Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, a u mnie wszystkie pola są wypełnione.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam własnie poważny problem po zalożeniu oponek na felgi 19 przód mam 245/40/19 tył 275/35/19 od tego czasu mam szarpnięcia w e60 530xd wie ktoś co może być przyczyną ? bieżnik taki sam opony używki.
Opublikowano
Idz i kup metr w markecie budowlanym w postaci tasmy/nie blaszany!) np 5m. Auto na lewarek i zmierz obwody. Mialem 2 pary 245/40/18 roznych firm i jedna para miala 205cm obwodu, druga 207 (nawet bardziej zjechana) i jak dawal buta to mi kiero drgala...wycignij bezpiecznik od xdriva i sprawdz czy ustanie ( transfer case czy jakos tak byl opisany) zapala sie lampki od absu esp ale jak wlozysz bezp wszystko zniknie a bez niego nie ma przodu

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

wiem ze kotleta odgrzeje..

ale tak przeglądam ostatnio tematy o ogumieniu,

i dwa posty wyżej kolega się skarży na jakieś problemy,

ale z tego co podaje, to albo ma kola/opony 'o rozmiar' zbyt duże,

chyba ze to literówka..

bo proponowane/zalecane rozmiary do e60/61 to 245/40/18 i jego szerszy odpowiednik na tył 275/35/18,

kolega ma taki profil i szerokość opon, ale podaje ze na 19 cali, wiec zbyt wysokie opony, nie zgadza się obwód koła, wariować może wszystko co opiera się o dane z obrotu koła.

jeśli na 19 cali, trzeba odjąć "5" z profilu/wysokości opony,

tzn: 245/40/18 = 245/35/19

a tył: 275/35/18 = 275/30/19

**mniejwiecej, bo w milimetrach lepiej spasuje 285/30 z tyłu, ale to co podałem jest homologowanym rozmiarem, nawet na wlepkach w M5 widnieje, auto bude ma identyczna..