Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostrej jeździe ostatnio zauważyłem zapocenie amortyzatora tylnego (jeszcze miesiąc temu był suchy bo nic nie zauważyłem przy wymianie opon).

Korzystając ze zniżki kolegi mogę zamówić kayabe albo jakieś inne wynalazki i sachsa w kosmicznej cenie.

Kayabe komplet na tył z odbojami to koszt jakieś 400zł inne w śmiesznej cenie odrzucam a sachs odpada ze względu na wysoką cenę.

Oczywista sprawa że wymieniam komplet z tyłu wraz z odbojami i osłonami.

W związku z tym mam parę pytań:

Czy te amorki Kayaby wystarczą na min 3 lata i czy są dobrej jakości?

Czy chip tuning miał wpływ na dobicie amortyzatorów (z ciekawości)?

Czy dam rade sam wymienić, czy potrzeba kogoś do pomocy?

Opublikowano
Wpływ chip-tuningu na dobicie amortyzatorów będzie mniej więcej taki sam, jak wpływ średniej pensji w Ugandzie na przyrost naturalny w populacji chomików. W żaden sposób nie zmienia masy i jej rozkładu, jedyna rzecz której można się doszukiwać to mocniejsze ugięcie tylnego zespołu zawieszenia przy korzystaniu z charakterystyki pełnej mocy. Oczywiście jest to wnioskowanie idiotyczne, bo ugięcie jest bardzo wolne i osiąga małe wartości w odniesieniu do choćby dobicia na większej nierówności. Przyczyna jest prosta, się zużyły i tyle. Ewentualnie uszkodzenie osłony, odbojów może mieć znaczenie, ale podejrzewam, że auto ma więcej niż 150tkm więc zużycie czysto naturalne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czemu ma dziwic? Amory na tyl sa tanie jak barszcz,Sachs idzie na 1szy montaz wiec jest :cool2:
Opublikowano
W zeszłym tygodniu kupiłem od tego sprzedawcy na przód po 275 pln za sztukę i są OK. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?? nie każdy ma zniżki :P
BMW ----> Bandżo Może Wszystko
Opublikowano
Po ostrej jeździe ostatnio zauważyłem zapocenie amortyzatora tylnego (jeszcze miesiąc temu był suchy bo nic nie zauważyłem przy wymianie opon).

Korzystając ze zniżki kolegi mogę zamówić kayabe albo jakieś inne wynalazki i sachsa w kosmicznej cenie.

Kayabe komplet na tył z odbojami to koszt jakieś 400zł inne w śmiesznej cenie odrzucam a sachs odpada ze względu na wysoką cenę.

Oczywista sprawa że wymieniam komplet z tyłu wraz z odbojami i osłonami.

W związku z tym mam parę pytań:

Czy te amorki Kayaby wystarczą na min 3 lata i czy są dobrej jakości?

Czy chip tuning miał wpływ na dobicie amortyzatorów (z ciekawości)?

Czy dam rade sam wymienić, czy potrzeba kogoś do pomocy?

Wymień jeszcze gniazdo podporowe amortyzatora bo jest z blachy i gnije. Ja u siebie ostatnio wymieniałem bo amorek wszedł do bagażnika. Koszt części to ok 14zl x2 oczywiście a w ASO od ręki raczej nie dostaniesz.

Co do Kayaby to słyszałem że dobre.

Opublikowano
swiroman84 dzięki za info jutro odbieram amorki + odboje osłony itd. W czwartek po pracy wymienię sam, dla mnie auto daje jeszcze więcej frajdy z jazdy jak sam je naprawiam :)

Szkoda auta żeby oddawać je w ręce mechanika :cool2:

Opublikowano
No chyba że ktoś nie potrafi posługiwać się kluczem płaskim lub oczkowym nie wspominając o grzechotce bo to wyższa szkoła jazdy :norty:
Opublikowano

No i po robocie, dwie godzinki i z głowy, na nic co by mi sprawiło jakiś większy problem nie trafiłem :D Co ciekawe wyjąłem oryginały :) jest nieźle skoro oryginały wytrzymują 256 tyś km i dopiero się jeden zaczął pocić...

Zdjęcia amorów:

http://imgup.pl/dm/G0UR/11245496-10204080392439403-6830801883226847012-n.jpg

http://imgup.pl/dm/V8XV/11070785-10204075157028521-3091164988167056835-n.jpg

Opublikowano
Moim zdaniem elementy wodzące i tłumiące w zawieszeniu serii E9X mają bardzo dobrą trwałość. Moje auto przekulało już ponad 100kkm na PL drogach, za chwile będzie miało 120kkm a sztywność zawieszenia, potwierdzona testem rezonansowym (chyba BOGE) jest można by powiedzieć - fabryczna. Na tulejkach, końcówkach - zero luzu :cool2: