Skocz do zawartości

Radio jest w trybie telefonu - brak reakcji!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Panowie tym razem potrzebuję Waszej pomocy rady w temacie radia. Radio typu bizses, auto poliftowe, dodatkowo CD. Podstawowa wersja radia.

Od kilku tygodni mam cholerny problem, otóż na wyświetlaczu pojawił sie komunikat PHONE. W żaden sposób nie można tego cofnąć, zresetować. Próbowałem juz wszystkiego począwszy od zdjęcia klem na kilka godzin, demontażu modułu do słuchawki w podłokietniku, pomyślałem że może tam jest błąd więc usunąłem cały moduł gdzie powinna byś słuchawka. Bez zmian. Koniec końców podłączyłem komputer znajomego, okazało sie że nie możemy sie dostać do "plików" radia. Komputer nas nie wpuszcza.

A teraz ciekawostka- od czasu do czasu bez żadnych znaków radio samo sie włącza. W trakcie jazdy najczęściej ko kilkudziesięciu minutach JEST. Do czasu wyłączenia auta .

Gdzie szukać powodu, do kogo się zgłosić , gdzie jest awaria.

Dodam że wcześniej przez kilka tal nic złego się nie działo, piksele sa ok, radio hulało.

Opublikowano
W kostce radia jest pin nr 4, odpowiada on za wyciszanie odbiornika gdy dzwoni telefon (komunikat Tel mute lub phone). Zobacz czy tam nic się nie dzieje. Możesz wyciągnąć ten pin i sprawdzić reakcje radia, ostrzegam, że bardzo ciężko to wyciągnąć z kostki. Ten bajer działa bardzo prosto, bo trzeba zewrzeć pin nr 4 z masą pojazdu, aby otrzymać komunikat na radiu, wiec może jest gdzieś zwarcie.
Opublikowano

Kolego, bardzo dziękuję Ci za informację. Już myślałem że wszyscy olali pytanie.

Rozumiem, że muszę zdemontować radio z kokpitu?

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety kolego żadnej reakcji. Ręce opadają. Znajomy podpowiedział mi żebym wypiął z kostki przewód telefoniczny... zobaczymy. Dam znać czy to to.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc, dajcie znac czy udalo sie to naprawic. Ja mam taki problem, ze po odpalniu gada cos po włosku - nie znam włoskiego, ale z pomoca googli wywnioskowalem, że mowi "Zestaw Glośnomowiacy" a na radio pojawia sie PHONE. Po wypowiedzienu komunikatu normalnie radio dziala, ale troche mnie to denerwuje.

Nie grzebalem nic ostanio przy elektryce / komptuterze - jedunie kasowalem inspekcje płynu i oleju...