy wszystko działa tak jak powinno, co by potomnym podsunąć pomysł na rozwiązanie problemu niedziałającego PDC i błędu 9e3b.

Mały update:

Moduł wczoraj do mnie przyszedł. Juz zamontowany i tak jak podejrzewałem wszystko działa tak jak powinno :cool2: , także winowajca błędu 9e3b był uszkodzony moduł Pdc.

Po kilku tygodniach cieszenia się z działającego PDC niestety wracam do punktu wyjścia. Wygląda na to ze juz drugi z kolei moduł umarł. Zaczęło się od tego iż tylne czujniki parkowania "zawieszaly sie" tzn mimo braku przeszkody pokazywały ze jestem juz za blisko. Działo się to od czasu do czasu, aż któregoś pięknego dnia po przekręceniu kluczyka przywitał mnie błąd PDC, podpialem kompa I niestety znów błąd 9e3b.

Także albo moduł o tym samym numerze był już na wykończeniu albo coś w instalacji robi zwarcie(choć po to jest bezpiecznik moim zdaniem aby temu zapobiec)

Jeśli ktoś walczył z podobnym problemem jestem otwarty na wszystkie sugestie.

• 2 lata później...