Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@motochrapek nie zapomnij o kodowanie i dodaniu wyposażenia w FA

Uszkodzenie mechaniczne żaluzji jest najbardziej prawdopodobne

Da się to jakoś sprawdzić nie demontując całego pasa przedniego? Na pierwszy rzut oka żadnych uszkodzeń nie widać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No sprawdź pojedynczo każdą raszkę, możliwe też że ktoś wykodować żaluzje a wtyczkę odpią ale tu nie wiem jak by się żaluzja zachowywała.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

No właśnie chodzi mi o ten z sterownika DDE Pin 31 i ten kabel idzie do wtyczki żaluzji X13864 pod Pin 1tylko prosiłbym o wskazanie w wtyczce który to jest by podpiąć te sterowanie do wtyczki żaluzji jako pin 1!!!. Pin 8 do wtyczki X8582 lub Pin 7 wtyczki X6011 i ten kabel Czerwono/Biały idzie do żaluzji wtyczki X13864 Pin 2 tu rozumiem !!!

Nie ma masy jako mass z karoserii tylko jest to sterowane masa z sterownika DDE Pin 31

Kodowanie tak wiem

Może napisz krótko:

- pin np: 1 znajduje się w wtyczce tej lub tej i jest to sterowanie minusem (-) z DDE pin 31

- pin 2 chodź już wiadomo np 2 znajduje się w wtyczce tej lub tej i jest to + czyli zasilanie elektromagnesu tylko czy jest po stacyjce czy stałe?

Pozdrawiam

Edytowane przez motochrapek
Opublikowano

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi a co do wiązki oryginalnej to jej nie widzę i nic nie wskazuje by była !!!. A jeszcze sprawdzałem wtyczki w DDE i są dwie jedna krótsza druga dłuższa i tu jest pin 31 i tu jest pin 31i teraz z której wychodzi te sterowanie do pin 1 żaluzji? lub w której wtyczce jest jako sterowanie np: X8582? lub gdzie indziej?.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na wtyczce masz opisane piny dla tego nie dodawalem zdjęcia

Jak włączę kompa to ci doślę bo w tis nie ma podglądu tej wtyczki

http://i.nfhost.me/images/2018/04/22/Screenshot_20180422-224616.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Super bardzo ci dziękuję !!!. teraz już wszystko jasne wtyczka X2412 i tu znaleźć pin 31 i podpiąć się jako sterowanie czyli masa do wtyczki żaluzji jako pin 1 i to wsio !!!. A czy dodać przekaźnik by sterowanie było poprzez przekaźnik i na styk przekaźnika podać masę czy bezpośrednio z pin 31 tu nie wiem?.

konieczne będzie kodowanie i dodaniu jako dodatkowe wyposażenie w FA i tu nie wiem czy da radę launch x431 diagun bo to mam.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żadnego przekaźnika nie potrzebujesz

Programu nie znam ale przez ncs na pewno się da. Jest opisane na pierwszej stronie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki oraz konkretny opis co i jak to ważne !!! jeszcze nie zrobiłem z braku czasu i zorganizowaniu brakującego pinu w kostce X2412 ( już wszystko mam przygotowane) dam znać po zrobieniu czy działa roleta prawidłowo lub czy była konieczność doposażenia rolety? ( prawdopodobnie z DDE pin31 powinien już mieć te sterownie wynika to z informacji serwisu BMW ale sprawdzę i będzie wiadomo !!!) .

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie miałeś wcześniej rolety to musisz kodować inaczej nie będzie działać

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano (edytowane)

A więc już zrobione i wszystko działa jak należy roleta zamknięta po zapłonie ale elektromagnes nie rozłącza po uzyskaniu temperatury np. 97 stopni. Podłączyłem według schematu i wskazówek które były bardzo pomocne każdy sobie z tym poradzi ja jestem elektromechanikiem więc nie miałem żadnych problemów ale pomoc była wskazana bo nie dysponuję programem z schematami np. do BMW mam ogólnikowe które nie są tak czytelne i trzeba nie kiedy się domyślać co i jak.

Jeszcze raz bardzo dziękuję koledze speed1211

Bardzo dużo mi nam pomógł w rozwiązaniu podłączenia rolety w moim przypadku BMW E60 530d rok 05.2006 i pewnie w innych rocznikach przed liftem sytuacja jest identyczna niby powinno być a nie ma nawet sprawdzając po VIN i niestety było brak wiązki z wtyczką do rolety.

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ciekawe jest to że ja posiadam rolete a rok produkcji to 2004... Nie rozumie to była opcja ze jedni maja a inni nie?
Opublikowano

Ja mam rok 2004, żaluzji brak a w Ista+ wywala błąd żaluzji... -,- Da się to jakoś wykodować? Jak ew, powinna wyglądać wtyczka tych żaluzji? Może była kiedyś a może mogę dać je do swojego przedlifta. Przyda się na małe dystanse, które pokonuję.

