Skocz do zawartości

e39 m54b30 activation vanos exhaust problem

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakiś problem z vanosem mi się pojawił. Na niskich obrotach mało mocy ma. Błąd jaki wyrzuca to:

Activation vanos solenoid valve, exhaust

Kupiłem elektrozawór na zmianę. Bez wyciągania podpiąłem wtyczkę pod nowy czujnik i super - błędu nie ma.

Zamieniłem zawory, odpaliłem, sprawdziłem - błędów brak.

Przejechałem ze 2km szedł jak burza - i magle znowu to samo, brak mocy i tan sam błąd.

Podpiąłem stary czujnik i na nim błedu nie ma. Ewidentnie problem leży w innym miejscu. Tylko gdzie? Ktoś ma doświadczenie z Vanosem?

Dodam tylko, że ostatnio jakieś cuda z wiązką się działy po myciu fury - wywalało bezpiecznik od wiązki, będę ją zmieniał jak znajdę odpowiednią. Byłem u elektryka, sprawdzał wszystko i żadnego problemu nie znalazł...

Może być, że na wiąze coś nie tak? Ale skoro dostaje prąd, komp go czyta i przez chwilę jechał jak należy.

Jak działa ten zawór, jak słabo idzie na niskich obrotach to jest zamknięty czy otwarty? W górnych obrotach idzie prawie dobrze, ale za to trochę przerywa.