Skocz do zawartości

E90 318i 2007, Gnojnik WDBAVA51080KV28949

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam dla Was prośbę o ocenę ogłoszenia obiektu mojego zainteresowania. Nigdy nie miałem styczności z niemieckimi autami, BMW nigdy do mnie nie przemawiało, ale chyba nastał moment, kiedy zaczęło mi się podobać. Zazwyczaj miałem styczność z japońskimi autami, toyoty i mazdy. Stąd moja kompletna niewiedza o prawidłowej wycenie pojazdu, czy ogłoszenie jest w miarę realne, czy auto było po przejściach i ma zaniżoną cenę.

Wiem, że 318i 129km maszyną wyścigową nie jest, ale dla mnie być nie musi. I tak jeżdże głównie po mieście, a na trasie jakoś z tym wyprzedzaniem będzie. To, że przebieg jest cofnięty też biorę pod uwagę. Z autem jest ten problem, że nie jest zarejestrowane, więc nawet wycieczka do ASO czy jazda próbna może być problematyczna. W innym wypadku pojechałbym już pewnie osobiście i zobaczył co z czym, a tak najpierw chciałbym zasięgnąć Waszej opinii czy jest po co jechać. Dzięki z góry.

Mam nadzieję, że ogłoszenie okaże się warte zainteresowania i wkrótce zagoszczę na tym forum już na stałe.

Pozdrawiam.

Link otomoto BMW 318i

Poniżej rozkodowany VIN, mam nadzieję, że o to chodziło:

Vehicle information

VIN long WBAVA51080KV28949

Type code VA51

Type 318I UL (EUR)

Dev. series E90 ()

Line 3

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine N46

Cubical capacity 2.00

Power 95

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour SPARKLING GRAPHITE METALLIC (A22)

Upholstery STOFF FLUID/ANTHRAZIT (ALAT)

Prod. date 2007-01-18

Order options

No. Description

1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

2BF LT/ALY WHEELS DOUBLE SPOKE 154

240 LEATHER STEERING WHEEL

249 MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL

302 ALARM SYSTEM

4AE ARMREST FRONT RETRACTABLE

403 GLAS ROOF, ELECTRIC

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

431 INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D

465 THROUGH-LOAD SYSTEM

494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER

5AC AUTOM. HIGH-BEAM HEADLIGHTS CONTROL

502 HEADLIGHT WASHER SYSTEM

508 PARK DISTANCE CONTROL (PDC)

520 FOGLIGHTS

521 RAIN SENSOR

522 XENON LIGHT

534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING

540 CRUISE CONTROL

663 RADIO BMW PROFESSIONAL

7RP ADVANTAGE PACKAGE

7RS COMFORT PACKAGE

8SP COP CONTROL

801 GERMANY VERSION

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

879 GERMAN / ON-BOARD DOCUMENTATION

934 WINTER TYRES ON LT/ALY WHEELS

Series options

No. Description

321 EXTERIOR PARTS IN BODY COLOR

4AG INTERIOR STRIP TITAN. DULL

548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

851 LANGUAGE VERSION GERMAN

Przód czarowany: błotniki lakierowane, pas przedni zmieniony (pochodzi z e92/e93) pomylone uszczelki błotników

na tylnej klapie powinno byc oznaczenie modelu

M pak dokładany - odziwo w miarę się starali - bo nawet listwy progowe zmienili i podstopnica też dołożona (to rzadko się zdarza przy doposażaniu)

Jeżeli miałbyś choć w połowie taką wiedzę o BMW i spostrzegawczość jak Bronx to dopisał byś jeszcze że ma wymienioną kierownicę, gałkę zmiany biegów i fotele - a tak zbytnio nic nie wnosisz do tematu....

Tak ten mieszaniec wyglądał jak wyjechał z fabryki

http://www.bmwarchiv.de/images/interieur/kv28949.png

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1

Jasne że tak Jacek, tylko przyszłego kupującego trzeba uświadomić, że te elementy zostały wymienione na inne - a z jakiego powodu to już można snuć domysły... :norty:

Po jednej wypowiedzi forumowicza uważasz, że auto było po niezłej kolizji bez oglądania? Dobre :D

Zakładam najbardziej prawdopodobny scenariusz znając Nasz rynek aut używanych. Auto i tak wybieram się obejrzeć, bo w mniej prawdopodobnym scenariuszu poprzedni właściciel chciał mieć po prostu M-pakiet. Pojadę, pogadam, zobaczę co z czym i wtedy podejmę decyzję czy drążyć temat czy sobie odpuścić. Ale dziękuję za krytykę, utwierdza mnie w przekonaniu że mimo kombinowania przy aucie warto jechać zobaczyć to na własne oczy.

@mole - Dzięki za wiadomość. Trzeba teraz tylko sprzedającego przycisnąć jaka jest geneza i historia tych zmian. Widzę, że masz E91, jak się użytkuje? :wink:

Po jednej wypowiedzi forumowicza uważasz, że auto było po niezłej kolizji bez oglądania? Dobre :D

Zakładam najbardziej prawdopodobny scenariusz znając Nasz rynek aut używanych. Auto i tak wybieram się obejrzeć, bo w mniej prawdopodobnym scenariuszu poprzedni właściciel chciał mieć po prostu M-pakiet. Pojadę, pogadam, zobaczę co z czym i wtedy podejmę decyzję czy drążyć temat czy sobie odpuścić. Ale dziękuję za krytykę, utwierdza mnie w przekonaniu że mimo kombinowania przy aucie warto jechać zobaczyć to na własne oczy.

