Skocz do zawartości

520i M50 vanos - nie odpala po krótkim postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem w skrócie: auto czasem nie odpala po 15-30 minutach postoju. Gdy ostygnie nie ma problemu. Zaraz po jeździe też nie. Problem, póki co wystąpił dwa razy. Za pierwszym razem wykończyłem akumulator i musiałem pożyczać prąd. Dzisiaj udało mi się odpalić za dwudziestym razem. Próbowałem uruchomić auto na benzynie, na gazie i bez przepływomierza - zero różnicy.

Auto ma od dwóch tygodni założoną sekwencję KME - wcześniej problem nie występował, ale za to zdarzało mu się od czasu do czasu nie odpalić za pierwszym razem w takich samych okolicznościach. Za drugim przekręceniem zawsze zaskoczył. Nie jestem w stanie podłączyć auta do komputera do przyszłego poniedziałku, bo jestem na wyjeździe. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak, sekwencja KME, nowa instalacja. Mogę (awaryjnie) odpalić na samym gazie albo wyłączyć całkowicie i uruchamiać tylko na benzynie.

Właśnie zrobiłem krótką trasę i pojawił się kolejny objaw - mocne dymienie na biało na gazie i na benzynie :( Jak ostygnie zobaczę czy nie ubyło płynów.

Opublikowano

Problem dymienia rozwiązany - krótkie trasy :) Poza tym ostatnio wymieniałem wydech, więc pewnie to jest powód. Ubytku żadnych płynów nie zauważyłem.

Niestety auto dalej ma problem z odpaleniem po krótkim postoju. Jak już załapie obroty nie falują, zbiera się normalnie, nie szarpie. Co to może być?

Opublikowano
Problem rozwiązany - zostawię tu informację, bo może komuś kiedyś przydarzy się coś podobnego. Problem tkwił w samej instalacji gazowej, która po wyłączeniu zapłonu jeszcze przez jakiś czas dostawała prąd i tłoczyła gaz zalewając silnik. Efekt był taki, że auto odpalało bardzo trudno albo wcale, chyba że zgasiłem je na benzynie. Dzisiaj na przeglądzie instalacji mechanicy przepięli kabel z zasilaniem tak, żeby wtryski wyłączały się razem z silnikiem i już jest ok.