Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Szukam porady i pomocy, jakis czas temu gdy wysiadałem z samochodu po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka z stacyjki, dostałem komunikat o zapalonych światłach parkingowych. Zdziwiłem sie troche bo nie zapalałem swiatel, pokretlo nie reaguje na nic, a światła postojowe caly czas sie świeca. Żeby nie rozładować akumulatory jestem zmuszony do odłączenia go za każdym razem.

OBJAWY:

światła postojowe tylne jak i przednie włączone nawet bez kluczyka

brak świateł przeciwmgielnych

deska rozdzielcza podświetlona

brak podświetlonych ikonek na desce rozdzielczej

wszystko wskazywało na modul świateł, taka tez diagnozę postawił moj mechanik. Zakupiłem nowy modul świateł od BMW i po włożeniu nic sie nie zmieniło. Caly czas te same objawy. Wiem ze trzeba modul zakodowac bo wystepuja bledy, ale myslalem ze zapalone swiatla bez kluczyka zgasna?

czy po zakodowaniu problem sam sie rozwiaze? Czy przyczyna lezy gdzies indziej i nie potrzebnie kupilem nowy modul?

Pozdrawiam i licze na Wasza pomoc

Bartek

Opublikowano
Zauważyłbym, akurat przed tym zajściem bylo sucho. Od tamtego czasu minęły juz 3 tygodnie wiec woda by wyparowała. Nawet nie mogę usunąć błędów INPA, ale dziekuje za wskazówkę. Problem akumulatora tez to nie jest bo został sprawdzony. Nie wiem czy może jakieś zwarcie? Swiatla przeciwmgłowe ? Po kilka miesiecy temu wymienialem na LEDy
Opublikowano
Też możliwe bo przy awarii modułu byłyby inne objawy.Stawiam na zwarcie gdzieś.Sprawdź dokładnie
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
po podlaczeniu do INPY mam 5 bledow w module, wadliwe pozycje przelacznika czy cos w tym rodzaju. I przelacznik wcale nie dziala. Po wlaczeniu silnika mam swiatal wlaczone automatycznie, a gdy wylacze silnik i wyjme kluczyk z stacyjki siwca sie tylko ringi i tylne.Wyczytalem ze to modul i to samo stwierdzil mechanik. Dlatego zakupilem nowy,ale po wlozeniu to samo plus inne bledy dlatego mysle ze trzeba go zakodowac i wszystko wroci do normy. A jak to tylko zwarcie to stracilem ponad 2 tys na diagnoze i modul :(
Opublikowano
A może gdzieś po prostu dostała się woda?Sprawdzales?

WOW trafna decyzja, dzisiaj rozebrałem zderzak i w wtyczce od świateł przeciwmgielnych faktycznie była woda.

Wysuszyłem, ale problem cały czas jest. Zmieniłem na oryginalne żarówki. Jakies wskazowki ? Byłbym wdzięczny bo wiedzę posiadasz :)

Mógł sie popsuć przełącznik? Bo w INPA teraz takie błędy mam ze przełącznik - pozycja każdego swiatala jest wadliwa

Juz wisze Tobie piwo

Opublikowano
Nie kolego.Musi dalej jeszcze coś być gdzieś .To bardzo częsta przyczyna takiego błędu.Trzeba szukac po wiazce ale najczęściej to z tyłu .Oświetlenie tablicy działa?
Opublikowano

Tablice działają, to jak szukanie igły w stogu siana. Akurat za 2 dni jade na wakacje, tak wiec poszukiwania bede musiał odłożyć na 10 dni :(

Szkoda ze tutaj nie ma porządnych fachowców, bo i tak mnie juz naciągnęli na części których może nie bede potrzebował.

Opublikowano
No na odległość to nie ma jak pomóc kolego.Sam wybrałeś mechanika ,który nie wie co mówi.Powinien teraz odkupić ten moduł od Ciebie, bo zabawa w ASO jest droga ( ASO zawsze wymienia wszystko :cool2: :cool2: :cool2: )
Opublikowano

Nie ASO tylko BMW UK, nie chce nawet pisac ile zazyczyli sobie za instalacje nowego modulu, bo kwota raczej z kosmosu.

Ale i tak jestem wdzieczny na nakierowanie gdzie szukac jak co :)

Pozdrawiam! Dam znac, co bylo jesli naprawie problem

Opublikowano
Witam wyczytałem ze masz identyczny problem ze swiatlami i tez mieszkam w UK nie mogę zdiagnozować przyczyny wymieniłem modulator a światła dalej świecą napisz jak uda ci się cokolwiek dowiedzieć więcej pozdr
Opublikowano
Bo to nic nie da.Ten komunikat pojawia się z reguły przy zalaniu .Zresztą nie dotyczy to tylko tego modelu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dalej walcze :) moze kilka istotnych informacji, po ktorych ktos bedzie wiedzial cos wiecej... po podlaczeniu do komputerai wejsciu do modulu moge wlaczyc i wylaczyc wszystkie swiatla. Nie znam sie, ale byloby to mozliwe gdyby bylo cos zalane?

Glowne bledy to brak napiecia na 2 sensorach z przodu i tylu regulujacych wysokosc swiatel i brak napiecia na przelaczniku. W czwartek chce podłączyć nowy moduł i sprawdzić czy brak napięcia będzie caly czas występował.

Pozdrawiam

Bartek

Opublikowano
Zaraz zaraz ....przecież moduł już wymieniales i efektu nie było.Tak napisałeś w pierwszym poście
Opublikowano
Zaraz zaraz ....przecież moduł już wymieniales i efektu nie było.Tak napisałeś w pierwszym poście

Tak wymieniłem i prawda nic sie nie zmieniło... ale nie sprawdziłem czy bylo napięcie. Jezeli nie ma napięcia na nowym module to faktycznie może byc gdzieś zwarcie.

A nie chce kodować nowego modułu do czasu kiedy będę w 100% pewny co jest. Bo tak może uda mi sie go sprzedać

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Dostaje wiele Wiadomości jak rozwiązałem swój problem. Otóż wszyscy Ci którzy maja podobne objawy do moich , nie jest to żaden moduł świateł, przełącznik czy woda, a tylko czujnik poziomowania świateł . Są dwa jeden z przodu i drugi z tylu, w moim przypadku wymieniony został ten z przodu
  • 2 tygodnie później...