@mole - Dzięki za wiadomość. Trzeba teraz tylko sprzedającego przycisnąć jaka jest geneza i historia tych zmian. Widzę, że masz E91, jak się użytkuje? :wink:

Prawdziwej genezy się nie dowiesz...

E91 - bez zastrzeżeń.

Jeżeli miałbyś choć w połowie taką wiedzę o BMW i spostrzegawczość jak Bronx to dopisał byś jeszcze że ma wymienioną kierownicę, gałkę zmiany biegów i fotele - a tak zbytnio nic nie wnosisz do tematu....

Tak ten mieszaniec wyglądał jak wyjechał z fabryki

http://www.bmwarchiv.de/images/interieur/kv28949.png

Komentarz dotyczył wypowiedzi autora, nie forumowicza! :)

Przód czarowany: błotniki lakierowane, pas przedni zmieniony (pochodzi z e92/e93) pomylone uszczelki błotników

M pak dokładany - odziwo w miarę się starali - bo nawet listwy progowe zmienili i podstopnica też dołożona (to rzadko się zdarza przy doposażaniu)

Na jakiej podstawie uważasz, że pas od e92? Uszczelki fakt, odwrotnie zalozone (te od strony szyby).

Fotele, kiera i galka zmieniona, wiadomo :)

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Na jakiej podstawie uważasz, że pas od e92? Uszczelki fakt, odwrotnie zalozone (te od strony szyby).

Fotele, kiera i galka zmieniona, wiadomo :)

Jest jeszcze jedna możliwość - pas jest z polifta produkowanego od 09.08 - 10.2009 (co nie zmienia faktu, że nie pochodzi z tego auta)

Wklejki są "długie" stosowane do 10.2009

Pas ma wklejki od xenona a w modelach pre LCI e90 i e91 były one klejone na lampach. (co zresztą widać na zdjęciu)

Wklejki lamp trafiły na pas dopiero po lifcie a w modelach e92/e93 były tam klejone od poczatku.

• 3 tygodnie później...
Daj znać potem jak to autko wypadło w oględzinach

Auto przyzwoite. Aczkolwiek było po kolizji, więc z wymianą przodu wszystko się potwierdziło. Lewy tylny słupek też był malowany. Nie było to super poważne, miałem ją zamiar kupić po przeglądzie w ASO, które było oddalone 60km od miejsca w którym to auto przebywa, ale krzyknięto mi 500zł za koszty transportu(kilometr lawety to chyba 2zł*120=240?, 240 w dwie strony, tym bardziej, że posiadają własną, no ale trzeba zarobić, bo ich to kosztuje około 100-120zł?). Podarowałem sobie. Chciałem je sprawdzić bo, został umyty silnik(pluł olejem?), opony były wymienione(nierównomiernie się ścierały?), coś tam nie grało w silniku(pompa wody?). Auto odpalało w porządku, wszystko grało, jeździło fajnie. Wiadomo to wszystko to tylko przypuszczenia i spekulacje, ale wolę je sprawdzić, by się w coś nie wpakować.

Co do przebiegu to kierownica przetarta, a miałem mieć gwarancję przebiegu na 147tys, więc pytanie czy faktycznie taki oryginalny, bo z tego co mi mówiono to kierownica w BMW z byle czego nie jest. Aczkolwiek ten przebieg mnie jakoś nie boli, mógłby być cofany, byle by wszystko działało. Wiadomo, na jakieś tam małe wydatki trzeba się przygotować.

Mówiono mi, że M-Pak fabryczny, gdzie po VINie nie ma nic o M-Paku.

Książek serwisowych oczywiście nie ma, bo po co.

Wiadomo, że coś jest na rzeczy skoro płacę ponad 700-800zł za przegląd w ASO, więc jestem zainteresowany, a za wszelką cenę po cichu próbuje się mnie odciągnąć od tego pomysłu przez rzucanie takiej kwoty. Tym bardziej, że auto stoi tam dwa miesiące bez chętnych, a w między czasie spadła cena o 1000zł.

Mam wrażenie, że Oni nawet nie starają się tego pojazdu sprzedać. Stoi tam dwa miesiące, na wszelkie pytania jest odpowiedź tak/nie. Tak jakoś niezbyt im się chce chyba. Może i nawet nie tyle tego, co wszystkie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, oznajmiłem, że jeżeli przywiozą na swój koszt do ASO, i wszystko będzie tam okej to go kupię gotówką. Czekam na odpowiedź, także się okaże. W między czasie wyłapałem już kolejną e90 w krakowie oraz kielcach, poczekam do poniedziałku, jeżeli tamta będzie na nie, to wezmę tą w kielcach, bo już sprawdzona.

Myślicie podobnie jak ja, że coś jest nie tak, czy, że to całkowicie normalne? Bo ja zapłacić za transport do ASO na pewno nie mam zamiaru, podejrzewam, że jest grubo, skoro takie kwoty zniechęcające są rzucane.

Także dla przyszłych zainteresowanych. Jak macie do 20km to możecie się przejechać, zobaczyć. Powyżej - nie warto, szkoda nerwów.

Edytowane przez imkk