Edit. Mam jakąś luźną kostkę od dołu wychodzącą z prawej strony wiązki (od strony pasażera). Nie pamiętam jak wygląda ale na bank nigdzie nie była podpięta od kiedy mam auto.

Opublikowano (edytowane)
Kup sobie kabel to można będzie Ci online pomoc

Bardzo dziękuję wcześniej podjadę do Pana który podejmuje się zakodowania ja jeszcze nie posiadam takiej wiedzy by uczyć się na błędach a one mogą a nie muszą być kosztowne wiem z doświadczenia a jeśli by coś nie wyszło to kupię odpowiedni sprzęt do kodowania wszystkiego odnośnie marki BMW a mam już na celowniku taki sprzęt FVDI 2014 ABRITES i tu trzeba być wyjątkowo ostrożnym bo można uziemić swoje autko to fakt. Jeśli będą problemy to zgłoszę się do kolegi speed1211 który jest bardzo cierpliwym i znosi takich forumowiczów jak ja czy innych ale fajnie jest że jest takie forum gdzie można się podzielić wiedzą doświadczeniem rozwiązywać razem swoje problemy z BMW.

A naszła mi taka myśl może było by super i mile widziane umieszczenie KODOWANIA np. żaluzji w Modułach module czy FA w BMW E60 530D 231kM rocznik 05.2006r inne ilustracje zrzutów obrazów programu krok po kroku jak to jest np. tu https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=76&t=226966 fajnie jest to opisane i udostępnione dla mnie pomysł super !!!.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam rok 2004, żaluzji brak a w Ista+ wywala błąd żaluzji... -,- Da się to jakoś wykodować? Jak ew, powinna wyglądać wtyczka tych żaluzji? Może była kiedyś a może mogę dać je do swojego przedlifta. Przyda się na małe dystanse, które pokonuję.

Edit. Mam jakąś luźną kostkę od dołu wychodzącą z prawej strony wiązki (od strony pasażera). Nie pamiętam jak wygląda ale na bank nigdzie nie była podpięta od kiedy mam auto.

Prawdopodobnie zostało to wymontowane po dzwonie i nikt nie wykodował brakujące części.

Wystarczy zmienić wpis w dde (chyba jest w tym temacie)

Roleta zależy od wyposażenia samochodu i nie jest uwzględniona w FA

Nie ma dokładnej rozpiski które wyposażenie wyklucza rolete

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=306039&hilit=Żaluzja&start=15

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Witam kolegę matek_p i jeśli wywala błąd żaluzji to żaluzja musiała być ktoś ją usunął a wtyczka o której wspomniałeś jeśli jest od strony pasażera to pewnie jest wtyczką do żaluzji powinna być wychodzić z wiązki głównej od strony pasażera i ona jest od żaluzji 2 piny a wiem bo szukałem takowej u siebie i nie ma więc musiałem dodać nową wiązkę do żaluzji podłączyć do wtyczki komputera i + zasilanie elektromagnesu żaluzji ale umnie trzeba zakodować i mam jeszcze z tym problem myślę że niebawem będzie rozwiązany z pomocą kolegów z forum !!!.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :cool2:

Własnie jedna mała wtyczka wisi z prawej strony. Wiem, że auto było bite w przód tylko nikt nie powiedział o takowej żaluzji a błąd w kompie jest. Widzę samych żaluzji nie da się zamontować, brak mi jeszcze tej śmiesznej plastikowej ramki, do której przykręca się żaluzję od dołu. Mogę to zamontować bez tego ? Dorobić jakieś stalowe mocowania? Czy musze kupować tą plastikową kratkę + potem jeszcze żaluzję. Jest różnica w przed i poliftowych?

Wolałbym dodać te żaluzje niż je wykodować. Na moim przebiegu do pracy (10km w jedną stronę) byłyby przydatne.

Opublikowano

Już to sprawdzałem i aby ją zamontować w aucie potrzeba jeszcze numeru 28 (o tą ramkę mi chodziło) z tego obrazku, gdyż w nim znajdują się otwory, do których przytwierdza się żaluzję za dolne mocowania

5969258413c344dcmed.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Były dwa rodzaje żaluzji, jedne elektryczne inne na elektomagnesie. Rocznikowo nie powiem ci niestety jak to jest ale początek produkcji na pewno elektryczna.

Jeśli ktoś dołożył Mpaket to nie ma w standardzie żaluzji. Ja zostawiłem :D

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to masz do wyboru, albo wykodujesz i będziesz mieć jak w standardowym wyposażeniu z Mpaket albo dołożysz i będziesz mieć ulepa jak ja mam :wink:

Miejsca w Lci jest wystarczająco ale ja mam na elektomagnesie ale myślę że z silniczkami jest ta sama sytuacja

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dodałem "+NKWI" do FA w CAS i LMA ale klapy nadal sztywno otwarte...

Witam czy mógłbyś podać dokładne ścieżki kody wpisów do kodowania żaluzji chłodnicy chodzi mi o dokładne wpisy BMW E60 530D 2006r jakieś zrzuty ekrany fotki...

Z góry dziękuję