Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesc, mam okazje kupic od znajomego bmw e46 320ci 170km 2003r pojemnosc 2.200, kierownica jest po normalnej lewej stronie i teraz pytanko, auto kupie od niego za około 18500zł, wartosc auta wg eurotaxu wynosi około 19000zł, czy mozna napisac na umowie kupna/sprzedazy kwote 15tys zł i od niej bedzie liczona akcyza ? bo 18,6% to wychodzi troche dużo :(
Opublikowano

i od razu drugie pytanko, autko bedzie załozmy w polsce od 3 czerwca, wtedy tez spiszemy umowe dostane papiery kluczyki itp, do złożenia deklaracji AKC-U mam 14dni, do zapłaty akcyzy 30dni, data jest liczona ponoć od dnia przekroczenia granicy przez auto, jednak jak to udowodnia kiedy przejechał przez granice ? czy mozna na umowie kupna napisac np 10 czerwca, do 24 czerwca bede musiał zlozyc deklaracje a do 10 lipca zapłacić akcyze ?

czy jesli sprawy z akcyza załatwię w czerwcu, samą akcyze zapłacę na poczatku lipca to jak wyglada sprawa z opłatą recyklingową 500zł która zostanie zniesiona 1 lipca, bedzie mnie ta opłata obowiązywała czy już nie ?

Opublikowano
Ja sie głownie chce dowiedziec jak to zrobic wlasciwie i na czym dokladnie stoje :) jak moge obmyslac obejscie zasad ktorych nie znam ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

o ile można obniżyć cenę na umowie względem wartości z katalogu możesz znaleźć w internecie, ale to wszystko kwestia uznaniowa. Oczywiście o ile auto nie ma jakichś udokumentowanych szkód które wymagają naprawy i obniżają wartość auta. Ale w takim przypadku być może będzie potrzebna opinia rzeczoznawcy, koszt z własnej kieszeni ale i tak urząd może nie uznać.

Zasady można prosto znaleźć w urzędach. Wystarczy podzwonić, popytać albo poczytać odpowiednie paragrafy...

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czesc, mam okazje kupic od znajomego bmw e46 320ci 170km 2003r pojemnosc 2.200, kierownica jest po normalnej lewej stronie i teraz pytanko, auto kupie od niego za około 18500zł, wartosc auta wg eurotaxu wynosi około 19000zł, czy mozna napisac na umowie kupna/sprzedazy kwote 15tys zł i od niej bedzie liczona akcyza ? bo 18,6% to wychodzi troche dużo :(

Z katalogowej ceny odejmą Ci około 30% i sprawdzą czy jest to wartość niższa od faktury. Teoretycznie muszą kwotę z katalogu pomniejszyć o VAT i akcyzę. To wychodzi dla Ciebie korzystniej. Czyli 19000 / 1,186 / 1,23 = 13024 zł. Jeżeli rachunek na auto po przeliczeniu z EUR lub GBP wyjdzie 13 tys złotych lub więcej to od niego będzie liczona akcyza, czyli wyniesie około 2400 zł lub więcej.

Zgłaszasz kiedy chcesz przekroczenie granicy. Jeżeli będzie bardzo odbiegało od daty na rachunku to musisz napisać oświadczenie dlaczego samochód tak długo nie docierał do kraju. Byle co, np. że miałeś problemu z transportem.