Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wtam mam taki problem padła mi sonda i nie wiem co zrobić ponieważ powiedziano mi że na tych tanich sondach będzie pojawiał się problem ponieważ jest ona zasilana również gazem i słyszałem że zę będe się pojawiać błedy w komputerze i nie będzie chciała dobrze chodzić na paliwie:( :cry2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj :D

To są obiegowe opinie - jak z innymi częściami .

Znajdź fachowca - elektryka / elektronika który zakłada sondy - on Ci doradzi - najlepiej odwiedź kilka warsztatów i proś o poradę

Sondy zastępcze produkują znani producenci np BOSCH - i nie mogą pozwolić sobie na fuszerę .Zadzwoń do warsztu który specjalizuje się w BMW i zapytaj - przez telefon to nie kosztuje .

Wejdź na allegro - poszukaj sprzedawców sond lambda - wypytaj i ich , zorientuj się w cenach, popatrz na komentarze kupujących .

Są autoryzowane warszty BOSCHa - jeśli tam Ci założą i nie będzie grało - biorą na siebie gwarancje .

Pozrawiam

MarioBigRed

Opublikowano

Są autoryzowane warszty BOSCHa - jeśli tam Ci założą i nie będzie grało - biorą na siebie gwarancje .

Zgadzam się.

Sam wymieniałem, najpierw skusiłem się na nieoryginał jakiejś włoskiej firmy za coś koło 230zł. Wytrzymała prawie 1Mm, na szczęście uznano reklamację i dostałem kasę z powrotem. Potem włożono mi oryginał BOSCH'a z oryginalną wtyczką - chodzi do dzisiaj. Kosztował prawie dwa razy więcej... ale warto.

Odnośnie Allegro, to jak ja wymieniałem, to nie było jeszcze takiej wielkiej ilości sond na allegro. Jeżeli jest taniej, o wiele taniej, a sprzedawca robi wrażenie profesjonalisty (tego nigdy tak na prawdę nie będziesz pewien), to możesz zaryzykować. Weź jednak pod uwagę, że źle działająca sonda (dająca zafałszowany sygnał) może doprowadzić nie tylko do podwyższonego spalania, ale i do wykończenia katalizatora... a one są droższe niż sondy.

Kai
Opublikowano

Sonda juz wymieniona -a z jakim skutkiem zobaczymy?? Kosztowała mnie 70 nie mam pojecia czemu tylko tyle bo BOSH'A wlasciciel powiedzial mi ze ma na nie taki upust i ze sa z pierwszej ręki- i to dlatego tanio! Pojeździmy zobaczymy:)

Dzieki za podpowiedzi!

Opublikowano

Ja zrobilem jeszcze lepiej :P

Kupilem jakas sonde NTK /kable takie same i cztery/wyrzucilem stara,ktora w/g kompa nie dzialala i na razie jest ok i nawet lepiej chodzi.

Czy jakby byla sonda bardzo nie odpowiednia ,to bylyby jakies objawy>

pozdrawiam

Acha ,dalem 30 pln

Opublikowano
Jeśli sonda pracuje w odpowiednim zakresie, nie wiesza się, ilość kabli i połączenia odpowiadają oryginałowi to nie powinno być problemu. Kłopot w tym, że tanie sondy mają różną jakość jedna chodzi druga nie albo po krótkim czasie przestaje pracować albo pracuje jak oryginał to jest loteria. Kto nie ma czasu lub nie lubi gier losowych kupuje oryginał...
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Czesc

Sonde kupilem na Wolumenie.

Jakis facio nawiozl sporo tych sond a ja wybralem sobie tak na oko :)

Oczywiscie uzywka ale wygladala jak by ja godzine wczesniej ktos kupil.

Pewnie z jakiegos nowszego rozbitka.

Sonda oryginalna NTK.

Trzeba sie z nim targowac ,bo skubaniec ceni sobie po 50 pln,ale ja 50 bym na slepo nie dal :P Co innego 30. :)

Cos ciekawego zauwazylem przy wymianie sondy:Ni stad ni zowad pojawila sie woda pod wtyczka!Takze na wszelki wypadek ta odcieta /stara sobie zachowam a tej wtyczce przyjrze sie dokladniej.

Wczesnie byla woda na polce aku i mogla splynac!

Ano zobyczymy.

pozdrawiam

Opublikowano

a ja w mojej 740 poki co w ogole odłączyłem sondy i auto smiga jak marzenie. Spalanie spadło, silnik rowniej chodzi ( oczywiscie po odłaczeniu zrobiłem reset dme ) . Jakos nie mam zaufania do tych sond z allegro, uzywki nie chcę a na oryginał szkoda mi kasy ..i tak tkwię w martwym punkcie :D

P.S. Za tego posta tez dostane ostrzezenie ? Nikt nic nie pisał ostatnio z mojego IP ? :lol:

• 6 lat później...
Opublikowano
Witam ja natomiast mam taki problem,Spalanie lpg w granicach 16-17l auto jest jakby zamulone lekko,na jałowym przy dodaniu gazu przydusza się to samo przy ruszaniu.Na kompie nie ma błędów natomiast w programie od gazu sonda oscyluje do 2v a mam siemensa 5v,czy to objaw padającej(niedomagającej) lambdy? Czekam na sondę NTK z wtyczką.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.