Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w sezonie jesiennym wzrosło nieoczekiwanie spalanie. Wcześniej spalanie wynosiło 5,1L - 5-7L przy nie ekonomicznej jeździe teraz jest od 6,1 -6,9 a zima nawet do 7,5 L. Dodam że to niższe spalanie osiągałem w sezonie wiosenno letnim przy włączonej klimy non stop. Teraz klimy prawie wcale nie włączam. A spalanie wyższe. Opory toczenia powiem nawet niższe bo opony mam teraz 195. Dodam jeszcze że miałem błąd doładowania spowodowany spadnieciem z uchwytu weżyka podcisnienia turbiny i jego przetarciu. W silniku mam bład jednej swiecy zarowej wcześniej miałem dwóch które były uszkodzone i je wymieniłem teraz wyszedłem z założenia że poczekam aż spali się druga i wymienię dwie. Hamulce nie grzeją się więc nic nie powinno przycierać. Olej wymieniany na pełen syntetyk bardzo dobrej jakości jakieś 11tyś temu separator odmy zakładany 7 tys temu na nowy. Filtr powietrza ma jakieś 30tys i czyszczony sprzężonym powietrzem 7tys temu. Czym to może być spowodowane?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem o co chodzi z tym filtrem powietrza tutaj..wymienia się go przy każdej obsłudze olejowej a nie przedmuchuje :roll: w innym temacie to właśnie pomogło, swoją drogą warto się wysilić i poszukać, jest kilka tematów niżej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Filtr powietrza przy każdej wymianie oleju również do wymiany, czyli max 30tkm cytując zalecenia z książki serwisowej. Filtr jest dość drogi więc oszczędności kuszą :) Co z temperaturą? Sprawdzałeś termostaty?
Opublikowano
Jak widzisz czysty że filtr jest czysty i nie kurzy się za mocno z niego przy przedmuchaniu. A średnie zalecenia mówią 40-60 tys to co zamianę oleju czyli 15000km to wydaje mi się że jeżeli jeżdżę głównie na dłuższych trasach dobrymi drogami asfaltowymi to nie ma tak dużo pisaku pyłu jak np. U ludzi którzy jeżdżą polnymi piaszczystymi lub w terenach . Filtry dawniej określano czy się z nich kurzy i czy zaczynają się skręcać u mnie żaden aspekt nie występuje więc myslę za 10000km wymienić ale jeśli to może być powodem to wymienie przed czasem. Co do termostatu to dość szybko się nagrzewa do temperatury roboczej czyli na pierwszą kreskę lub na pół skali ok 2-4km i ładnie stabilnie się utrzymuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chodzi o filtr powietrza to rezygnuję :duh:

Temperaturę sprawdź w teście 7.0, wskaźnik na środku jest od ok 74 stopni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.